Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ett Hockeyettanlandslag till OS?

Det kommer så klart aldrig bli verklighet. Men ibland är det tillåtet att drömma. Hur skulle ett Tre Kronor bestående av idel Hockeyettan-spelare stå sig i OS? Det försöker hockeystaden.se reda ut nedan.

NHL har redan sagt nej och i SHL verkar det råda oenighet om man verkligen vågar skicka sina spelare till OS i Peking om en månad. Det ska tilläggas att SHL-klubbarna är skyldiga att släppa sina spelare för landslagsspel, men man kan ju som klubb ändå utöva “påtryckningar” för att få sina spelare att tacka nej “självmant”.

En sak vi kan vara relativt säkra på är att vi inte kommer få se Hockeyettan-spelare i den svenska OS-truppen. Men om det hade varit en realitet; hur skulle den sett ut då?

Jag roade mig med att plocka ut en 23 man stor trupp bestående av tre målvakter, sju backar och 13 forwards. Endast kontrakterade spelare i Hockeyettan har varit aktuella, alltså inga lånespelare.

Finland, Slovakien och Lettland står för motståndet och jag har främst lagt tonvikten i mitt lagbygge på rutin. Självklart är skicklighet och nuvarande form viktiga, men de första jag plockade ut var just de som besitter rutinen från att verka på större scener än den svenska tredjeligan.

Nu kör vi.

Målvakter

Pontus Eltonius, Nybro
Robin Johansson, Nybro
Tobias Sandberg, Mariestad

Nybros tränare Mikael Tisell lär väl inte gilla den här uttagningen när bägge hans målvakter försvinner. Robin Johansson vet vi vad han kan och Eltonius har verkligen tagit upp kampen och varit riktigt bra. Duon går helt enkelt att undanhålla.

Dock lär det nog bli så att Eltonius får finna sig i att sitta på läktaren det mesta. Johansson och Tobias Sandberg har under flera år visat att de är de två bästa burväktarna i Hockeyettan och de kommer få chansen att kämpa om förstaspaden från start.

Backpar

Jacob Spångberg, Väsby – Ricard Blidstrand, Väsby

Bildar första backpar i topplaget Väsby och onödigt att sära på duon här. Stabila backar som samlat på sig allsvensk rutin genom åren.

Christian Lindberg, Vimmerby – Anton Schagerberg, Nybro

Lindberg har fått sitt stora genombrott i år och har varit en av ettans allra bästa backar offensivt. Han kommer få mycket förtroende i powerplay här. Schagerberg tillhör toppskiktet av backar i ligan och har gjort så sedan han anslöt till Nybro inför fjolåret. Stabil i bägge riktningarna på isen.

Rasmus Sörgardt, Väsby – David Westlund, Östersund

Sörgardt blir den tredje Väsbybacken här som tar plats. Har även har varit en av ligans bättre backar i år. Bredvid sig får han David Westlund som har rutin så det räcker och blir över.

David Lidström, Surahammar

En stor bidragande anledning till att Surahammar gjort succé under säsongen. Med sin rutin av nästan 500 allsvenska matcher blir 33-åring nyttig för det här gänget.

Kedjor

Martin Thörnberg, Dalen – Niklas Johansson, Karlskrona – Jesper Thörnberg, Dalen

Thörnberg den äldre har VM-guld, SM-guld och mängder av KHL-matcher på meritlistan. Första namnet som plitades ner i den här truppen. Har visat att han fortfarande kan leverera och har hittat bra kemi med lillebror Jesper. Niklas Johansson har levererat smarta passningar under nästan 15 års tid i allsvenskan och ettan och kommer ge sina kompanjoner gott om lägen att visa upp sina hårda skott.

Marcus Paulsson, Mörrum – Martin Janolhs, Borlänge – Marcus Karlberg, Borlänge

Janolhs och Karlberg är ett poängstarkt tandempar i Borlänge som vräker in poäng. Marcus Paulsson vet vi vad han kan och han kommer passa bra in i den här kedjan.

Magnus Isaksson, Piteå – Victor Crus Rydberg, Kalmar – Lukas Söderlund, Surahammar

Rutinerade Isaksson har poängleveransen inpräntat i DNA:t. Crus Rydberg är bra på det mesta och den forne stortalangen skulle kunna funka högre upp i seriesystemet. Bägge herrarna kan både göra mål och spela fram. Som tredjelänk får de genombrottsmannen Söderlund som även han vet var målet är beläget.

Carl Berglund, Kumla – Anton Gustafsson, Sundsvall – Robin Dahse, Halmstad

Här snackar vi en checkingline av rang. Skulle förmodligen inte göra bort sig i samma roll i ett topplag i allsvenskan. Anton Gustafsson är pudelklok i en defensiv roll och de andra två vet hur man jagar livet ur motståndarna.

Jacob Grönhagen, Karlskrona

Får inleda som 13:e forward här. En spelare som man egentligen kan stoppa in överallt, både som tung tacklare i en checkingline och som poänggörare i powerplay.

Exit mobile version