Site icon hockeystaden.se

Skoglund: Därför underpresterar de tippade topplagen

Man brukar ofta prata om vikten av ett effektivt special teams. Men då majoriteten av matcherna faktiskt spelas med lika numerär på banan så är såklart fem-mot-fem-spelet det allra viktigaste. Och några klubbar har ännu inte fått igång det hittills under säsongen.

Ska vi prata i termer av krislag så är troligtvis Huddinge just nu ettans främsta krislag om man sätter det i kontexten av att de allra flesta nog var överens om att de efter en mellansäsong ifjol skulle studsa tillbaka i år. Men så har det inte blivit och på sex matcher har det bara blivit en seger.

Vad värre kanske är det faktum att man endast gjort tolv mål framåt och sju av dessa har kommit i numerärt överläge. Man har alltså producerat fem mål framåt på sex matcher med lika antal spelare på banan. Av 26 insläppta mål har 20 av dessa kommit i spel fem mot fem.

Så positivt för Huddinge är att man är synnerligen effektiva i powerplay och helt okej i boxplay. Men fem mot fem finns det en hel del övrigt att önska och det är nog det man behöver fokusera på att få igång om man ska lyfta i tabellen. 41,7 procent av målen framåt görs i lika numerär och med den siffran är man helt klart sämst i den östra serien just nu.

Utöver Huddinge så är det bara ett enda lag i hela Hockeyettan som just nu producerar under 50 procent av målen i lika numerär på banan. Strömsbro. Liksom Huddinge har även de bara gjort tolv mål framåt, varav fem mål med lika många mannar på banan. Det som ändå gör att Strömsbro har plockat poäng här och var är att man håller stängt defensivt och man har faktiskt bara släppt in elva mål hittills. Sex av dessa i spel fem mot fem.

Om vi ska kika på ett annat lag som underpresterat under inledningen, Borås, så ser det likadant ut hos dem. Av 19 insläppta mål så har 18 kommit i spel fem mot fem eller fyra mot fyra. Man är alltså riktigt vassa i boxplay, men det spelar ju knappast någon roll när man inte får fem mot fem-spelet att lyfta defensivt. Däremot ser det bättre ut offensivt då nästan 87 procent av deras mål framåt görs i lika numerär.

Notabelt här är att Borås, ett lag som är byggt för att spela fysiskt, bara dragit på sig elva utvisningar under inledningen. Vad värre är att man endast fått chansen i numerärt överläge vid åtta tillfällen. De gånger jag sett Borås spela under säsongen så är det något jag hajat till på, jag tycker inte att de uppträtt så pass intensivt och fränt som de har kapacitet till. Borås ishall brukar av BHC-folk benämnas lejonkulan. Men hittills har det mest liknat kattgrottan.

Det här är naturligtvis siffror som kommer förbättras under säsongen, en säsong vi ännu inte kommit så långt in i. Men jag är rätt övertygad om att coacherna i lagen ovan har noterat dem och att det skaver en smula.

Innan eftermiddagens matcher hittar jag tolv gäng som producerar mindre än 70 procent av sina mål framåt i lika numerär. Notera att korrelationen mellan den siffran och prestationen poängmässigt fortfarande är för tidig att göra. Men den bör uppmärksammas en smula då inledningen hos många av dessa lagen kan ifrågasättas i många avseenden i förhållande till förhandstipsen.

Huddinge, 41,67 procent
Strömsbro, 45,45
Vallentuna, 56,25
Eskilstuna, 57,14
Dalen, 59,09
Vännäs, 62,5
Tyringe, 62,5
Lindlöven, 64,71
Forshaga, 66,67
Alvesta , 66,67
Nyköping, 68,18
Troja, 68,42

Exit mobile version