Site icon hockeystaden.se

Vad händer i väst?

Det var ett tag sedan jag skrev här i Ettanbloggen nu. Förklaringarna till det är två till antalet.

Det har varit jul och mycket av min tid har spenderats med nära och kära, som sig bör.
Jag lyckades med att dra på mig en förkylning av kolossala mått under årets sista dagar med feber och allt. Vissa kallar det ”mancold” lite föraktfullt, jag kallar det ”du vet inte hur det är när en riktig man är förkyld, återgå till att föda barn, TACK!!!”.
Medan merparten av er som läser detta avnjöt nyårsaftonen i goda vänners lag, inmundigade grymt god mat och starka drycker, spenderade jag tolvslaget i min pyjamas framför badrumsspegeln, där jag försökte få tandborsten att vinna över feberskakningarna så jag kunde få mina tänder borstade i alla fall. Någon värdighet måste ju även en hockeybloggare ha, och borstade tänder är viktigt.

Men idag sken solen på mig när jag vaknade, febern bortblåst och jag har till och med mäktat med att vara ute med min son och bygga snögubbar. Jag har även fått lite hushållsarbete gjort, till min sambos stora förtjusning, men även oro: ”Herregud, du är verkligen sjuk” utbrast hon när jag tidigare idag fyllde och satte igång en diskmaskin.

Men nog om mig och mitt liv nu.

Strax innan jul fick jag ynnesten att medverka i Studio Hockeyettan för att tippa södra och västra vårserien. Mycket trevligt.

I söder tippade jag Kristianstad som solklar etta och att det skulle bli ett rejs mellan, främst, HC Dalen och Halmstad om den andra playoffplatsen. Ser man till de två första omgångarna så är det inte mycket som stämmer i mitt tips, en del men inte mer än så, men jag kommer återkomma till den södra serien vid senare tillfälle.

Det är nämligen i väst jag har valt att lägga mitt fokus idag, där ingenting verkar stämma efter hur jag trodde att det skulle gå. Visst, det har endast passerat två omgångar och mycket kan fortfarande hända. Men, samtidigt är det bara tolv omgångar kvar innan seriespelet är slut, och med tanke på att matcherna duggar tätt fram till epilogen den 14 februari, finns det inte jättemycket tid att faktisk ändra det som är fel i spelet hos de lag som har högre ambitioner än deras tabellplacering visar just för tillfället.

Jag tänker naturligtvis på Skövde IK främst. Laget jag tippade skulle relativt enkelt ta sig vidare till playoff som seriesegrare. Facit från inledningen av vårserien: Två raka förluster och rapporterna låter meddela att det såg energi- och håglöst ut mot Forshaga i premiären på hemmaplan (1-3) och en katastrofal förstaperiod sänkte tydligen skaraborgarna i andra matchen mot Enköping (5-2 till Enköping). Dessutom har man inte lyckats leverera i powerplay, som man var så starka i under grundserien. På tolv försök har man gjort noll mål framåt och, hör och häpna, släppt in tre mål bakåt?! I numerärt överläge alltså. På två matcher. Riktigt oroväckande. OK om de hade spelat en bländande hockey i dessa matcher utan att lyckas få in pucken, då hade det varit en sak. Men, som skrivits ovan, det har rapporterats om energifattigt spel. Hur kan ett lag gå ut till en hemmapremiär och sakna energi när man borde vara enormt revanschsugna efter den skrala hösten?

Goda råd är dyra i Skövde just nu och de två kommande matcherna blir enormt viktiga för SIK:arna (Arboga hemma och Grästorp borta), blir det inte minst fem poäng i dessa tror jag playofftåget tuffar iväg. Blir det dessutom, säg mindre än tre poäng, ja, då får nog Skövde inrikta sig på att hålla sig borta från det negativa kvalstrecket under återstoden av säsongen.

De lag jag tippade i botten, Grästorp, Köping och Surahammar har inlett våren (?) bättre än jag trodde när jag granskade spelschemat.

Surahammar har krigat till sig poäng mot både Köping och Forshaga och har visat med bestämdhet att man till varje pris vill undvika negativt kval. Nyförvärvet, veteranen Jarno Pikkarainen, har imponerat med tre strutar under hans två första matcher.

Grästorp har förvisso endast tagit en poäng, men man tog poängen mot serieledande Arboga. Ett tecken på att man i GIK inte har tänkt att lägga sig ner och dö, utan kriga för sin fortsatta existens inom elithockeyn.

Köping har inlett med en straffseger borta mot Surahammar och en stark 3-0- vinst hemma mot topptippade Lindlöven. Imponerande.

Summa summarum: Jag blir inte riktigt klok på inledningen av den västra vårserien. Arboga och Lindlöven är just nu i serietopp. Kan Forshaga, som inlett starkt, störa dessa? Eller kommer vi trots allt få se Skövde som en ”comeback kid” som tar sig i kragen och rusar hela vägen till playoff?

Som ni märker är frågorna många. Men en sak vet jag: Den här serien kommer bli synnerligen intressant att följa till slutet.

Exit mobile version