Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så stor är chansen att “skrällarna” tar sig vidare

På fredag smäller det igen. Det är dags för rond två av semifinalerna och tisdagen bjöd på fyra segrar från de lägre rankade lagen. Nedan tar hockeystaden.se en titt på hur stor chansen egentligen är att “skrällarna” historiskt sett tar sig vidare.

I tisdags vann fyra av de sex gäng som i semifinalerna rankas lägst. De som blev valda med andra ord.

Slutspelet i Hockeyettan är upplagt på det viset att det sämre rankade laget börjar hemma för att sedan avsluta på bortaplan i match två och en eventuell tredje match. Och det tillhör inte ovanligheterna att det lägre rankade laget brukar vinna på hemmaplan. Hockeystaden.se har gått tillbaka i tiden och kollat igenom alla Play Off-serier i Hockeyettan som spelats från 2013 fram till nu och i 61 av fallen har just det lägre rankade laget vunnit match ett på hemmaplan.

Observera att det endast är slutförda slutspelsserier som är medtagna i statistiken. De pågående semifinalerna samt de avbrutna matchserierna i 2020 års Play Off 3 är inte medräknade.

I de 61 fall där det lägre rankade laget segrat i match ett så har de tagit sig vidare till nästa omgång vid 34 tillfällen. Det bättre rankade laget har alltså lyckats vända tillbaka flintasteken på hemmaplan vid 27 tillfällen. Om man så vill är skillnaden i procent 55,7 mot 44,3 till fördel för de sämre rankade gängen.

Som ni märker.Oerhört jämn fördelning.

Givetvis är det variationer år från år, men om vi benhårt ska hålla fast vid statistiken så ska ett till två lag av de fyra som “skrällde” i tisdags ta sig vidare till kvalserien. Resten av gängen kommer vända runt på det hela på hemmaplan. Men vilka kommer hålla och vilka kommer falla?

Hudiksvall vände två gånger ifjol och det finns stora möjligheter för dem att göra det även i år när de har hemmaplansfördelen mot Surahammar. Boden har även de vid två tillfällen de senaste åren lyckats svänga tillbaka pendeln på hemmaplan.

Så Surahammar och Dalen ska nog inte känna sig helt säkra på avancemang när de möter lag som visat att de är något av experter på att krångla sig ur kniviga situationer.

Exit mobile version