Site icon hockeystaden.se

LISTA: Här är 15 spelare att hålla ögonen på i södra vårserien

Hockeyettan gjorde om en smula inför säsongen. Istället för, som det varit förr om åren, att de fyra bästa lagen från varje serie innan jul går vidare och bildar två Allettor är det nu istället de fem bästa. Detta lämnar sju lag kvar i respektive vårserier som ska möta varandra två gånger. Sammanlagt tolv matcher per lag alltså vilket är allt annat än bra och utvecklande för de spelare som är kvar. Röster har höjts för att de främsta spelarna från vårserielagen nu kommer ha lättare för att falla för locktoner från de gäng som har gått vidare till den stora festen som kallas Allettan och som kommer spela 18 matcher istället. Jag är en av dessa röster.

Men nu skiter vi i det negativa. I söder blev det lite annorlunda tack vare Varbergs beslut att sent omsider dra sig ur. Detta lämnade sex lag kvar och efter lite turer fram och tillbaka beslutades det att södra vårserien ska spelas med tre möten mellan gängen. Alltså sammanlagt 15 matcher per lag vilket är helt acceptabelt enligt mitt tycke och smak.

Här är 15 spelare som spelar i södra vårserien och som är värda att hålla ögonen på om ni skulle ha vägarna förbi någon av lagens hemmahallar. Observera att de står angivna i bokstavsordning och detta ska inte tolkas som att jag rankar dessa spelare.

Hampus Alexandersson (mv), Tranås AIF
Ses som en talang som har en framtid på större scener än Hockeyettan. Gör sitt första seniorår och har gjort det riktigt bra under säsongen hittills och varit skillnaden mellan vinst och förlust för sitt lag under några matcher. Deltog i hela 15 matcher innan jul och var egentligen inte dålig i någon av dem. Håller 20-åringen från Mjölby samma klass säsongen ut?

Adam Bengtsson (mv), HC Dalen
Missade ett gäng matcher under säsongen på grund av skada. I de tio matcher han deltog visade han allt som oftast upp ett magnifikt spel och räddade en del poäng åt sitt lag. När det stämmer för 25-åringen från Nässjö kan han avgöra matcher på egen hand och spela upp hela hela registret av sevärda TV-räddningar. Kom fyra i målvaktsligan som avser räddningsprocent under hösten.

Agust Carlsson (fw), Helsingborgs HC
Lite ojämn men när han levererar så levererar han oftast med besked. Gjort 17 poäng hittills och hittar han “stämmet” i vårserien kan han hota sitt personbästa från ligan som är de 32 poäng han skrapade ihop förra säsongen.

Ludvig Jansson (fw), Helsingborgs HC
En spelare som besitter goda offensiva kvaliteter och som hittills svarat för 17 poäng. Får han mer flyt i grejerna efter nyår kan han absolut göra minst lika många poäng på de 15 matcher som är kvar.

Robin Johansson (b), Tranås AIF
Den offensivt lagde 26-åringen från Sunne är en attraktion i sig när han ger sig ut på sina offensiva räder och är inte rädd för att sticka in näsan där det händer. Att han inte spelar högre upp i seriesystemet är ett mysterium för mig, men Tranås är såklart nöjda över att få behålla honom.

Viktor Lennartsson (fw), Tranås AIF
Vill man se mål ska man se matcher där Lennartsson är med. 23-åringen har i stort sett alltid levererat mer mål än assist och har den härliga förmågan att kunna vara helt osynlig i 59 minuter för att sedan under minut 60 dyka upp och avgöra matchen för sitt lag. Var Tranås stjärnvärvning inför säsongen och man kan inte säga annat än att han motsvarat förväntningarna med sina 12 mål under hösten.

Andreas Ljunggren (mv), Hanhals IF
Vann södra seriens målvaktsliga under hösten med en imponerande räddningsprocent som visade på 93,58. Då ska man veta att han gjorde det i ett bottenlag och att han endast deltog i nio matcher. Hade en bra höst ifjol också i Tyringe, men fick sedan se sig sidsteppad av Tex Williamsson. Står Ljunggren distansen ut den här säsongen skulle det inte förvåna om han vaktar ett allsvenskt mål nästa säsong.

Christoffer Rasch (fw), Tyringe SoSS
En underskattad spelare som gör enormt mycket arbete i det tysta. Norrmannen ligger tvåa i lagets interna plus/minus-liga och vad viktigare är: Han vinner 61,14% av tekningarna och med det var han bäst i hela södra serien under hösten. Den egenskapen är alltid viktig och såklart extra viktig i ett lag som Tyringe där inga poäng eller målchanser kommer gratis.

Victor Romfors (fw), HC Dalen
Värvades inför säsongen från Västervik för att göra poäng. 22-åringen har inte gjort någon besviken i ett lag som annars inte riktigt motsvarat förväntningarna de hade på sig inför seriestart. Kom fyra i Hockeyettan Södras poängliga under hösten med sina 19 poäng. Med det är han bara tre ifrån sitt personbästa i ligan: 22 poäng från Västervik 2014/2015. Vi kan väl nästan anta att en skadefri Romfors kommer krossa sitt personbästa nu efter nyår?

Anton Santesson (b), Helsingborgs HC
Har fått ihop det bra med backpartnern Jesper Synnelius och tillsammans bildar de högst troligt ett av seriens bästa backpar. Har levererat tio poäng framåt hittills och har imponerande +10 i plus/minus-statistiken.

Dennis Santesson (fw), Tyringe SoSS
Har levererat bra med poäng i den östra serien under ett par års tid nu. Många trodde nog att han skulle få det tuffare nu när han bytte till söder och Tyringe. Men Santesson har motbevisat tvivlarna och snittade en poäng per match innan han skadade sig. Ska vara tillbaka lagom till vårserien startar upp efter nyår och han blir såklart viktig för sitt lag med tanke på att han trots åtta missade matcher ändå kom trea i lagets interna poängliga.

Alexei Sibirtsev (fw), Halmstad HF
Värvades från krisande Varberg inför Halmstads fem avslutande matcher av grundserien och han levererade offensivt redan från start i sin nya klubb. 29-åringen från Narva i Estland spelade sju och en halv säsong i Varberg och var med att ta dem hela vägen från division tre till Hockeyettan. Gjorde hela 362 poäng under sin tid i Varberg. Blir enormt viktig för Halmstad i vårserien i deras kamp för att undvika negativt kval. Estnisk landslagsman.

Simon Stark (fw), Tyringe SoSS
28-åringen bytte Kristianstad mot Tyringe inför säsongen och har tagit en ledande roll i sitt nya lag. Leder lagets interna poängliga med 16 poäng och är med det fyra bättre än på hela säsongen ifjol. Sitt personbästa i ligan på 40 poäng från säsongen 2013/2014 blir dock svårt att nå.

Jesper Synnelius (b), Helsingborgs HC
Har fått ihop det bra med backpartnern Anton Santesson och tillsammans bildar de högst troligt ett av seriens bästa backpar. Har levererat tio poäng framåt hittills och har imponerande +10 i plus/minus-statistiken.

Kristoffer Wikner (fw), Hanhals IF
Den 23-årige egne produkten har egentligen alltid gjort duktigt med poäng var han än befunnit sig på för nivå. Testade i allsvenska Pantern förra säsongen där det dock blev ett rejält bakslag med noll poäng som facit på de 14 matcher han deltog i. Var skadedrabbad då och återkomsten till Hanhals verkar ha gjort honom gott. 20 poäng på 20 matcher blev det under hösten och med det vann han sitt lags interna poängliga klart samtidigt som han kom tvåa i den totala.

Exit mobile version