Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hur ska Kristianstad bygga laget på lång sikt?

Kristianstad är tillbaka i Hockeyettan efter några år i Hockeyallsvenskan. Man har aviserat en satsning över två år för att ta sig tillbaka till andraligan. Fel väg att gå enligt mig.

Handen på hjärtat nu, vad är det första ni tänker på när man hör Kristianstads IK? Troligtvis kan “full gas-satsning” vara en av dessa saker ni tänker på. För KIK har i Hockeyettansammanhang gjort sig kända som en klubb och organisation som gärna satsar på flashiga spelare till a-truppen, men som kanske inte tänker så mycket på framtiden utan lever mer i nuet.

Behöver hitta en röd tråd

Därför får jag lite ont i magen nu när man aviserar att sejouren i ettan ska bli max två år. Jag tycker man kan skynda långsammare än så, men ändå inom relativ närtid komma tillbaka till allsvenskan.

Kontinuitet är ett ledord och kan man sätta en röd tråd genom hela föreningen samtidigt som man bygger sin trupp på ett smart sätt, så kan detta bli framgångsrikt på sikt. För det finns en outnyttjad hockeypotential i norra Skåne på elitnivå och samtidigt kan man dra nytta av samarbeten med Rögle och Malmö. Speciellt med Rögle då ledarstaben har en klar RBK-koppling.

Det är såklart inget gynnsamt läge KIK har hamnat i när man såpass sent blev klara för ettan. Att bygga ett namnkunnigt lag går såklart om man har pengar, men det är inte lika lätt att bygga smart och med tanke på framtiden.

Hur ska man då bygga kommande trupp? Nedan tar jag mig friheten att agera sportchef i KIK. I nuläget har man dessa på kontrakt:

Anton Davidsson, back
Isak Renemark, back
Ludvig Elvenes, forward
Dennis Svensson, forward
Kevin Wennström, forward

En jättebra start på deras lagbygge. Men de måste naturligtvis bli flera. Det är inte realistiskt att tro att så där värst många fler ur den tänkta allsvenska truppen kommer förlänga. Men det finns tre som jag tycker man ska jobba på att behålla:

Oskar Hassel, back
Jacob Grönhagen, forward
Linus Pettersson, forward

Både Hassel och Pettersson ryktas vara på gång att förlänga. Jacob Grönhagen har slarvats bort av KIK de två senaste säsongerna i allsvenskan. Ger man honom chansen och mycket förtroende nu så tror jag han kommer växa ut till en gigant på nivån.

Dessa bör/kommer man värva in

Målvakter
Wictor Ragnewall (Troja)
Albin Boija (Växjö J20)

Det har surrats om Ragnewall till KIK ända sedan de blev klara för spel i ettan. Något jag personligen inte trott på då han på grund av familjesituation är knuten till Ljungby. Men jag fick tips om att folk med samma efternamn börjat följa KIK på Instagram, och det brukar vara en rätt stark indikator. Så jag får helt enkelt böja mig för faktum i den frågan.

Har man Wictor Ragnewall som keeper så behöver man knappt inte någon backup. Han kan stå hur mycket som helst. Albin Boija gjorde gjorde det bra i Växjös juniorer och han har fortfarande inte klart med någon ny klubb. Kan bli en nyttig erfarenhet för ungtuppen att se och lära av Ragnewall och samtidigt får ta några matcher när senior behöver vila.

Backar

Filip Persson (Västerås)

En väldigt skicklig allroundback som skaffat sig rutin från ligan under flera säsonger. Under fjolåret gjorde han det så pass bra att allsvenska Västerås värvade honom till avslutningen av säsongen.

Tim Welin (Kalmar)

Var inte sajnad för Kalmars Hockeyettantrupp och det kan ju indikera att han redan haft klart med ny klubb sedan länge. Men här bör KIK höra sig för då Welin är en ung och utvecklingsbar back som definitivt har en framtid i allsvenskan.

Simon Kjellberg (Northern Michigan University)

Stor, stark och uppoffrande back som spenderade sin juniortid i Rögle och bör vara välkänd av ledarstaben i KIK. Trots sin storlek så är han hyfsat snabb och en bra passningsläggare. Har spenderat de fem senaste säsongerna i Nordamerika med bland annat college-hockey och det är möjligt att han kan ha allsvenskt intresse kring sig. Men om inte så skulle KIK vara en passande destination.

Marcus Lundberg (Visby)

Något av en backgeneral som spelar tryggt och stabilt i egen zon. Står överraskande utan kontrakt vid denna tiden på året och skulle bara en ypperlig värvning för att skapa djup i den här backsidan. Med sina 27 år så bidrar han med nödvändig rutin till en ung backsida.

Viktor Wahldén (Tyringe)

Ryktet säger spel i Polen. Men även här finns det ett förflutet i klubben och skulle han acceptera en roll långt ner i backhierarkin så skulle han vara enormt nyttig för KIK.

Forwards

Filip Lennström (Vita Hästen)

Har trots många chanser inte lyckats etablera sig på allsvensk nivå med Mora och Vita Hästen. Kan vara nyttigt med ett omtag i Hockeyettan för 25-åringen som är en allround spelare. Har fostrats i Skåne och blir det inte utlandet kanske det är dags att flytta hemåt?

Wiggo Weinö (Rögle J20)

Stor, stark och tuff att möta. Samtidigt levererar han bra med poäng. Kan bli en attraktion för KIK-fansen. Detta var en spelare jag tittade på inför den här artikeln och när jag sedan fick tips om att han börjat följa Kristianstad på sociala medier så känns det som klappat och klart att det är där han hamnar.

Oliver Olsson (Nybro)

Skulle bli en perfekt tredjecenter bakom Wennström och Grönhagen i det här bygget. En spelare som under några säsonger pendlat mellan ettan och allsvenskan och verkar ha haft svårt att finna sin roll. Även Olsson är fostrad inom den skånska hockeyn och har ett förflutet i KIK på lån från både Malmö och Pantern.

Joel Ratkovic Berndtsson (Frölunda J20)

Har piskat in poäng i juniorhockeyn på senare tid och förmodligen så ligger det ett allsvenskt kontrakt och lurar någonstans. Om inte så vore han perfekt för en roll i en tredjekedja i Kristianstad där han i lugn och ro kan få komma in i seniorhockeyn.

Carl Westberg (Hudiksvall)

Rutinerad pjäs som är jobbig och tuff att möta. Blir han kvar i ettan och inte i Hudiksvall så vore han en perfekt värvning för KIK.

Viktor Fridolfsson (Kalmar)

En hårt jobbande spelare som i mina ögon är underskattad. Kan mycket väl vara påtänkt för Kalmars allsvenska trupp då han förlängde redan under kvalspelet i våras. Men än så länge har det inte kablats ut att han förlängt och då skulle han vara en perfekt arbetsmyra för KIK.

Mathias Hellgren (Kalmar)

Kalmars sportchef Daniel Stolt har genom åren visat att han troligtvis är Hockeyettans vassaste sportchef. Att Hellgren värvades inför kommande säsong till KHC:s ettanbygge visar att det finns bra potential i 27-åringen. Rutinerad herre på nivån som jag tror skulle acceptera en roll i fjärdekedjan hos skåningarna.

William Persson (EC-KAC)

Målfarlig herre som har glömts bort lite sedan han lämnade Sverige för ett par år sedan. Testades i både pojk- och juniorlandslag som junior och har testats av Skellefteå i både SHL och CHL. Avrundade juniorkarriären i Rögle innan han drog till Nordamerika. 22-åringen återvände till Europa i fjol, då till Alpligan, men den säsongen förstördes av skador. Kan vara värt en chansning av KIK.

Detta skulle ge oss följande uppställning:

Wictor Ragnewall
(Albin Boija)

Filip Persson – Isak Renemark
Anton Davidsson – Tim Welin
Marcus Lundberg – Oskar Hassel
Simon Kjellberg – Viktor Wahldén

Kanske inte en backsida som vid en första anblick sticker ut. Men den innehåller de flesta ingredienser såsom offensiv respektive defensiv styrka. Spelskicklighet, storlek och allsvensk rutin finns och på rak arm skulle jag säga att sex av åtta backar förmodligen kommer ha en framtid som etablerade allsvenska spelare inom några år.

Dennis Svensson – Kevin Wennström – Filip Lennström
Linus Pettersson – Jacob Grönhagen – Ludvig Elvenes
Wiggo Weinö – Oliver Olsson – Joel Ratkovic Berndtsson
Carl Westberg – Mathias Hellgren – Viktor Fridolfsson
William Persson

De två första kedjorna andas offensiv och skulle kunna agera tredjekedja i något allsvenskt lag på den nedre halvan. Tillsammans med rutinerade Olsson kommer Weinö och Ratkovic Berndtsson få jobba i lugn och ro på att komma in i seniorhockeyn. Jag skulle även kunna placera William Persson på någon av kanterna i den kedjan vid säsongsstart.

Fjärdekedjan andas hårt jobb, frenesi och smartness. De kommer inte bli roliga att möta för motståndarna.

När jag har letat spelare till bygget så har jag utöver kvalitet tittat mycket på kopplingen till just Skåne samt framtida potential. Ska Kristianstad bygga något som ska hålla över tid så bör man redan nu hitta en stomme som trivs i trakten samt även håller för allsvenskt spel framöver.

Nu har jag gjort grovjobbet, så det är bara för klubbledningen i KIK att skapa bästa möjliga förutsättningar för det här laget.

Exit mobile version