Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ettans svagaste lagbyggen: ”Ovärdigt ligan”

Om en dryg månad är premiären här. Trupperna är i stort sett fulltaliga och vissa ser starkare ut än andra. Idag rankar vi ettans svagaste lagbyggen.

5. Alvesta

Om vi tittar på det offensiva hos nykomlingen så hade Alvesta ifjol sex spelare som var över 20 poäng. Fem av dessa finns inte längre kvar i truppen. Ebbe Fjellström är kvar och han kan säkert leverera en del poäng. Man hoppas mycket på nye Joakim Stjern Svensson från Nyköping. Det känns lite som sista chansen för Nässjö-killen att bevisa sig själv som en offensiv kraft på nivån. Jag är inte helt säker på att den chansen kommer förvaltas.

Smart värvning av arbetsmyran Otto Henell. I övrigt får man förlita sig på chansvärvningar offensivt i form av kanadensaren Shane Hefferman och Victor Lindman, kommer han äntligen brejka på Hockeyettan-nivå?

Megarutinerade Måns Hermansson kommer givetvis bli backgeneralen att luta sig mot för det här laget. Caleb Eefting gör comeback och där finns det enormt mycket potential. William Wennström har över 200 matcher i Hockeyettan på cv:t och även han kommer bli superviktig i försvaret. I övrigt ser det tunt ut i backlinjen och det är svårt att värdera hur övriga fyra kommer stå sig.

Målvakten Milton Rosén satte inget direkt avtryck under sin debutsäsong ifjol. Sebastian Eriksson sägs ha varit för bra för division 2 och han kan mycket väl bli ett utropstecken.

Trots att laget är med på denna mindre smickrande lista så gillar jag ändå sättet man byggt på. Ett hårt arbetande lag som kommer spela med fart. Det kan säkerligen ge några extrapoäng, speciellt i inledningen.

4. Örnsköldsvik

Rutinen finns på bänken i form av huvudtränaren Per-Åge Skröder och hans assisterande Oscar Steen. På spelarnivå ser det desto gråare ut, milt sagt. Dock finns det guldkorn. Jag tycker att man gjort smarta värvningar i Anton Fält och Lukas Carlsson från ligakonkurrenterna Lindlöven och Köping.

Vidare har man fått behålla Jakob Lundberg och Oskar Byström. Målvaktssidan ser dock skrämmande tunn ut med Felikx Olsson som förmodad förstekeeper. Olsson vann bara två matcher under fjolårssäsongen i Vännäs.

Tunt värre och jag förväntar mig inte några stordåd av ÖHF. Men, jag tror herrar Skröder och Steen kan få den här gruppen att överprestera. Så givet kvallag tycker jag inte att de är.

3. Mjölby

Sent omsider fick man en plats i Hockeyettan efter att Köping nekats elitlicens. Då var man redan klara med bygget av en division 2-trupp som troligtvis skulle ha tillhört toppen och samtliga av de spelarna följer med upp till ettan.

Jag inser att det finns en ekonomi att förhålla sig till, men jag hade önskat att man kryddat med mer rutin från Hockeyettan i sina sena värvningar. Hälften av truppen har aldrig provat på nivån.

Av de mer rutinerade spelarna sticker David Bremer ut som har en riklig poänghistorik i ligan. Philip Dimitrén må ha ringa erfarenhet från Hockeyettan, men har varit en pålitlig poängmaskin på division 2-nivå.

Samuel Lidström, Kevin Kallonen och Emil Rooth har gjort 100 eller fler matcher i ettan, men är knappast namn som sticker ut.

Målvakten Simon Surawski har gjort ett gäng matcher på nivån, men statistiken imponerar inte.

Men allt är inte mörka moln på Mjölbyhimlen. Laget har under flera säsonger varit ett topplag i tvåan och med sig upp tar man sylvass offensiv spets i form av bland andra Tom Eriksson, William Strand och Edvin Lundqvist. Med tanke på förutsättningarna så lär den trion få fortsatt stort förtroende.

På backsidan kan en sån som Anton Kellman bli en positiv överraskning. Min känsla är att många av de spelarna jag räknat upp egentligen varit överkvalificerade för spel i tvåan, men Mjölby har gjort sig lite kända för att vara en klubb att trivas i. Det kan tala för att de skräller säsongen som kommer.

2. Falu IF

Bommade kvalet, men fick relativt snabbt en biljett till Hockeyettan ändå eftersom det från allsvenskan degraderade Västervik fick tillbaka sin plats i och med Vita Hästens konkurs. Man kommer komma till spel med en i stort sett identisk trupp som tog dem upp och det tror jag är ett misstag.

Men om vi ska se till det positiva så är det att Patrik Elfsberg vänder hem till moderklubben och han kommer såklart bli oerhört viktig för den här gruppen och en ledare att ta rygg på. Filip Hedberg från Linden kommer få axla ett stort ansvar på backsidan, men det lär han klara galant. Även Mathias Eklund har rutin från ligan, även om det är många år sedan nu.

Sedan tror jag att man kan ha gjort ett fynd i backen Ibrahim Qufaj som hämtas in från Moras J20-lag. Mora gick som tåget ifjol och Qufaj var en av de ledande spelarna.

Framåt har Oscar Haglund gjort bra grejer förut i Hockeyettan och han vet vad det innebär att spela i ligan. Brorsan Gustav Haglund har ringa erfarenhet från spel i ettan, men har näsa för poäng och bröderna drog laget offensivt ifjol. I Arboga har Emil Johansson köttat in poäng under ett par säsonger. Kan han ta med sig leveransen upp till ettan?

Philip Aldenrud och Tyson Brouwer ska stoppa puckarna. Aldenrud har under ett par säsonger varit en av division 2 västras allra målvakter. Brouwer är ett oskrivet kort, men som mycket väl kan bli succé.

Helt rätt att bygga på kärnan som tog laget upp, men skillnaden mellan division 2 västra och Hockeyettan västra är monumental och jag är inte helt säker på att tillräckligt många kommer kunna klara av klivet.

1. Segeltorp

Det är inte för att vara elak som jag säger att jag provoceras av ”Torpets” lagbygge. Det är sanning och jag har aldrig skådat ett svagare bygge någonsin i den svenska tredjeligan. Under sommaren har man tappat spelare i parti och minut till Tumba i tvåan och den norska ligan. Bland annat.

Man har fyllt på med marginalspelare från J20 Nationell, division 2-spelare och till och med spelare från den näst högsta juniorserien och i skrivandets stund har man 16 (!) förstaårsseniorer i truppen. Till skillnad mot de flesta övriga lag på den här listan har Segeltorp haft god tid på sig att bygga en hyfsat slagkraftig trupp. Men icke.

Jag inser såklart att det är en tuff verklighet därute bland klubbarna och att vissa får plocka bland ”de som blir över”. Men att gå in med en såhär pass orutinerad trupp är direkt oansvarigt mot både ligan och spelarna. Vi kan redan nu slå fast att Segeltorp åker ut med dunder och brak i vår.

Bubblare som var nära att komma med på listan: Clemensnäs, Vännäs, Enköping, Linden, Borlänge och Tyringe.

Exit mobile version