SKOGLUND: Hockeyettans vassaste värvningar
Efter en lite halvtrög inledning av årets silly season så har det smattrat rejält de senaste veckorna på värvningsfronten. Vissa värvningar är vassare än andra och nedan får ni de 20 främsta hittills.
20. Lucas Torstensson (b), Väsby
Backen fick rejäla lovord från alla håll och kanter när han klev in i Väsbys trupp på lån från Almtuna. Är en spelskicklig back och känslan är att han kommer få en rejäl chans att utnyttja den potentialen i Väsby.
19. Linus Marcko (mv), Surahammar
22-åringen har fört en undanskymd tillvaro i först Lejon och sedan Örnsköldsvik där han inledde den nyss avslutade säsongen. Men det var när han kom till Östersund som den breda hockeyettanallmänheten fick upp ögonen för honom när han kom in och storspelade i vintras.
I Surahammar kommer han få tampas med David Otter om speltiden och på förhand känns detta som ett par som kan matcha fram varandra till framgång.
18. Calle Wäng (b), Troja
Har väl inte riktigt fått det där stora genomslaget i Hockeyettan då även han hållit till i relativt undanskymd miljö. Med tanke på hur Trojas backsida är byggd så kommer Wäng få ta ett stort defensivt ansvar och det är där hans främsta egenskaper ligger, att ligga rätt i banan och på ett säkert sätt transportera pucken ur egen zon.
17. William Magnusson (fw), Teg
22-åringen visade redan under juniortiden att han kan göra poäng och inledningen av seniorkarriären i Sverige var inget undantag. Tillbaka i moderklubben nu efter en utflykt till Nidaros i den norska andraligan där han vann skytteligan på 25 mål. Magnusson kan säkerligen nå upp till samma siffra i Hockeyettan säsongen som kommer.
16. Rasmus Similä (fw), Piteå
En av hela ligans största talanger och gjorde som junior 29 (11+18) poäng i moderklubben Kiruna IF säsongen som var. 20-åringen beskrivs som en allround spelare med bra skills som dessutom är målmedveten med sin hockeykarriär.
Piteå är inne i en spännande förändringsprocess och med nye tränaren Mikael Aaro i spetsen så kan nog Similä utvecklas ännu mer i sin nya miljö. Här kan ett gigantiskt genombrott lura runt hörnet.
15. August Hedlund (mv), Karlskrona
Kom fram som en ung och ytterst lovande talang i allsvenska AIK för ett par säsonger sedan. Sedan dess har karriären stått och stampat lite. Han har gjort det bra i både Tranås och Väsby, men inte på den nivå som man som utomstående hade förväntat sig.
Men potentialen finns att vara en av ligans absolut bästa målvakter och han tog Väsby till kvalserien i våras och räddade Tranås kvar i ettan för ett år sedan. Så att han är som bäst när det gäller som mest råder det inget tvivel om.
Sedan är frågan hur Karlskrona ska bygga sin målvaktssida. Hedlunds eventuella framgång beror helt och hållet på vem som kommer in för att komplettera målvaktssidan.
14. Emil Cederlund (mv), KRIF
I ett Mörrum som mer eller mindre föll samman säsongen som var så var Cederlund en av de bättre. Cederlund spetsar till KRIF:s målvaktssida en aning och på förhand känns han som det givna förstavalet.
13. Oskar Lindgren (b), Vimmerby
I skrivande stund så är det lite oklart vart Vimmerbys lagbygge tar vägen. Med det sagt så kommer stabile Lindgren bli oerhört viktig i de bakre leden. En Back som tränaren vet vad han får av varje kväll och kommer med färsk allsvensk erfarenhet från Troja.
Kommer bli tuff för motståndarna att möta. Återigen.
12. Adam Ingvarsson (fw), Tyringe
Lämnade moderklubben Mörrum med endast två omgångar kvar av serien i våras i något som var en protest mot hur han tyckte klubben sköttes. Är i sina bästa stunder en av ligans allra skickligaste spelare och besitter definitivt kvaliteter för spel högre upp.
Men har varit hårt drabbad av skador och verkar även ha varit rätt nöjd med att spela på hemmaplan. När han nu för första gången lämnar Mörrum så ska det bli ytterst intressant att se vart karriären tar vägen.
Hittar han toppformen även i Tyringe så kommer han bli guld värd.
11. Filip Forsmark (b), Tranås
Gjorde det bra i Karlskrona under sin första hela seniorsäsong och jag skulle bli mycket överraskad om det inte jobbades på en fortsättning från klubbens håll. Är en pucksäker tvåvägsback som med rätt förtroende kan bli en viktig bricka i Tranås speluppbyggnad och offensiva spel kommande säsong.
Skillsen finns definitivt hos denne talang.
10. Miro Lehtimäki (fw), Troja
Med meriter från både Liiga och Mestis så kliver den 25-årige finländaren in i Troja med stora förväntningar på sig. Speciellt efter sina 24 (serie och slutspel) mål på 38 matcher föregående säsong. Men jag tror inte att Troja-fansen ska förvänta sig ett nyförvärv som nätar kväll efter kväll i Ljungbys tjusiga arena.
Bryter man ner hans målskörd så märker man att han målade i 14 av de 38 matcher han lirade. Vidare hade han poäng i 20 av dessa.
Ovan ska inte ses som kritik, bara en liten notering om att han verkar vara en så kallad “streaky” spelare som när allt stämmer så ramlar det ofta in fler än en puck.
I Troja kommer snajpern dessutom få bättre omgivning än vad han hade i Visby och det finns fog att tro på ett något jämnare målflöde samt att han kan bli en sån som kliver fram ur skuggorna när matcher ska till att avgöras.
9. Simon Ericsson (b), Tyringe
Var en av hela ligans bästa backar säsongen 20/21 trots att han spelade i ett då genomuselt Tyringe. Det gav honom ett kontrakt i allsvenskan med Kristianstad men en knäskada spolierade hela säsongen och nu är han tillbaka i moderklubben.
Men det är inte bara hans färdigheter på isen som nykomlingen Tyringe kommer få dra nytta av. Intrycket man får är att det verkar vara en helyllekille och en ledartyp som visar vägen för de andra. Trots sin ringa ålder av 23 år.
Enormt viktig värvning för nykomlingen Tyringe.
8. Anton Johansson (fw), Troja
23-åringen har gjort över 100 allsvenska matcher i en defensiv roll i Oskarshamn och Vita Hästen. Var med i det IKO-lag som charmade hockeysverige för några säsonger sedan genom att bragdartat gå upp till SHL. Exploderade poängmässigt i Visby ifjol och bevisade då att han kan leverera framåt på den här nivån.
Jag tror att det är främst för hans defensiva egenskaper Patrik Ross har hämtat honom till Ljungby och vi lär få se många dödade boxplay med Johansson i huvudrollen. Men givetvis kommer han få möjligheter i powerplay också och jag skulle tippa på att man ser honom som andra- eller tredjecenter i hierarkin.
7. Anton Johannesson (b), Dalen
2002 är en synnerligen gyllene årgång i svensk ishockey som fått fram spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz. När den här kullen vann brons i inofficiella U17-VM så var han Sveriges poängbäste back.
Inför NHL-draften 2020 så nämndes faktiskt den här killen i samma andetag som Emil Andrae, ni vet han som vann Guldgallret som allsvenskan bäste junior den här säsongen.
Till slut draftades Johannesson av Winnipeg Jets som 133:e spelare totalt men sedan följde en tung period med en skada som den talangfulle Nittorps-produkten borta från spel hela säsongen 20/21.
Efter att ha spelat sitt sista juniorår i HV71 ska han nu ta det första steget ut i seniorvärlden och det vet alla som följer Hockeyettan att det inte bara är att kliva in i serien och dominera som förstaårssenior. Men här finns det potential och jag hörde i vintras från en som sett HV71:s J20 att Johannesson borde få en tröja i a-laget till kommande säsong om HV skulle spelat allsvenskt då.
Dalens sportchef och tränare Pelle Gustafsson utmålade honom som en av ligans bästa backar när Johannesson presenterades för några veckor sedan.
6. André Astley (fw), Surahammar
Centern var en av de som till en början gick i bräschen för Surahammars succé, dessutom som lagkapten. Men i mitten av december bestämde han sig för att ta en allsvensk chans i Almtuna. Surahammars succé fortsatte utan honom och Astley gjorde det helt okej i allsvenskan.
Nu är han tillbaka i moderklubben och jag misstänker att 27-åringen kommer ta vid där han slutade sin förra sejour, det vill säga vara en ledande spelare.
5. Christian Lindberg (b), Troja
21-åringen fick ett duktigt genombrott i Vimmerby säsongen som var och testades även i allsvenskan med Vita Hästen. Jag trodde nog att han skulle kunna landa ett allsvenskt kontrakt till nästa säsong, men blev tidigt klar för Troja.
En mångsidig back med spetsegenskaperna i offensiven.
4. Linus Ryttar (mv), Väsby
Det är ändå lite överraskande att han väljer att kliva tillbaka ner i Hockeyettan efter två raka säsonger i allsvenskan där jag tycker att han gjort det helt okej. Men för Väsby är det såklart bara att tacka och ta emot. Senast det begav sig i tredjeligan för Ryttar var säsongen 19/20 där han var briljant och en av ligans absolut bästa målvakter.
I Hockeyettanfinalen 2021 och allsvenskans playout 2021 var han enastående och klev verkligen fram för sitt lag. Här kommer Väsby ha en matchvinnare när matcherna börjar gälla saker till våren.
3. Filip Cruseman (fw), Karlskrona
134 matcher i SHL och 299 framträdanden i allsvenskan. Det är en rutinerad pjäs som återvänder till det KHK som han en gång i tiden var med om att spela upp i SHL samt göra 13 mål för under debutsäsongen i högstaligan.
31-åringen kommer såklart bidra med både spel och poäng. Men kanske viktigast ändå: Ett enormt hjärta för klubben som han spenderat fem säsonger i. Cruseman kommer inte komma “hem” för att lattja lite puck på ålderns höst, han kommer hem för att ge klubben och supportrarna framgång.
2. Tobias Liljendahl (fw), Väsby
Efter åtta raka säsonger i allsvenskan väljer 27-åringen att flytta hem till moderklubben Väsby igen. Här får man en spelare som har hela paketet. Han kan användas både som center och ytter, han har fina offensiva egenskaper och sist men inte minst är han en ledare och härförare både på och utanför isen.
Här får Väsby in en spelare som har kapaciteten att vara bäst på isen kväll efter kväll.
1. Alexander Bergström (fw), Karlskrona
Osby-produkten blommade sent i karriären och SHL-debuterade först som 29-åring. Blev landslagsman, KHL – och OS-spelare på andra sidan 30-strecket och en poäng per match säsongen som var för Krefeld i den tyska högstaligan.
Bergström kommer inte tillbaka till KHK för att han saknar anbud, 36-åringen kommer dit för att han vill hjälpa klubben uppåt igen i seriesystemet.
Alexander Bergström kommer tillsammans med Filip Cruseman att leda det här laget både poängmässigt och med allt annat som hör till för att skapa framgång för en grupp människor som har ett mål att sträva efter.
Bergström är en ledare som inte räds för att säga vad han tycker och han kommer inte tillåta att någon av hans lagkamrater faller ur ramen nästkommande säsong.