Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Nu säger ingen “ha ha” åt HA längre

En av kommande säsongs fem nykomlingar i Hockeyettan är HA74, laget som i den allra sista omgången i vårens kvalserie lyckades vända ett underläge borta mot Värnamo i den sista perioden och därmed ta de nödvändiga poängen som innebar avancemang till elithockeyn för första gången i klubbens historia. Faktum är att HA låg under med 3-1 i den matchen med mindre än tre minuter kvar. Men mål av Robin Carlsson och Olof Svensson gånger två ordnade biffen för Sävsjögänget.

Vad jag minns från min kalenderbitande barndom så var HA74 ett gäng som man alltid skådade på undre halvan av serietabellerna, oavsett division, och min minnesbild är att klubben aldrig har tagits på riktigt allvar av det så kallade etablissemanget. Då har det varit mer drag kring grannen nån mil bort, Boro/Vetlanda, som på 90-talet var snubblande nära det som då hette elitserien och som har fostrat stjärnor som Erik Karlsson och Johan Franzén. Just HA och Boro har på senare bjudit på en hel del heta derbyn i tvåan och där Landsbrogänget nog varit att betrakta som storebror med tanke på sin historik.

Men det där började förändras 2012 i HA när föreningen, med sportchef Tobias Ståhlgren i spetsen, bestämde sig för att ta ett omtag runt hela klubben och göra den mer stabil från grunden. Tidigare hade resultaten spretat en hel del och en topplacering ena året i division tre, kunde året efter bytas ut mot en plats på nedre halvan av samma division. Mer om HA74:s förvandling kan ni läsa i Vetlanda-Postens dokument om klubben inför vårens kvalserie. Sakta och målmedvetet har Stålgren och hans medhjälpare byggt ett lag som först tog klivet från trean till tvåan, och sen endast behövde tre säsonger i division två innan äventyret i Hockeyettan nu tar vid.

2015 engagerade man förre SHL-spelaren Niklas Brännström som tränare och man har försökt att satsa så hemvävt det bara går med spelare från närområdet. Viktor Torstensson, Victor Wallin och Olof Svensson är alla smålänningar med Hockeyettanerfarenhet (och högre i Torstensson och Svenssons fall) som skrudat sig i HA:s tröja de senaste säsongerna.

Hur kommer det gå för Sävsjölaget i Hockeyettan då? Man kan lugnt säga att det har mycket att jobba med, både med det sportsliga och det runtomkring. Hallen måste rustas upp för att möta de högre kraven den nya serietillhörigheten kräver och den spelartrupp man just nu förfogar över är inte direkt något som lär hålla motståndarlagen sömnlösa. Enligt eliteprospects har sportchef Tobias Ståhlgren just nu 14 spelare på kontrakt och av dessa är det bara målvakten Gabriel Popanicic, backen Thim Skog och anfallarna Marcus Ejdergård, Mikael Roslund, Victor Svensson och Marcus von der Geest, som har någon som helst erfarenhet av spel i Hockeyettan.
Det ser tunt ut, väldigt tunt. Nu ska väl en åtta-nio spelare till in i truppen och det vill till att åtminstone hälften av dessa kan inbringa den rutin som saknas i dagsläget. Jag vet inte status på förra årets två poängbästa spelare, Jonas Pontusson och Olof Svensson, men bestämmer de sig att krita på nya kontrakt ser det genast mycket bättre ut. De två har Hockeyettanrutin så det räcker och blir över och vet dessutom hur man gör poäng i serien.

HA74 känns som en välmående förening på klar uppgång. Debutsäsongen i ettan lär bli ett eldprov utan dess like för smålänningarna. Men tränaren Niklas Brännström är slipad, smart och känns som helt rätt man för uppdraget att etablera laget i Hockeyettan. Jag skrev i någon tweet häromdagen att det just nu känns som ett, kanske två lag som inte kommer ha något med platserna till Allettan/förkval till playoff att göra från den södra serien. HA74 är det laget jag minst tror på, just nu ser jag inte vilka de skulle ha bakom sig i tabellen. Men lyckas de klamra sig kvar genom kval ser jag ingen anledning till varför inte framtiden skulle te sig ljus för klubben.

Exit mobile version