Site icon hockeystaden.se

Att kalla saker för dess rätta namn

För en tid sedan fick jag frågan från en person vad jag egentligen sysslar med i min journalistiska verksamhet. Jag svarade att jag bland annat skriver för Hockeyettan. ”Öööh, Hockeyettan? E d typ NHL o så då bah elle?”

Personen som ställde frågan kan beskrivas som måttligt idrottsintresserad. SHL, NHL och Tre kronor känns till, men kanske inte så mycket mer än så när det kommer till hockeykunskap.

Det är just det här jag vill skriva om idag.

Gemene man har faktiskt inte så stor koll på att Hockeyettan heter just Hockeyettan. I folkmun kallas ligan fortfarande för division ett. Fullt förståeligt kanske, det tar ett tag innan ett nytt namn sätter sig. Vad jag inte förstår likafullt är att vissa klubbar som tillhör ligan envisas med att skriva division ett på sina hemsidor. Varför? undrar jag stillsamt medan jag avnjuter mitt kaffe på min soldränkta altan. Hockeyettan har hetat Hockeyettan i några år nu och namnet borde därför ha satt sig hos klubbarna kan man tycka. Men icke. Jag gjorde en liten koll igår och besökte tio föreningars hemsidor. Fyra av dessa skrev division ett i sina senast publicerade artiklar. Inte OK.

På Hockeyettans årsmöte i lördags, som jag hade den stora äran att få bevittna, samtalades det just om detta. Klubbarna ombads att kalla ligan för dess rätta namn och en av talarna, SHL:s Jörgen Lindgren, berättade att i hans liga hade de infört ett system med böter för klubbar som sa/skrev elitserien istället för SHL när den ligan bytte namn för några år sedan.

Så långt som att bötfälla klubbar tycker jag definitivt inte att ledningen i Hockeyettan ska gå. Många föreningar brottas med ansträngda ekonomier och att suga ut mer kapital ur dessa vore bara en otjänst för hela ligan i stort. Men jag tycker absolut att det ska påtalas för klubbarna varje gång de benämner sig själva som ett division ett-lag i stället för ett Hockeyettanlag.

Envisas man ändå med att skriva/säga division ett så är faktiskt det korrekta namnet (om man nu ska se det på det viset) division tre. Det är ju två ligor över Hockeyettan, således tillhör man landets tredje liga. Rätt ska vara rätt i sådana fall, men division tre låter ju inte bra såklart.

En och annan sitter nog säkert och skakar på huvudet och tycker att jag är löjlig som skriver detta inlägg. ”Det spelar väl ingen roll vad man kallar ligan, division ett har det ju hetat hur länge som helst”.

Men det spelar roll. Ända sedan namnbytet för några år sedan har ligan sakta men säkert flyttat fram positionerna, Det har satsats på att uppmuntra klubbarna att webbsända sina matcher. Det kommer att komma en ny hemsida, som är en markant uppfräschning jämfört med nu (även om jag inte är positiv till riktigt allt gällande den, men det tar vi vid senare tillfälle). Och så vidare, och så vidare.

Eftersom ligan satsar stort på att synas och höras, så är det ju faktiskt enormt viktigt att SAMTLIGA klubbar är med på banan. Det kan inte vara så att vissa klubbar spelar i Hockeyettan och andra i division ett. Det skapar bara förvirring hos de som inte är så insatta i sporten.

Personligen har jag alltid haft ett intresse av just det här med marknadsfrågor. Vad ska man göra för att flytta fram positionerna? När på dygnet ska vi lägga ut nyheter på hemsidan? Vilken målgrupp ska vi vända oss till utöver de som redan är aktiva i föreningen? Etcetera, etcetera. Om jag får säga det själv (och det får jag eftersom ingen hindrar mig) så är jag jävligt bra på dessa saker. Det gäller att synas och höras för att locka publik, sponsorer och medlemmar. Gör man alla dessa saker rätt är det ju såklart enormt viktigt att man som klubb vet vilken liga man tillhör när man kommunicerar ut nyheter i sina kanaler.

Med allt detta skrivet ovan vill jag också passa på att berömma den stora majoriteten av klubbar i Hockeyettan för att de faktiskt nämner ligan vid dess rätta namn. Jag har under mitt år som skribent här på sajten besökt samtliga klubbars hemsidor ett flertal gånger och märkt att ligans namn börjar sitta mer och mer. Men än är det en bit kvar då en del klubbar fortfarande inte gör detta.

Exit mobile version