Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så borde Sundlöv bygga KHK inför nästa säsong

Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

För andra säsongen i rad har Karlskrona nämnts bland favoriterna att gå hela vägen. För andra säsongen i rad har det inte räckt särskilt långt. Nu måste KHK-ledningen lossa på handbromsen och gasa. Något de under inledningen av silly season visat att man verkar vara beredda att göra.

Efter de här två säsongerna så lämnas jag med en känsla av att Karlskrona underskattar Hockeyettan. Ifjol fick de förvisso kliva ner sent när förbundet krumbuktat klart. Trots det kunde man ändå ställa en bra trupp på benen lagom till säsongspremiären. Ingen bred trupp, men spetsig. Tanken var att man skulle fylla på med spelare efterhand. Men facit blev att de bommade slutspel.

Samma sak till denna säsongen. Då ställde man än ÄNNU spetsigare trupp på isen till premiären. Men inte så särskilt bred.

Ifjol nyttjade man totalt 19 ombytta juniorer till match. Vissa av dessa var inlånade från andra klubbar, men en majoritet östes upp från klubbens egna J20-lag som håller till i den högsta juniorserien. I år har man fortsatt på den inslagna vägen genom att fylla luckor i truppen med spelare från det egna juniorlaget.

Jag är den förste att applådera att man ger egna spelare chansen. Har man dessutom, som enda klubb i Hockeyettan, ett lag i J20 Nationell så ska man naturligtvis utnyttja det till sin fördel.

Men frågan är om inte KHK överskattat de egna juniorerna rätt rejält. Vi snackar om ett lag som åkte ur J20 Nationell med dunder och brak. Det säger något om att kvalitén bland juniorspelarna kanske inte är av yppersta klass.

Till nästa säsong måste man tänka om och satsa på en full a-lagstrupp från start.

Hur ska man göra då för bygga en vinnande trupp? Jag lekte sportchef Michael Sundlöv för ett tag och satte ihop nedan trupp till säsongspremiären 22/23.

Det vi vet just nu är att Mikael Roslund, Alexander Bergström och Filip Cruseman har kontrakt. Vad det verkar så blir även tränaren Eric Karlsson kvar.

Michael Sundlöv har sagt att han vill bygga på kontinuiteten. Det borde innebära att han siktar på att behålla 14-15 namn från årets trupp.

Så som jag tänkt med mitt KHK-bygge är att de sneglar lite åt Nybros håll och hur de byggde sin trupp inför i år och min känsla är att KHK har råd att ställa en lika stark trupp på benen till hösten. En trupp där det på papperet egentligen bara ska behöva bytas ut fem-sex namn för att transformeras till en allsvensk trupp som bör ha stora möjligheter att klara sig kvar under debutsäsongen.

Nu kör vi: Två målvakter, åtta backar och 14 forwards.

Målvakter

Ut: Mika Järvinen och Martin von Schoultz
In: Anton Svensson (Troja) och Jacob Crespin (Halmstad)

Det sägs att Mika Järvinen inte kommer vara kvar nästa säsong. Egentligen skulle jag velat se von Schoultz kvar ytterligare en säsong. Men frågan är hur sugen han är efter den magra speltiden han fått under säsongen och mitt tips är att han drar.

Anton Svensson har visat förr att han håller hög klass i Hockeyettan och gjorde inte bort sig i allsvenskan i vintras heller. Tanken med detta målvaktspar är att de ska sporra varandra i konkurrensen. Svensson är van vid att köra delat ansvar.

Halmstads Jacob Crespin skulle passa utmärkt i rollen som sparringpartner till Svensson. 23-åringen är van under alla år i Halmstad att dela på ansvaret och göra det bra när han väl får chansen. Det är först i år som han varit uttalad etta och gjort det riktigt bra. Känns inte redo för Hockeyallsvenskan ännu. Men ett storsatsande KHK skulle vara ett snäpp upp på karriärstegen.

Backar

Stannar inte/förläng inte med:

Filip Forsmark (Klar för Tranås)
Ludvig Carlsson
Christoffer Rasch

Jag blir förvånad om inte Sundlöv jobbade på en förlängning med Forsmark som mycket väl kan ta både ett och två ytterligare kliv nästa säsong. Bara att gratulera Tranås.

Rasch har varit hårt skadedrabbad de senaste åren.

Carlsson blir ett offer för omständigheterna här när klassen på backsidan ska vässas. Men lär inte ha några som helst problem att hitta en ny klubb.

Förläng med:

Jesper Solomon Frisell
Martin Fransson
Kevin Ekman Larsson
Ludvig Markman
Gustav Berglund

Solomon Frisell är en stomspelare med ledaregenskaper. Utöver det så är han spelskicklig. Fransson och Markman kan även tillskrivas spelskicklighet. Gustav Berglund är stark och står för ett bra lagarbete. Jag vill fylla på med en försteback som ska vara “star quality” i ligan, en för mellanskiktet och sedan en sjunde-åttondeback som får jobba sig upp.

Henrik Nilsson (Ny från Fehérvár)

I 30-årige Nilsson skulle man förmodligen få in ligans bäste defensiva back. Bra styrka och bra på att offra sig för laget. Har inte under karriären gjort sig känd för någon bländande offensiv, men det är klart att det kommer ramla in några poäng för honom med tanke på den istid och förtroende han kommer få.

Stockholmaren har spenderat totalt sex säsonger i Blekinge och det skulle inte förvåna om han vill tillbaka nu när Bergström och Cruseman är åter.

Emil Rangedal (Ny från Borlänge)

En bra allroundback som fick ett litet genombrott i Borlänge säsongen som var. Finns potential och kommer sätta press på backarna som initialt är över honom i rankingen.

Ludvig Georgsson (Ny från Hanviken)

21-åringen har tagit stora kliv under sina två första seniorsäsonger i först Segeltorp och sedan Hanviken. Borde vara mogen för uppgifter i ett absolut topplag.

Backpar

Nilsson – Solomon Frisell
Fransson – Berglund
Rangedal – Georgsson
Markman – Ekman Larsson

Forwards

Stannar inte/förläng inte med:

Viktor Fridolfsson
Oscar Gustafsson
Alfred Lindberg
Hugo Pettersson
Erik Santesson

Ingenting ont mot någon av dessa spelare. Men det handlar om att trycka upp kvalitén i laget och måste man tyvärr lämna negativa besked till vissa spelare.

På kontrakt:

Alexander Bergström
Filip Cruseman
Mikael Roslund

Det här är klass rakt igenom och trion håller för toppkedjor i allsvenskan.

Förläng med:

Jacob Grönhagen
Micke Saari
Niklas Johansson
Alexander Heiver
Simon Andersson
Jesper Hultberg
Daniel Andersson
Sebastian Sundlöv

Sju av dessa var topp 11 i den interna poängligan ifjol. Då ska vi komma ihåg att det finns stort sparkapital i Jesper Hultberg som var skadad och i Heiver som har många fler poäng i sig på den här nivån. Niklas Johansson är tillräckligt skicklig för att centra en förstakedja.

Sebastian Sundlöv har fått mycket lovord från fansen för sitt hårda jobb.

KHK har sannerligen spetsen. I stort sett alla av ovan spelare skulle var och en för sig kunna ta en allsvensk tröja. De tre jag väljer att plocka in ska ses som att bredda bredden.

Anton Klint (Ny från Almtuna)

Hans starka inledning av säsongen i Forshaga ledde till kontrakt med Almtuna i allsvenskan. Där fick han inte riktigt samma utväxling, men absolut en toppspelare på den här nivån. Riktigt smart spelare.

Carl Westberg (Ny från Halmstad)

Känslan var att det saknades tuffhet och attityd i KHK mot slutet av säsongen. I Carl Westberg får man in en härlig energispelare som är tuff att möta.

Albin Storm (Ny från Hanhals)

Vi kan sätta samma etikett på Albin Storm som med Westberg. Energispelare som kan tända igång laget när det går trögt. Storm och Westberg kommer bli som allra viktigast när det börjar vankas avgörande matcher.

Kedjor

Cruseman – Johansson – Bergström
Roslund – Saari – Grönhagen
Hultberg – Klint – Heiver
Storm – D. Andersson – S. Andersson
Sundlöv – Westberg

Exit mobile version