Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ettanklubbarna som skulle förgylla allsvenskan

Finns det egentligen några klubbar i årets upplaga av Hockeyettan som på kort sikt skulle kunna färga i Hockeyallsvenskan – och på längre sikt även kunna etablera sig och bli ett topplag? Hockeystaden.se försöker reda ut denna fråga.

För en tid sedan kunde ni läsa denna skrift som avhandlade vilka av de nuvarande allsvenska bottenlagen som skulle höja Hockeyettans attraktionskraft.

Idag vänder vi på lövbiffen och kollar på de klubbar i Hockeyettan som hockeystaden.se tror skulle kunna färga i allsvenskan. Både på kort sikt – lex Västervik och Tingsryd senast de var nykomlingar – och på längre sikt – lex Västervik. Smålänningarna var ju när de gick upp för några år sedan helt färska på nivån, men har nu lyckats etablera sig får man väl ändå säga.

Boden

Flytta på er, här kommer Boden! Ja, det var ungefär med den approachen Boden tog sig an Hockeyettan som nykomlingar för några år sedan. Hela klubbens identitet bygger på att aldrig vika en tum och det är även något som avspeglar sig på isen.

Boden bygger nämligen sina lag mycket på fysik. Det är helt enkelt jäkligt jobbigt att möta Boden och deras tuffa och kompromisslösa spelstil skapar ofta irritation hos motståndarna och dess anhängare. Det lär storma i diverse allsvenska hockeyforum.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Ja. Det skulle jag tro. Dels är kommunen expansiv med många företagsetableringar. Grannen Luleå Hockey lär också jubla över att få upp en närliggande klubb som de skulle kunna förädla sina talanger i. Dessutom finns det gott om spelare från Norrbotten som kanske inte riktigt håller för SHL, men som absolut håller på allsvensk nivå. Spelare att locka tillbaka till landskapet.

Hudiksvall

Tränartalangen Dennis Hall har byggt en vinstmaskin av Hudiksvall. Han är bra på mycket, bland annat att bygga välorganiserade lag. Skulle HHC gå upp i allsvenskan och Hall får/vill fortsätta på tränarbänken så lär framgången fortsätta.

Föreningen är välfungerande även i övrigt, man har bra folk på ledande positioner, och man har en kärna av passionerade fans. Supportrarna kanske inte syns och hörs så mycket på sociala medier, men det är tufft för motståndarlagen att komma till hockeykyrkan i Hudik.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Ja. Dels på grund av ovan nämnda anledningar. Vi kan också addera ett näringsliv som står bakom klubben. Sen gillar jag deras geografiska läge mittemellan Sundsvall (Timrå) och Gävle (Brynäs). Det skulle kunna locka till samarbete mellan klubbarna där Hudiksvall skulle kunna bli en förädlingsanstalt för de båda klubbarnas talanger.

Kalmar

Kom upp som ett kaxigt poplag för några år sedan. Numera har dock poplags-auran falnat och man är mer en klubb i mängden. Den nye sportchefen Daniel Stolt och lika nye tränaren Viktor Tuurala verkar ha något oerhört intressant på gång med den sportsliga delen av klubben och får de bygga vidare på årets trupp i lugn och ro så kan detta bli väldigt bra på sikt.

Man har sin nya arena, Hatstore Arena, som skulle kunna hjälpa klubben framåt vid ett eventuellt allsvenskt avancemang. Kalmar är också som stad en attraktionskraft och skulle kunna locka en och annan spelare till klubben.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Ja? Nej? Nja? Som ni märker så är jag extremt vankelmodig här. KHC verkar på en marknad som är oerhört liten, Kalmar län, och jag har svårt att se att sponsorpengarna ska räcka till tre elitlag i hockey och ett i fotboll. Just nu är det Oskarshamn och Västervik som är lokomotiven hockeymässigt i länet. Sen vill säkert Nybro ha någonting att säga till om också.

Känslan är att Kalmar HC är beroende av att minst någon av klubbarna Oskarshamn och Västervik faller igenom rejält och rasar i divisionerna för att man ska kunna etablera sig som ett topplag i Hockeyallsvenskan.

Karlskrona

KHK har på något mystiskt sätt alltid engagerat motståndarnas supportrar. Jag gissar att det är den forna poplags-auran som ligger till grund för det. Rent organisatoriskt så är de “HA-ready” redan nu och med rätt pusselbitar in i lagbygget så skulle de mycket väl kunna vara med och hota mot mitten av den allsvenska tabellen redan nästa år.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Ja. De har redan gjort det en gång och vet hur man gör. Dessutom har de passionerade supportrar som nog inte skulle nöja sig med något annat än att man är ett topplag i allsvenskan.

Mariestad

Min poddkollega Mikael Mjörnberg slog en gång fast att Mariestad skulle kunna bli ett nytt Karlskoga. Det där jobbiga laget att möta och bortamatchen man som motståndare definitivt inte ser fram mot. Även här hittar vi engagerade fans som stöttar sitt lag både enögt och helhjärtat.

Hockeykulturen sitter i väggarna i isladan och det är kunnigt folk på ledande positioner i klubben.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Ja. Det skulle troligtvis vara en skakig resa de första åren. Men lyckas man väl hänga kvar så har man en stabil grund att stå på med hockeykultur och kunnigt folk i klubben.

Skaraborg är dessutom det hockeyområde i Sverige som just nu saknar representation i SHL och Hockeyallsvenskan som jag tror har enormt bra förutsättningar att växa. Det finns många små klubbar i närområdet med engagerade ledare som producerar talanger i parti och minut.

Får området ett lokomotiv skulle den klubben kunna bli den naturliga föreningen att gå till för dessa talanger.

Det finns många spelare med koppling till Mariestad eller landskapet Västergötland som just nu lirar i allsvenskan eller på högre nivå. Några av dessa borde definitivt kunna gå att locka tillbaka till landskapet och ett allsvenskt lag.

Nybro

Det är allt som oftast mycket folk på plats i Liljas Arena när Vikings spelar på hemmaplan. Även bortamatcherna brukar generera i ett stort följe. Supportrarna är hängivna, högljudda och engagerade. Dessutom i allra högsta grad aktiva på sociala medier. Hela orten är ren och skär hockeykultur.

På papperet har Nybro redan den här säsongen ett lag som till stora delar skulle kunna hävda sig i allsvenskan. Tränaren Mikael Tisell har implementerat ett vinstrikt spelsätt som troligtvis skulle nå framgång även i allsvenskan. Nybro Vikings skulle definitivt inte bli en slagpåse.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Nja. Att Nybro skulle kunna hanka sig fram några säsonger i allsvenskan tvivlar jag inte en sekund på. Jag har redan varit inne på att orten andas hockeykultur, och det kan man komma en bra bit med. Men är det hållbart över tid? Med ett lag i SHL (Oskarshamn), ett lag i Hockeyallsvenskan (Västervik) och ett lag i fotbollens allsvenska (Kalmar FF) så är frågan om Kalmar län verkligen klarar av ett elitlag till i en stor sport?

Näringslivet i Nybro kommun lär ställa sig bakom Vikings. Men det är en liten ort och behovet av publik och sponsorer utifrån lär vara stort om man ska kunna växa in i den allsvenska kostymen som organisation.

Väsby

Man färgade kanske inte allsvenskan ifjol när man var uppe. Men förutsättningarna då, med det sena beskedet att de skulle ta utkastade Karlskronas plats, var inte optimala. Väsby har en bra organisation och vad jag har förstått så trivs spelarna i föreningen. De tas väl omhand. Väsby har växt fram som huvudstadens tredjelag efter Djurgården och AIK.

Det vore bra med ett Stockholmslag till i våra två högsta ligor. Kollar man på de som spelat TV-pucken för Stockholm och under säsongen fått speltid i SHL och allsvenskan så räknar jag till strax över 100 spelare. Så underlaget att ha tre lag på de två högsta nivåerna finns definitivt.

Kan de etablera sig i allsvenskan?

Nej. Det är detta som är så paradoxalt. Spelarunderlaget finns i närområdet för att snabbt kunna bygga ett slagkraftigt lag. Men förutsättningarna att bedriva elithockey i Stockholm är rent ut sagt urusla. Jag tror att det på sikt kommer fälla tanken om tre Stockholms-gäng i våra två högsta ligor.

Väsby skulle kunna sätta avtryck i två-tre säsonger i andraligan. Men på sikt tror jag det är omöjligt att nå framgång såvida inte saker och ting förändras från de politiska makthavarna.

Exit mobile version