Site icon hockeystaden.se

Strutsmentalitet av Hockeyettan – varför kommer det inget uttalande?

Strutsen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

I lördags inträffade det en otäck händelse under playoffmatchen mellan Kristianstad och Nybro i Kristianstads ishall där en bortasupporter blev grovt misshandlad av “fans” till Kristianstad. I denna artikel kan ni läsa mer om händelsen.

Kristianstad har i åratal haft problem med en liten klick av sina supportrar som har varit ute efter att skapa bråk och oroligheter med gästande fans. Detta har klubben känt till, men inte agerat, och det är därför vi nu fick de otäcka scener som utspelade sig på läktaren i lördags.
Givetvis är gärningsmannen/gärningsmännen de som bär allt ansvar här. De är vuxna människor och offret själv talar om “en man i 35-årsåldern” som misshandlade honom. Är man 35 år går det inte ens skylla på “ungdomligt oförstånd” eller att konsekvenstänket inte är fullt utvecklat än. Det är bara löjligt att vara så gammal och springa på idrottsevenemang och slåss. Störtlöjligt.

Men klubben ska också ha kritik. Mycket kritik. Kristianstad har känt till problemen länge men valt att inte agera. Det får de äta upp nu. Med all rätt. Det har varit en, med Hockeyettan mått mätt, gigantisk Twitterstorm mot klubben efter händelsen i lördags och alla stora medier har haft uppe nyheten om läktarskandalen. Så det är hett om öronen för de ansvariga i föreningen just nu.
Kristianstad har en säkerhetsansvarig som gång på gång blivit påmind om de våldsbejakande fansen, men valt att inte agera. Kan han vara kvar på sin position nu? Blir klubben trovärdig om han får sitta kvar trots flera års undfallenhet att agera?
Jag ställer mig också lite frågande till den/de som sköter klubbens Twitterkonto och som i lördags försökte tona ner händelsen. Tänker främst på uttalandet “storma är väl att ta i” när det Twittrades ut att Nybrosektionen blivit stormad. Flertalet vittnesuppgifter talar om att de blev attackerade från olika håll. Det är väl en stormning om något? Dumt och oprofessionellt att twittra något från ett officiellt konto innan man har alla fakta på bordet.

Men. Som rubriken antyder ska det här handla om något helt annat. Jag har sedan i lördags väntat på att intresseorganisationen Hockeyettan ska komma med ett uttalande om skandalen i Kristianstad. Igår la jag följande tweet:

En och annan undrar nog varför jag efterlyser ett uttalande från Hockeyettan och det är lite svårt att utveckla det på Twitter med tanke på teckenbegränsningen. Därför gör jag det här nedan.

Självklart ska inte intresseorganisationen Hockeyettan lastas för händelsen i lördags. Absolut inte. Men jag tycker ändå att ett officiellt uttalande från ligan vore på sin plats nu när det stormar rejält runt en av medlemsklubbarna. Både för att visa att man fördömer våld på arenorna, men också för att visa stöd för Nybro och Kristianstad. Ett uttalande i stil med detta hade absolut varit på sin plats:
“Hockeyettan fördömer å det kraftigaste de våldsamheter som utspelade sig på bortasektionens läktare i Kristianstad i lördags. Vi accepterar inte våld på arenorna och våra tankar går till Nybro som klubb, offret och dennes familj. Våra tankar går även till Kristianstads IK och vi är beredda att hjälpa föreningen om det behövs för att komma tillrätta med problemen.”

Nu skrev jag ihop det påhittade uttalandet på cirka en minut och det kan ju självklart filas på en hel del. Men jag tror samtliga förstår vad jag är ute efter här. Vad har ligan att förlora på att fördöma något som alla andra redan fördömer? Man hade bara vunnit på ett uttalande.
De har inte heller något att förlora på att erbjuda Kristianstad sin hjälp. Klubben har misslyckats i flera år med att koma tillrätta med problemen de kanske är i behov av hjälp utifrån? Det blir ju rätt dålig PR för ligan överlag med sånt här. Jag återkommer till det nedan.

Så här står det bland annat på Hockeyettans hemsida om vad intresseorganisationen är till för:
“Ändamålet är också att öka Hockeyettans värde till gagn för medlemsföreningarnas utveckling samt samarbeta inom de sportsliga, marknadsmässiga och ekonomiska områdena. Hockeyettan skall även exploatera rättigheter som kan skapa större ekonomiska mervärden för samtliga, eller så gott som samtliga, medlemmar än om respektive medlemsförening ensam exploaterar dessa rättigheter.”

Som ni märker har jag speciellt markerat några ord som jag tycker är värda att diskuteras.

Marknadsmässiga och ekonomiska områdena:

Det säger sig självt att en skandal som den som inträffade i lördags inte kommer gå obemärkt förbi hos Kristianstads sponsorer. Varför ska de stötta en klubb som inte kan hålla reda på sin publik? Marknadsmässigt, och i längden ekonomiskt, är detta en smäll för klubben om de inte lyckas komma tillrätta med problemen snabbt. Dessutom tror jag att detta kommer påverka andra klubbar också. Folk läser sajter och tidningar och det som fastnar i medvetandet hos en företagare 80 mil från Kristianstad är kanske just inte klubben, utan serienivån. “Nja, Hockeyettan säger du? Där har jag hört att de bråkar på läktaren och det vill inte jag bli förknippad med”.

Visar Hockeyettan handlingskraftighet här kommer folk minnas det också och på så sätt kanske man kan hjälpa någon klubb att få någon extra sponsor.

I början av säsongen hade vi också en skandal. I en match mellan Tyringe och Kristianstad ska det ha uttalats rasistiska tillmälen mot en spelare i Kristianstad från en motståndare. Mitt under match. Varför uttalade sig inte ligan om detta? Också den händelsen blev uppslagen stort i media, men inget fördömande från officiellt håll kom. Inte bra för varumärket att ligan är knäpptyst i såna här frågor.

I slutet av 2016 kom beskedet att Varberg skulle dra sig ur Hockeyettan mitt under säsongen och genast började spekulationerna ta fart om hur många matcher som skulle spelas i den södra vårserien och hur många lag som skulle gå till negativt kval. Folk eftersökte information om hur det skulle bli, information som de inte hittade på ligans officiella hemsida. Där var det knäpptyst.
Det “roliga” i denna kråksång var att när ej fastslagna spelscheman började cirkulera på sociala medier var en högt uppsatt person inom organisationen väldigt snabb med att gå ut och fördöma “läckaget” på Twitter istället för att göra något positivt av intresset som faktiskt finns runt ligan. Det borde man ta tillvara på, det är liksom inte NHL här, utan en liga som behöver allt intresse de kan få. Sen inser jag självklart att det inte är optimalt att ej fastslagna spelscheman cirkulerar på nätet. Men ändå.

Tre exempel på när Hockeyettan borde ha varit tydliga och uttalat sig under säsongen men inte gjort det. Varför denna strutsmentalitet? Varför denna rädsla för att ta i heta potatisar?
Däremot har man ju inga som helst problem att slå sig för bröstet och peka på det som är bra. Inget konstigt i det självklart. Men var är transparensen? Peka på det som är dåligt också och kom med idéer på vad som ska göras bättre.

De styrande har inga som helst problem med att åka land och rike runt för att dela ut pokaler till höger och vänster. Men när det bränner till sticks huvudet ner i sanden. Då är det inte lika roligt längre. Jag frågar mig varför?

Jag har även fetmarkerat de sportsliga aspekterna ovan. Jag återkommer i den frågan.

Exit mobile version