Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: HV har revansch att utfordra på Troja

Montage. Foto: Pixabay

Imorgon möts för första gången på 36 år de gamla Smålandsrivalerna Troja och HV71. Då var de två gäng som låg på samma nivå och tävlade om att komma till elitserien – nu är det skilda världar. Men det är faktiskt Troja som har den senaste segern lagen emellan. Dags för revansch imorgon?

För första gången sedan våren 1985 möts imorgon onsdag Troja och HV71 igen i tävlingssammanhang. Senast det begav sig vann Troja tillställningen med 10-8 i gamla Sunnerbohov och där och då var man minst lika nära elitserien som HV71 var.

Säsongen 1984/1985 vaktades Trojamålet av ingen mindre än Sune Bergman, Kung Sune. Bland utespelarna fanns stjärnor som notoriske målskytten Kennert ”Sutarn” Andersson, framtida storbacken Roger Johansson och Pirro Alexandersson (värvades från Leksand 1983) i laget.

Efter att ha kommit tvåa bakom Västra Frölunda i den södra ettan under hösten kom man tvåa i allsvenskan efter jul. HV71 slutade först på en femte plats.

Modo vann allsvenskan det året och ångermanlänningarna slog sedan Troja med 3-0 i matcher i den allsvenska finalen där en elitserieplats stod på spel. Men Troja skulle få en ny chans i kvalserien där de ställdes mot HV71, Västerås och elitserielaget Skellefteå.

HV hade tagit sig till kvalserien genom att slå ut Vallentuna och Strömsbro i playoff.

Efter en lite småtrög start tog Troja i den fjärde omgången emot HV71 på hemmaplan i Sunnerbohov. Den matchen var Troja piskade att vinna för att fortsatt ha en chans på förstaplatsen i serien. Det blev en match som många än idag kommer ihåg och Troja vann den med 10-8.

Där och då stod samtliga lag i serien på fyra poäng i serien, dock ledde HV71 i kraft av bättre målskillnad. Endast ettan gick till elitserien.

Inför den sista omgången hade Troja chansen att lägga beslag på förstaplatsen. Man gjorde vad man skulle och slog Skellefteå på bortaplan. Men man hade behövt att Västerås hade besegrat HV71 med inte alltför många mål. Nu blev det inte så och HV71 gick upp till elitserien för att stanna.

Man kan ju undra hur hockeyn i Småland sett ut om Troja gått upp den där vårkvällen för drygt 36 år sedan?

För sedan dess har HV71 plockat hem fem SM-guld och lika många seriesegrar i SHL. Troja däremot fortsatte åren efter 1985 att falla på målsnöret i porten upp till elitserien. Under 2000-talet har de vid ett flertal säsonger lirat i Hockeyettan.

Men nu är det alltså dags igen för detta klassikermöte. När man pratar med den äldre generationen i Jönköping så får de oftast något drömskt i blicken när gamla tiders möten kommer på tal. Det pratas om rejält heta möten från de som var med på den tiden.

Rivaliteten som fanns mellan klubbarna på 80-talet kommer naturligtvis inte att uppnås inom överskådlig framtid. Om ens någonsin. Trots samma serienivå skiljer det ändå alldeles för mycket i organisationernas närtida ambitionsnivå.

Men det ska bli kul att imorgon få en glimt av dåtiden. Och vilken häftig match det kommer bli för HV-produkterna Romfors som numera tillhör Troja.

Exit mobile version