Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans bästa målvakter

En inte helt oviktig komponent för att nå framgång som lag är målvakterna. Nedan listar hockeystaden.se de just nu tio främsta burväktarna i Hockeyettan.

Under flera säsonger har vi pratat om Tobias Sandberg och Robin Johansson som målvakts-sherifferna i Hockeyettan. Men nu har Sandberg lämnat för allsvenskan. Det innebär dock inte att Robin Johansson är den osvurne kungen. Nej, det har kommit in en ny sheriff nerifrån som nog lär producera en hel del rubriker kommande säsong.

Rankingen är baserad på de målvakter som just nu står under kontrakt inför nästa säsong. Det ska alltså noteras att burväktare som Carl Hjälm och Alexander Sahlin inte är med, men i händelse av att de plitar på kontrakt med en Hockeyettanklubb så lär de hamna på listan.

Plats 1-4 var relativt enkel att snickra ihop. Resten av rankingen blev betydligt svårare.

10. Robin Christoffersson, Vimmerby

25-åringen har ett antal starka säsonger bakom sig i ettan. Bland annat bildade han under två säsonger en synnerligen stark målvaktsduo med Carl Hjälm i Östersund. Förra säsongen var dock den första som renodlad förstekeeper i en toppklubb.

Kommer den kommande säsongen troligtvis få ett ännu större ansvar mellan stolparna och med tanke på fjolåret så lär han växa ännu mer av det.

9. Daniel Fahlström, Nyköping

Har över tid varit en av Hockeyettans bästa målvakter. Har de sex senaste säsongerna ständigt varit över 90 i räddningsprocent när statistiken har summerats. Lite av ett mysterium att han inte fått chansen högre upp.

8. Jacob Crespin, Halmstad

Fick för första gången under alla sina år i Hammers förtroendet som förstekeeper och det förvaltade den storvuxne målvakten på bästa sätt med fin statistik. Framförallt mot slutet av säsongen då han i slutspelet var över 94 i räddningsprocent när Halmstad skrällde sig fram till kvalserien.

Blir kvar ytterligare en säsong i Halmstad och det ska klubben vara glada för. Jag tror inte att han saknade anbud från större klubbar i ligan efter sin säsong.

7. Jonathan Stålberg, Kalmar

Har varit en helt okej målvakt tidigare år i Hockeyettan. Men snacka om genombrott under fjolårssäsongen när han bytte Kumla mot Kalmar. Sju hållna nollor och en räddningsprocent på över 93. Av de målvakter som spelade 25 matcher eller fler var det bara Mariestads Tobias Sandberg som var vassare med procenten.

Det sägs att 24-åringen hade allsvenska anbud efter sin succésäsong, men att han ändå valde att stanna kvar i Kalmar.

6. Pontus Eltonius, Nybro

Wow. Vilken karriärhöjning han fick när han bytte Huddinge mot Nybro. Nog visste man att det här är en förstemålvakt i vilket lag som helst i ettan, men under fjolårssäsongen visade han att han tillhör toppmålvakterna i hela ligan.

Spelade faktiskt fler matcher än målvaktskollegan Robin Johansson under seriespelet, men då ska det noteras att Johansson var skadad under en period.

5. Oscar Malm, Dalen

Hade liksom laget en lite halvknackig höst men spelade upp sig rejält lagom till Allettan där han innan sin skada hade en riktigt fin räddningsprocent.

27-åringen börjar tillhöra det rutinerade gardet av målvakter i ligan nu och är femte mest vinstrik de senaste tre säsongerna bland målvakterna.

4. Wictor Ragnewall, Troja

De fyra senaste säsongerna har 29-åringen kunnat visa upp bättre stats i slutspel kval än under ordinarie säsong. Ett tecken på att han kliver upp ytterligare en nivå när matcherna börjar gälla mer än tre poäng. Det visade han om inte annat i vårens playout mot SSK där han var riktigt vass de tre matcher han fick chansen. Tyvärr för Ragnewalls del var laget framför honom lite för svagt för att kunna förvalta hans matchvinnartakter.

Under den senaste femårsperioden har han varit en av ettans absolut bästa målvakter och det finns ingenting som talar emot att det kommer fortsätta.

3. Linus Ryttar, Väsby

Var riktigt bra den säsongen när Väsby vann Hockeyettanfinalen mot Halmstad och höll nollan totalt sju gånger. Följde sedan med Väsby upp till Hockeyallsvenskan och gjorde det bra även där. Speciellt i playoutserien mot Kristianstad.

Senaste säsongen var han i Västerås och stod för godkända siffror där. Lite överraskande enligt mig att han kliver ner en nivå igen. 25-åringen har mer att ge på högre nivå.

2. Robin Johansson, Nybro

Av sina 133 framträdanden i Hockeyettan har Ljungbysonen vunnit 103 av dessa. Visst har han tillhört uttalade topplag (Troja och Nybro) som kan förklara en del av den statistiken. Men faktum är att det till stor del är Johanssons förtjänst att lagen gått bra. Lugn, stabil och trygg i sitt målvaktsarbete.

Är bara 26 år och vi har nog ännu inte sett det bästa från Johanssons karriär. Borde minst vara ett snäpp upp i seriehierarkin, men verkar trivas med spel i Nybro.

1. Konstantin Barulin, Borås

Har både JVM- och VM-guld på meritlistan samt 513 KHL-matcher och 45 hållna nollor i det som fram tills nu de senaste tio åren varit världens näst bästa liga.

Det var en rejäl knall när Borås lyckades värva in den synnerligen meriterade målvakten. Det finns säkerligen en del som vill argumentera för att 37-åringens meriter ligger långt tillbaka i tiden, och så är det ju. Men man ska veta att han så sent som förförra säsongen lirade både i KHL och den tjeckiska högstaligan och han verkar tagit med sig seriositeten till Sverige. Totalt blev det 14 nollor i division 2 ifjol.

Exit mobile version