Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar Hockeyettans grundserier

Äntligen! Nu är det bara timmar kvar innan den första pucken släpps på fredag kväll. Efter att ha spenderat hela sommaren med att lägga pannan i djupa veck så kommer här nu mitt tips.

Norra

Här har vi serien som i mitt tycke på förhand känns minst spännande. Örnsköldsvik och Vännäs är alldeles för tunna för att hamna annat än sist och näst sist. Trion Sundsvall, Kiruna AIF och Kalix har samtliga försvagats jämfört med fjolåret och styrkemässigt ska de inte kunna rå på topp fem här.

Hudiksvall har fått flytta från östra till norra och jag kan inte se annat än att deras stjärngäng ska vinna den här serien överlägset. Piteå har renoverat och har en väldigt intressant trupp som jag faktiskt tror kan räcka hela vägen till en kvalserie.

Boden ser starka ut och lossnar det äntligen för Kiruna IF? Teg har ett alldeles för spetsigt lag för att kunna bomma detta.

1. Hudiksvall
2. Piteå
3. Boden
4. Kiruna IF
5. Teg
———————-
6. Kalix
7. Kiruna AIF
8. Sundsvall
9. Vännäs
10. Örnsköldsvik

Östra

Om vi även börjar här längst ner i botten så ser Vallentuna rejält tunna ut och det ska inte gå att undvika sistaplatsen för dem. Trion Segeltorp, Wings och Enköping är vassare än Vallentuna, men inte såpass vassa att de ska kunna konkurrera om en plats till allettan. Även om Segeltorp på papperet har en spets som definitivt kan konkurrera med övriga, men frågan är om drivet i föreningen överlag finns att sikta mot den ädlare serien efter jul.

Väsby, Huddinge och Visby ser alldeles för starka ut för att bomma detta. Väsby har en trupp och en lagsammansättning som i min värld skickar upp dem till topp fem i hela ligan. Huddinge är ute på en nystart och Visby jagar garanterat revansch efter fjolårets misslyckande.

Det lämnar oss med en strid mellan Tyresö/Hanviken, Strömsbro och Nyköping om den sista platsen till Allettan. T/H känns spontant som de med starkast trupp, trots tunga tapp. Strömsbro känner jag är ute på en väldigt intressant resa med tränaren Magnus Jansson och jag tror de snor platsen framför nosen på Nyköping som historiskt sett brukar missa att ta sig vidare.

1. Väsby
2. Huddinge
3. Visby
4. Tyresö/Hanviken
5. Strömsbro
———————-
6. Nyköping
7. Enköping
8. Segeltorp
9. Wings
10. Vallentuna

Västra

Jag kan tänka mig att en och annan höjer på ögonbrynen över att Borlänge tippas sist här. Men jag ser inget konstigt alls i det. Martin Janolhs i synnerhet, men även Marcus Karlberg, Arvid Degerstedt (Halva grundserien), Viktor Bemström, André Dahlqvist, Marcus Björk och Jacob Thor drev det här laget ifjol. Samtliga är borta nu och utöver den starka rekryteringen av Isak Garfvé så har de inte ersatts.

Utöver att Borlänge är rejält försvagade så har vi det faktum att de på nått sätt fortfarande ses som en “storklubb” i den västra serien, alla lag kommer trycka gasen i botten mot dem och inte spara på något.

Forshaga och Köping är alldeles för svaga för att attackera uppåt och jag vill nog faktiskt plocka in Linden i de t facket också.

Mariestad vinner på sin starka defensiv, Skövde känns spännande med Staffan Lundh vid rodret. Tranås känns även de spännande och som ett nystartande gäng efter två tunga säsonger. Surahammar har en stark trupp, men efter fjolårssuccén så kommer de på ett helt annat sätt vara ett jagat byte.

Den sista platsen står då mellan Dalen och Lindlöven där jag ändå tror att Dalen kommer dra det längsta strået. Lindlöven brukar bomma och Dalen har skaffat sig en vana att ta sig till Allettan. Ett Dalen som förövrigt tycker är rejält överskattade av diverse tippare. De har ändå tappat 141 poäng i bröderna Thörnberg och Hirsch, men vad värre är att de tappat rutinerade härförare i omklädningsrummet i bröderna från Barnarp. Men till Allettan ska de definitivt.

1. Mariestad
2. Skövde
3. Tranås
4. Surahammar
5. Dalen
———————-
6. Lindlöven
7. Linden
8. Forshaga
9. Köping
10. Borlänge

Södra

Jag tror Tyringe tappade mycket när den tänkte ledaren Simon Ericsson tvingades kasta in handduken. Halmstad lär få lida över tränaren Fredrik Johanssons sorti. Borås har en sanslös spets, men laget känns obalanserat och jag tror inte de kommer ta så där värst många poäng när stjärnorna har en dålig dag.

Nybro, KHK, Kalmar och Troja ska bara till Allettan. Det lämnar oss med tre lag kvar där vi kan konstatera att KRIF inte riktigt motsvarat förväntningarna de senaste åren. Tveksamt om de gör det igen. Vimmerby känns spännande, men ställer en orutinerad tränare på bänken. Hur kommer det falla ut?

Mörrum till Allettan alltså. Det finns definitivt fog att ifrågasätta den profetian. Men jag minns för två år sedan när det också var så att ingen trodde på dem. Då gick de till Allettan. Tränaren Thomas Engman är kvar. Stjärnan Marcus Paulsson är kvar och då liksom nu hade de ett ytterst intressant målvaktspar.

Varför skulle inte Mörrum kunna göra det igen?

1. Nybro
2. Karlskrona
3. Kalmar
4. Troja
5. Mörrum
———————-
6. Vimmerby
7. KRIF
8. Borås
9. Halmstad
10. Tyringe

Exit mobile version