Site icon hockeystaden.se

Så slutar västra vårserien

Jag tycker vi går rakt på sak.

Dom vinner serien
1. Skövde IK

Skövde, av många tippade att lägga beslag på en av Allettan- platserna, bommade rejält och slutade tillslut på en sjunde plats i grundserien. När vårserien drar igång tror jag man har korrigerat det som felade spelmässigt i grundserien och dessutom har man mycket sparkapital i truppen. Max Örnskog är god för mer poäng än dom sju han hittills gjort. Johan Erkgärds har bara spelat tolv matcher men ändå levererat 14 poäng, så som ni märker finns det mer att ta av hos skaraborgarna. Dessutom är Skövde en ”by history” framgångsrik klubb på denna nivå, sånt brukar sitta kvar i väggarna. Man var även bra i ”special teams” under hösten och tar man med sig det in i vårserien har jag väldigt svårt att se dom bomma serieseger och playoff.
Dessa gör upp om andraplatsen
2. Lindlövens IF

3. IFK Arboga

Lindlöven kom femma i Hockeyettan västra och var endast två poäng från topp fyra. Till den stundande vårserien har man tappat poängkungen Jonas Karlsson till BIK Karlskoga, vilket givetvis försvagar laget en del offensivt. Ser man till defensiven släppte Lindesbergsklubben bara in 48 mål under grundserien, endast seriesegrarna Borlänge var bättre i den kategorin. En klart bidragande orsak till de få insläppta målen är målvakten Mattias Pettersson som toppade målvaktsligan i västra Hockeyettan med grymma 95,97 i räddningsprocent. Laget är också mycket bra i boxplay och toppade västra serien i den kategorin. Värt att notera är också att om man räknar en tabell på inbördes möten mellan lagen som är kvar i vårserien, så tappade Lindlöven endast nio poäng där.

IFK Arboga har ett rätt jämnt lag där ingen sticker ut mer än någon annan. Lagets poängkung, Romans Semjonovs, skrapade ihop 18 poäng under grundserien och det är ju kanske inget man skrämmer barn med. Men efter honom följer sju spelare som tio eller fler poäng och det tyder ju på att laget inte är beroende av några enstaka spelare för att göra mål framåt. Från Örebro J20 inlånade målvakten, Oscar Fröberg, har gjort det bra längst bak, det är när han inte vaktat kassen som målen trillat in bakåt.

Så jämnheten, att många spelare kan avgöra, och målvaktsspelet från Oscar Fröberg gör att jag tror Arboga kan vara med och fajtas om andraplatsen..

De här två har inget med toppen att göra, men kan känna sig säkra på att undvika negativt kval
4. Forshaga IF

5. Enköpings SK

Två kompetenta hockeylag, helt klart, men jag tror inte dom kommer kunna störa topplagen i den här serien.

I Forshaga tycker jag att det är ”lite lagom” över allt och jag hittar inget som sticker ut. När jag skummar igenom alla ligor för den västra serien så placerar sig Forshaga i mitten av de flesta. Man är sjua i ligan för måleffektivitet framåt, åtta i ligan för målvaktseffektiviteten. Sådär fortsätter det. Nu har det Jörgen Jönsson- tränade laget värvat den forne stortalangen Andro Michel att vakta kassen, kan han i par med Jonas Westerlund göra Forshaga till en utmanare?

Enköping släpper till alldeles för mycket mål bakåt (92, flest av alla i västra serien) för att det ska kännas bra att tippa gänget högre upp. Men lyckas dom slipa till defensiven så kanske dom kan öka någon/några placeringar. Krut framåt finns i form av poängmaskinen Andreaz Persson som inte sedan 2005-2006 gått under 40 poäng under en säsong i Hockeyettan. Fredrik Abrahamsson, Kevin Weiskog och Oscar Pettersson har också mycket poäng i sig. Så offensivt lär det sprudla om laget i vår, men kommer man kunna täppa till bakåt?

Dessa tre får kämpa för att undvika de två kvalplatserna
6. Grästorp

7. Köping

8. Surahammar

Tittar man på tabellen över inbördes möten i grundserien mellan de åtta lagen i västra vårserien märker man rätt snabbt att dessa tre gäng kommer tillhöra bottenskiktet även i den andra halvan säsongen. Dom som tog flest, Grästorp, hade tolv poäng upp till nästa lag som var Forshaga. Baserat på det så tror jag det kommer bli ytterst tufft för dessa tre lag att vara inblandat i något annat än en bottenstrid.

Som ni märker så tror jag Grästorp blir laget som reder ut detta bäst och lyckas undvika kval. Detta baserar jag på följande saker: Lagen är rätt jämnbördiga när det gäller gjorda mål framåt, men defensivt är Grästorp klart skickligare än de övriga och det kan visa sig bli vinnande i kampen. Nummer två är att Grästorp vann samtliga möten i grundserien mot dessa lag, antingen efter full tid eller straffar. Sånt betyder en del.

I nykomlingen Köping är det för få som producerar framåt och laget släpper in alldeles för mycket mål. Det krävs att fler än Sebastian Åkesson och Jimmy Hellström levererar framåt för att det här gänget ska kunna lyfta i tabellen. Sen måste självklart defensiven snäppas upp.

Surahammar har en rent ut sagt fantastisk målvakt i Simon S:t Cyr, som jag så förargligt kallade Patrik när jag gästspelade i Studio Hockeyettan. Han fick hela 740 skott mot sig i grundserien, men som trots det ståtade med en räddningsprocent på 92,16. Knappast målvaktens fel att Surahammar ligger där dom ligger alltså. Petter Mattsson och Niklas Åberg är för ensamma om att producera framåt för ”Sura” och försvaret släpper till alldeles för mycket lägen bakåt, men får man ordning på det så kanske dom kan blanda sig i kampen, vem vet? Under uppehållet har man värvat veteranerna Fredrik Orrsten och Jarno Pikkarainen som kanske kan lösa upp offensiven en smula om deras krut fortfarande är torrt.

Exit mobile version