Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Putins attack kan rita om hockeykartan i Europa

Förra veckan kom kriget till Europa igen med mänskligt lidande och osäkerhet om framtiden som följd. Putins agerande kan nu rita om hockeykartan i Europa för mycket lång tid framöver. Vad innebär det för våra svenska ligor?

Vi vaknade upp till fasansfulla nyheter i torsdags förra veckan när det stod klart att den ryske presidenten Vladimir Putin invaderat Ukraina. Dagen efter drog sig finska Jokerit ur det stundande KHL-slutspelet. Lettiska Dinamo Riga följde sedan efter och drog sig ur ligan helt och hållet.

Jokerits fans har dessutom krävt att Jokerit drar sig ur KHL permanent.

Det finns en anledning till att KHL har velat haft med Jokerit och Riga i ligan: De drar in pengar. Med dessa borta till nästa säsong så kommer det bli ett hårt slag.

Vi har även fått se stenhårda ekonomiska sanktioner från väst mot Ryssland. Något som naturligtvis kommer drabba de ryska klubbarnas ägare. Lägg därtill att det även kommer drabba ligans storsponsor Gazprom.

Jag är ingen expert på rysk ishockey och definitivt ingen expert på ekonomi. Men jag tror inte jag sticker ut hakan alltför mycket när jag påstår att jag tror det kommer bli oerhört svårt för KHL-klubbarna att locka till sig spelare med hjälp av stora ekonomiska löften. Löften de inte kommer att kunna ge. Det spekuleras redan friskt om spelarna som just nu lirar slutspel ens kommer kunna få ut någon lön.

Naturligtvis ska vi inte heller bortse från den moraliska aspekten. Vilken agent kommer rekommendera sina spelare att lira KHL-hockey nästa säsong? Även om kriget skulle ta slut imorgon så kommer Ryssland vara paria för väst under mycket lång tid framöver efter den oprovocerade attackan mot Ukraina.

Jag kan naturligtvis inte veta och jag vill betona än en gång att jag inte är någon expert på det politiska området heller. Men jag har väldigt svårt att se hur väst kommer förlåta Ryssland i relativ närtid. De har visat att de inte är att lita på och kommer nog behandlas styvmoderligt under väldigt lång tid.

Det för oss då in på denna krönikas ämne. Hur kommer Hockeyeuropa se ut de kommande åren?

Om vi räknar spelare som under säsongen fått speltid i KHL som är från länder som inte anses vara ryssvänliga för stunden så handlar det om runt 200 spelare. En del av dessa står under KHL-kontrakt även nästa säsong, men man får väl anta att de har satt sina agenter på att hitta en utväg från det.

Det är en hel del spelare som till nästa säsong kommer försöka hitta en ny arbetsgivare. Vi får väl anta att en del lär hamna i Nordamerika, Schweiz och Finland. Men ett gäng spelare lär nog snegla både en och två gånger mot SHL.

Tilläggas bör att Schweiz till nästa säsong utökar sin utlänningskvot från dagens fyra per lag till sex.

Det är jättesvårt att sia om hur många av de hundratal spelare (Som förmodligen kommer välja bort KHL) som kommer välja spel i SHL. Men ska vi tippa på 20? 25?

Någonstans där tror jag vi kan hamna. Det innebär i sin tur att 20-25 spelare som nästa säsong haft hugg på ett SHL-kontrakt står utan jobb. En hel del av dessa lär hamna i allsvenskan och det leder i sin tur till att spelare där kommer stå utan kontrakt. Då kan ni räkna ut vad detta kommer innebära för Hockeyettan.

Sen tror jag dessutom att kriget i Ukraina och dess efterverkningar på hockeyn kommer göra att de spelare i årets säsong av Hockeyettan som mer eller mindre spelat till sig ett allsvenskt kontrakt kommer få det svårare att avancera uppåt i seriesystemet.

Följden kan alltså bli att vi kommer få se riktigt bra spelare i Hockeyettan nästa säsong. Tyvärr är bakgrunden till det oerhört tragisk.

Exit mobile version