Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: De är ettans 20 bästa målvakter

Några är veteraner. Några är i början av sina karriärer. Gemensamt för dem alla är att de tillhör de 20 bästa burväktarna i Hockeyettan.

20. Hugo Haas, Boden

Den tjeckiske talangen har varit väldigt bra i Vallentunas kasse under två säsongers tid. En väldigt bra höst ifjol följdes åt av lite skakigare spel i vårserien, men han bidrog ändå starkt till att ta Vallentuna till play in.

I Boden ska han kampera ihop med den mer rutinerade Jacob Karlsson och jag gissar att målvakterna kommer få dela på speltiden under grundserien. När det sedan vankas allvar efter jul så lär coach Fagervall gå med den målvakt som visat mest under hösten.

19. Carl Lidö, Hanviken

19-åringen slog verkligen igenom med dunder och brak förra säsongen i Tyresö/Hanviken. Från det att han debuterade i kassen den 4 december så blev det nio segrar och två hållna nollor på 14 matcher samt att han vann den norra allettans målvaktsliga.

Var en högst bidragande anledning till lagets fina fjärdeplats i allettan.

18. Isac Ohlsson, Mariestad

Klev fram när laget behövde honom som allra mest och var riktigt bra under avslutningen av säsongen. Kommer återigen få mördande konkurrens av Tobias Sandberg som är åter i Mariestad och det är knappast troligt att Ohlsson kommer få stå majoriteten av matcherna.

Men om Sandberg skulle svikta så lär 24-åringen vara redo att hjälpa laget till poäng och segrar.

17. August Hedlund, Vallentuna

Kommer genombrottet nu månntro? Den forne stortalangen har de två senaste säsongerna vaktat kassen för tilltänkta topplag som Väsby och Karlskrona. Olyckligtvis har lagen hackat när Hedlund varit där. Ingen skuld på honom dock.

Nu kommer han till ett Vallentuna som får slå underifrån. Jag tror den utmaningen kan passa 23-åringen.

16. Isak Johansson, Hudiksvall

En målvakt med framtiden för sig som redan kastats in i hetluften i allsvenskan för några säsonger sedan. Kom till Hudiksvall från Wings mitt under den förra säsongen och petade Andreas Bosson omgående.

Tycker dock att han visade upp lite brister i kvalserien. Något han troligtvis dragit lärdom av.

15. Jacob Karlsson, Boden

En mycket välskolad målvakt som uppträder med ett lugn på isen. Fick stå åt sidan för Carl Hjälm ifjol och har nu stortalangen Hugo Haas att tampas med. Men när det vankas match är Karlsson alltid redo.

Kan tacka den dåvarande sportchefen i Oskarshamn, Per Kenttä, för chansen i mellan Kalix stolpar. Varför då undrar ni säkert. Jo, det var Kenttä som mitt under säsongen 17/18 tog Christoffer Rifalk från Kalix till Småland och därmed fick junioren Karlsson chansen och tog den också med besked.

14. Victor Eriksson, Strömsbro

Har haft bekymmer med skador under karriären. Bytte ifjol Borlänge mot Strömsbro och gick då en hård kamp med Oskar Spinnars Nordin om speltiden. Statistiskt sett vann Eriksson den kampen och kan han nu hålla sig skadefri så lurar ett genombrott runt hörnet.

Kuriosa är att Eriksson är med i toppen av de aktiva målvakter som historiskt sett vunnit mer matcher än de förlorat. Målvakten har en vinstprocent på 62,5 vilket placerar honom på en åttonde plats i den ligan.

13. Robin Christoffersson, Vimmerby

Går in på sin sjunde säsong som ettan-keeper och ständigt har han kunnat visa upp en bra statistik. Trots det spelar han alltjämt kvar i Hockeyettan. Jag tror på en rolig säsong för Vimmerby i år och då är de naturligtvis i behov av en matchvinnarmålvakt. Christoffersson är en sådan.

Hade liksom hela laget en strulig höst, men trampade igång efter jul och jag tror att formen är konserverad och att det blir storspel redan från start från målmannen.

12. Jesper Eliasson, Troja

Banan låg utstakad för Eksjöpojken när han draftades redan i den tredje rundan 2018 av Detroit. Då tillhörde han förövrigt Troja. Efter två säsonger i Växjös verksamhet, med bland annat en längre utlåning till Almtuna, blev dock vägen framåt krokigare.

Från Växjö bar det till Karlstad där tanken var att Eliasson skulle bilda målvaktspar med Henrik Haukeland. Men då bestämde sig Trojaprodukten (Ironin!) Arvid Holm för att inte hoppa på NHL-tåget utan i stället köra en säsong till i SHL.

För Eliasson blev det istället en säsong i Österrike innan karriären har fortsatt i allsvenskan, ettan och Norge. Nu är han tillbaka i Troja och innan pucken har släppts är han rejält svårbedömd. Når han den potential han har i sig kan han bli ligans bästa målvakt. Gör han inte det så kommer Troja få problem.

Många pekar på mediokra siffror från hans gästspel i Väsby. Men där och då var Väsby ett spretigt och oorganiserat lag. Organisationen i Troja lär skapa arbetsro längst bak.

11. Andreas Bosson, Forshaga

Är den målvakt som just nu är kontrakterad av en klubb i Hockeyettan som har högst vinstprocent. 24-åringen har under karriären i den svenska tredjeligan vunnit 73,4 procent av sina matcher. Den fina statistiken har naturligtvis fått sig en skjuts i och med att han tillhört ett organiserat och väloljat Hudiksvall. Men Bosson har gjort vad han ska.

Nu kommer han till ett Forshaga där han lär få möta helt andra utmaningar i form av sämre försvarsspel framför honom och lite mer chansartade situationer. Det ska bli spännande att se hur han reder ut detta.

10. Carl Hjälm, Skövde

Har några tuffa år bakom sig. Från firad stjärna i Östersund till en strulig inledning i Tingsryd och sedermera åter till Östersund på lån. Där fick han förvisso vara med om avancemanget till allsvenskan, men det blev ingen fortsättning i Jämtland.

Istället blev det en säsong i Boden där många nog vill summera det hela som en svagare säsong av Hjälm. Men jag håller inte riktigt med. Under hösten var han briljant och vårens knackiga spel sammanföll med tränaren Roger Forsbergs sorti, något som drabbade hela lagets prestation.

Är i grunden en väldigt kompetent målvakt och när han är på topp är han definitivt en av de fem bästa burväktarna i ligan.

9. Emil Cederlund, KRIF

Trots en knackig höst för KRIF så höll ändå Cederlund ihop sitt spel. När sedan Mikael Tisell kom in som ny tränare och justerade försvarsspelet så lyfte sig laget och Cederlund hakade på.

22-åringen höll tre nollor under vårserien och vann målvaktsligan på briljanta 95,45 procent samt ledde KRIF till play in. De flesta trodde nog att målvakten spelat till sig ett allsvenskt kontrakt, men han blir kvar i Blekinge även denna säsong.

8. Filip Lindblad, Visby

En av ligans mest underskattade spelare och det är möjligt att det är svårt att synas när man verkar på Gotland. Vad vet jag. Ger sitt lag chansen varje kväll och ryggar inte för att ta hand om många matcher per säsong.

7. Jacob Crespin, Halmstad

Fick ifjol äntligen chansen som uttalad etta i Halmstad och den möjligheten tog han sannerligen tillvara på. En stabil säker sista utpost för hallänningarna och snart borde den allsvenska porten öppnas för 24-åringen.

6. Linus Ryttar, Väsby

Kan tyckas som en märkligt hög placering för en målvakt som under fjolåret var statistiskt sämre än kollegan Victor Olsson. Men statistik är som tur är inte allt. Det är segrarna som räknas och Ryttar förlorade bara fem matcher under seriespelet ifjol.

Tillhör numera en av de mer rutinerade målvakterna i ligan och är faktiskt den som har den näst bästa vinstprocenten bland de målvakterna som i nuläget är kontrakterade av en klubb i Hockeyettan.

5. Daniel Fahlström, Nyköping

28-åringen fick slutligen chansen i allsvenskan i våras och gjorde det helt okej i det då allsvenska Kristianstad. Det blev dock ingen fortsättning i den svenska andraligan, utan han är nu tillbaka i Nyköping.

Med Fahlström mellan stolparna är hans lag en utmanare i varje match, oavsett motstånd.

4. Wictor Ragnewall, Kristianstad

Till skillnad mot de tre framför honom på listan så har Ragnewall lyckats med att plocka upp ett lag från ettan till allsvenskan. Och inte bara en gång, utan två.

Har under flera säsonger tillhört de främsta målvakterna i ligan och meritmässigt är han såklart helt rätt man att hjälpa KIK att nå målet om en direkt återkomst till allsvenskan.

Dock höjer jag ett litet varningens finger för den sociala biten. Familjen är rotad i Ljungby och KIK lyckades till slut hitta en lösning som funkade för familjen. Det vill till att den lösningen även fungerar i praktiken.

3. Viktor Kokman, Karlskrona

KHK hackade och fräste mest hela säsongen ifjol. Men när Kokman värvades in från Norge var det precis som om ett välbehövligt lugn spred sig. Målvakten agerade tryggt, lugnt och med stor pondus längst bak.

När han nu är med från start så kanske det äntligen kan bli den framgångssäsong som de passionerade KHK-fansen suktar efter.

2. Tobias Sandberg, Mariestad

Hockey handlar om att vinna matcher och Tobias Sandberg är bäst genom tiderna i Hockeyettan med 181 segrar. De flesta vinsterna har kommit i Mariestads tröja och när han nu är tillbaka efter en utflykt i allsvenskan och Vita Hästen kan fansen börja drömma om matcher sent in på våren igen.

Sandberg är en målvakt som gör skillnad för sitt lag.

1. Konstantin Barulin, Borås

Man kan prata om hans VM-guld för Ryssland. Man kan prata om hans drivor av KHL-matcher. Men allt det där är gamla meriter. 38-åringen visade med råge ifjol att han fortfarande håller på hög nivå och gav Borås chansen i varenda match.

Vann 19 av de 26 matcher han spelade i serien. 19 segrar i ett nykomlingslag är starka och tydliga papper. Då har vi inte ens vidrört hans räddningsprocent på 93,8 över säsongen.

Exit mobile version