Site icon hockeystaden.se

En synnerligen händelserik dag

Kommer onsdagen 18 maj 2016 bli känd som dagen då precis ALLT hände? Nu överdriver jag ju självklart en smula, men håll med mig om att det har varit tätt mellan nyheterna och skriverierna från och av klubbar och spelare i Hockeyettan idag.

Den första sillynyheten som nådde mig idag på morgonen var ryktet om att Jonas Pontusson ska vara på på gång till division 2-klubben HA74 i Sävsjö. Enligt uppgifter till sajten riktighockey.se kan det bli så att klasspelaren kliver ner en division. Jonas Pontusson fick lämna Troja efter säsongen som gick. 26-åringen pluggar i Växjö och har därför svårt att flytta på sig. Då skulle HA74 kunna vara ett alternativ rent pendlingsmässigt. Men han är väl alldeles för bra för att spela i tvåan? 260 poäng har han hittills producerat i sin Hockeyettankarriär och han är på väg in i sin bästa ålder. Vore konstigt om inte Nybro högg på honom (som ligger på rimligt avstånd från Växjö), något jag och Mikael Mjörnberg pratar om i senaste avsnittet av Mjörnbergs trashtalk. Nybro tappar ju dessutom poängkungen Markus Palmberg (mer om det längre ner) och borde vara i behov av en spelare av Pontussons kaliber.

***

En stund senare skickade Vimmerby ut ett pressmeddelande om att Östersundstrion Karl Johansson, Petter Runesson och Kristoffer Backman skrivit på för smålänningarna. Intressanta nyförvärv alla tre där Johansson och Runesson väl nästan bör benämnas som klassförvärv.

Vimmerby verkar få ett slagkraftigt gäng till nästa säsong. För någon månad sedan var jag inne på att de skulle få en tuff nästa säsong, men sportchefen Daniel Stolt har gjort ett gediget arbete på senare tid och landat värvningar som David Stenbacka och Viktor Kokman (för att nämna några) innan de tre idag. Klubben från Astrid Lindgrens hemstad börjar så sakteliga segla upp som en toppkandidat i söder.

Lika bra ser det inte ut för Östersund. Det måste svida rejält i skinnet att tappa tre sådana här bra spelare till en seriekonkurrent när man har allsvenska ambitioner. Vad blir ÖIK:s nästa drag?

***

Direkt efter jag hade läst pressmeddelandet om Vimmerbys nya trio läste jag om spelarflykten från Varberg i Hallands nyheter. Pontus Gulldén och Mattias Skog får inte förnyade kontrakt och Jesper Johansson, Marcus Niemi, Dennis Fröland (Vimmerby) samt målvakterna Niklas Rubin (Tingsryd) och Marcus Due-Boje ska ha gjort klart med andra klubbar. I samma artikel passar dessutom Jesper Johansson och Dennis Fröland på att såga kommunikationen och ordningen i klubben rätt rejält.

Med tanke på att det är tvåan, trean, fyran, femman och sjuan i lagets interna poängliga som lämnar så undrar jag hur Varberg ska göra för att undvika negativt kval nästa säsong. Det krävs att många andra kliver fram nu när klubben dessutom dras med ekonomiska bekymmer.

***

Troja offentliggjorde idag att deras nästa nyförvärv heter Niclas Lehmann. Den 26-årige centern hämtas från Huddinge och min spontana känsla är att han kommer utvecklas än mer i ett bättre lag. Därmed inte sagt att Huddinge är dåliga, men Troja är bättre och kommer nog vara ännu vassare på spelarfronten innan silly season är över.

192 centimeter långe och 100 kilo tunge Niclas Lehmann har gjort 200 poäng hittills i Hockeyettan (Nynäshamn, Nyköping och Huddinge) och säsongen som var, var hans poängstarkaste med 39 pinnar.

I Lehmann får Troja en passningsskicklig center.

***

Det har även varit lite kontraktsförlängningar under dagen. Två som sticker ut är Oscar Pettersson (Enköping) och Kim Tallberg (Nybro).

Pettersson gjorde 21 mål under säsongen för Enköping och följde sedan upp det med att göra tio mål på tio matcher för Surahammar i kvalet. Tung förlängning av Enköping.

En kanske tyngre förlängning gjorde Nybro när Kim Tallberg valde att krita på ett nytt kontrakt. Tallberg, som gjorde 33 poäng säsongen som var och säger följande till Nybros hemsida:

– Anledningen till att jag valde att stanna i Nybro är för att jag ville göra klart med en klubb nu. Det fanns intresse från Allsvenskan, men det drog ut på tiden och jag fick inget riktigt konkret svar och då kände jag att intresset inte är tillräckligt stort för att det ska vara intressant. Jag hade även förslag från Norge och var jagad av ett antal lag i Division 1 men jag känner inte för att byta Division 1-klubb.

***

En spelare som däremot Nybro inte får behålla är Markus Palmberg. Palmberg, som vann interna poängligan, har istället gjort klart med Kristianstads IK. Det meddelade klubben på en presskonferens ikväll. Men det intressantaste på den presskonferensen (Ber om ursäkt Palmberg) var kanske ändå att klubben presenterade en ny huvudtränare. Mats Lusth heter han och är nog välbekant för de flesta av er. Efter en lång spelarkarriär har Lusth bland annat tränat Mora (assisterande), Olofström och Malmö. De sistnämnda tog han upp i SHL 2015, men fick sedan inte vara kvar.

***

En synnerligen händelserik dag att lägga till handlingarna alltså.

Exit mobile version