Site icon hockeystaden.se

Drama väntar ikväll

Ikväll spelas den avslutande omgången i tre av fyra kvalserier till Hockeyettan. Den norra avslutades ju redan för två veckor sedan och där står det klart att Brunflo är klara för spel i Sveriges tredjeliga nästkommande säsong.

I de övriga tre serierna som avslutas ikväll är seriesegrarna redan klara. Surahammar, Nacka och Varberg spelar i Hockeyettan 2016/2017. Grattis till er.

Men fler lag ska ju kvalificera sig till ettan kommande säsong. Vad som gäller är lite oklart men om det går till på samma vis som förra säsongen så är förutsättningarna som följer. Jag saxar direkt från detta förklarande inlägg av Mikael Mjörnberg på hockeysverige.se.

”Funkar det som förra året, vilket jag förutsätter att det kommer göra i och med att serieupplägget är detsamma, kommer den norra serien att särbehandlas på grund av avståndet dit upp. Det innebär att lagen däruppe inte blandas inte ihop med de övriga tre serierna.

Öst, Väst och Söderserierna däremot, de klumpas ihop och de lag som inte placerat sig som kvalseriesegrare (och därmed säkrat sin Hockeyettan-existens) rangordnas utifrån poängkvot (antalet tagna poäng genom antalet spelade matcher). Tvåorna rangordnas alltså från 1-4, sedan rangordnas treorna från 1-4 och så vidare. Utifrån det lyfter förbundet sedan upp så många lag som det uppstår vakanser.”

I kvalserien upp till Hockeyallsvenskan står det redan nu klart att Asplöven och Sundsvall åker ut nämnda serie. Södertälje går upp och Västervik gör högst troligt det också (Skulle VIK klappa igenom är det Troja som går upp istället). Detta innebär (förmodligen) att den norra serien redan är spikad och klar inför nästa säsong. Kovland hoppade ju av och deras plats tas av Brunflo.

Detta innebär att samtliga tvåor och de två bästa treorna från kvalserierna spelar i Hockeyettan nästa säsong. Om det går till som det gjorde förra säsongen ska tilläggas. Men varför skulle förbundet ändra sig nu?

Så här ser det ut inför kvällens omgång när jag rankar de lag som har chans på plats två och tre i sina respektive serier:

2. Hanhals IF, södra kvalserien, 18 poäng, +14 i målskillnad.

2.Grästorps IK, västra kvalserien, 18 poäng, +10 i målskillnad.

2. Arlanda Wings, östra kvalserien, 17 poäng, +11 i målskillnad.

3. IFK Tumba, östra kvalserien, 16 poäng, +7 i målskillnad.

3. Valbo HC, västra kvalserien, 16 poäng, +5 i målskillnad.

3. Olofströms IK, södra kvalserien, 15 poäng, -1 i målskillnad.

Samtliga tre treor har alltså ikväll chansen att hamna tvåa i sin serie, även om det i sanningens namn ska till en enorm genomklappning av Hanhals för att dom ska tappa de tre poäng och 15 plusmål de har tillgodo till Olofström.

Mjölby HC har chansen att knipa tredjeplatsen i den södra kvalserien, men kan maximalt nå upp till 15 poäng. Som ni märker av ovan genomgång kommer alltså inte det räcka för att dom ska hamna bland de två bästa treorna.

Kvällens matcher med inblandade lag:

Varberg- Hanhals

Grums- Grästorp

Bålsta- Arlanda

Tumba- Rimbo

Valbo- Surahammar

Bäcken- Olofström

Spontant tror jag att de flesta lag kommer hålla sina positioner. Alla lag som har något att spela för möter lag som antingen är klara seriesegrare/ eller är avsågade. Men på en punkt tror jag detta kan ändras:

Valbo tar emot obesegrade (efter full tid) Surahammar på hemmaplan. ”Sura” vill nog avsluta snyggt med att hålla nollan i förlustkolumnen intakt. Tror det kan bli tufft för Valbo att få med sig samtliga poäng här.

Samtidigt åker Olofström till Göteborg och tar sig an Bäcken. Spelar Olofström på samma vis som de gjort innan i kvalserien så ska dom vinna den kampen och därmed ta sig förbi Valbo i kampen om topp två bland treorna.

Jag ser fram mot en mycket, mycket spännande kväll i framförallt Göteborg och Valbo.

Exit mobile version