Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar kvalserien + det märkliga spelschemat

Äntligen är det dags för kvalserien och hur det kommer sluta kan ni ta del av här nedan. Ni kan även ta del av några rätt skeva företeelser med årets kvalserie.

Aldrig förr har nog en kvalserie varit så ofantligt svårtippad. I kortleken har vi två superfavoriter, två seriösa utmanare, samt två skrällar som nog vill ställa till det för de mer etablerade lagen.

Känslan är att alla kan slå alla i den här serien.

Nog om det. Två saker har slagit mig inför serien.

Den första är att de båda allettornas respektive vinnare, Nybro och Hudiksvall, möts redan i omgång 2 med Hudiksvall som hemmalag. De möts i Nybro i omgång 7.

Varför inte låta de två högst rankade lagen göra upp i omgång 5 och 10?

Sex lag ska göra upp om en plats i nästa års allsvenska. Det innebär att lag efter lag kommer knoppas av efterhand och risken är att Nybro eller Hudik (Om det nu blir något av dessa) kommer kunna avgöra serien mot något redan avsågat lag. Fel, enligt mig. Gör spelschemat efter rankingen istället.

Den andra grejen:

Fyra av de tio omgångarna avgörs på en lördag, söndag eller röd dag. Ett ypperligt tillfälle för seriemakarna att skapa publikfester runt om landet. Men så långt har de inte tänkt vad det verkar. Fördelningen av antal hemmamatcher under dessa dagar ser ut som följer:

Östersund, 4
Hudiksvall, 3
Halmstad, 2
Väsby, 1
Nybro, 1
Dalen, 1

Jag tänkte först att hade något med att göra med att det skulle underlätta för lagens resande. Men så verkar inte vara fallet för i omgång fyra ser två av matcherna ut så här:

Halmstad – Östersund
Dalen – Hudiksvall
Nybro – Väsby

Två dagar senare ser det ut så här:

Östersund – Nybro
Väsby – Dalen
Hudiksvall – Halmstad

Ytterligare två dagar senare ser det ut på detta vis:

Hudiksvall – Väsby
Nybro – Halmstad
Östersund – Dalen

Här tänker jag främst på Nybro och Halmstad som på fem dagar ska spela tre matcher, två stycken i söder, men även klämma in varsin norrlandstripp emellan.

Nåväl. Nu kör vi tipset.

6. Dalen

Norrahammarsgänget har överträffat förväntningarna genom att ens ta sig hit kommer hur det än slutar kunna summera detta som en succésäsong. Jag får dock en känsla av att man inte nöjer sig här. Man siktar på fullaste allvar på att ta sig upp till allsvenskan.

Men frågan är vad man ska kunna sätta upp mot de övriga lagen i en tio matcher lång serie. Dalen avslutade allettan med en lång formsvacka och jag tycker inte att man briljerade mot vare sig Strömsbro eller Boden.

Men. Man gjorde vad man skulle och det har hittills räckt så här långt. Liksom Halmstad så har Dalen kapacitet att slå precis vilket lag som helst i den här serien.

5. Halmstad

Från att inte ha vunnit en enda playoffserie sedan återkomsten till Hockeyettan för x antal år sedan så har man nu vunnit tre raka. Man har gjort det tack vare lite samma melodi som skrällde dem till finalserien mot Väsby för två år sedan: En stekhet målvakt och utespelare som offrar sig hänsynslöst och följer spelidén till punkt och pricka.

Men nu tar det stopp. De har nått framgång i slutspelsmatcher, korta intensiva serier mot ett och samma motstånd. Nu är man tillbaka i seriespel igen och i den formen har man minst sagt blandat och gett tidigare under säsongen.

4. Väsby

Har blandat och gett under hela säsongen och när de har förlorat så har de nästan uteslutande fallit på eget grepp. Det har mellan varven varit slarvigt och nonchalant.

Dock tycker jag de höjt sig i slutspelet nu och då får man ställa frågan om det lossnat nu för “Vilda Väsby”?

Är ett av de fyra lag som definitivt kan gå upp. Men då måste de vara konsekventa i sitt arbete match efter match.

3. Östersund

För första gången är Uffe Dahléns moderklubb i kvalserien och det spel de visat upp på vägen dit kan mycket väl ta dem till allsvenskan.

Men inte i år. Man behöver oftast minst en kvalserie för att lära sig hur det funkar innan man är redo att ta klivet.

2. Hudiksvall

Maskinen Hudiksvall har krossat i stort sett allt motstånd den här säsongen. Man darrade mot Surahammar, men lyckades ändå reda upp det.

Det största frågetecknet jag har är det faktum att de ännu inte blivit testade mot söderlagen. Men jag tror de kommer greja det testet galant och jag ger Hudik samma chans i procent som de jag tippar etta att kunna gå upp.

1. Nybro

Jag har sagt Nybro ända sedan maj förra året. Så varför skulle jag ändra mig nu? Smålänningarna har skillsen, de har bredden och de har erfarenheten av framgångar i kvalserien, en seger från allsvenskan som de var ifjol.

Precis som Hudiksvall har de verktygen för att stänga igen bakåt och trötta ut motståndarna.

Exit mobile version