Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så slutar södra Hockeyettan

I veckan drar Hockeyettan igång och det har blivit dags att tippa serierna. I denna sista del är det den södra serien som granskas.

1. Nybro

Kan ställa upp med ett komplett lag på nivån. De har en urstark målvaktssida, bra backsida och en väl sammansatt forwardsenhet där det både finns offensiv spets och hårt jobbande spelare. Serien är så pass jämn och stark att Nybro definitivt kommer gå på nitar längs med vägen. Men över tid är detta det klart starkaste laget.

Truppen är så pass bred att skadan och frånvaron på affischnamnet Janne Väyrynen inte ska spela någon större roll under hösten.

2. Karlskrona

På papperet ställer de upp med en starkare trupp än vid samma tid ifjol. Ändå kan jag inte riktigt komma ifrån känslan av att det känns en aning tunt. Övre halvan av laghierarkin är topp i Hockeyettan rakt över hela linjen. Det är inget snack om den saken. Men bakom där är det mer på “lagomnivå” och det känns lite skadekänsligt.

Sett över hela säsongen så bör nog KHK addera minst en back av toppklass för att kunna vara med och hota ända in till slutet. Men Allettan ska inte vara några problem.

3, Mörrum

4. Vimmerby

5. Dalen

6. Kalmar

7. Halmstad

Fem lag kommer troligtvis få kriga om de tre sista platserna till Allettan. Av dessa har jag svårt att se hur Mörrum och Vimmerby ska kunna bomma. “Laxarna” har byggt vidare på fjolårets succélag och adderat spets. Lägg därtill att de har samma tränare med en tydlig spelidé och de bör inte falla igenom.

Vimmerby har byggt ett intressant lag. Men inte utan frågetecken. Kommer målvaktssidan bli lika stark nu när man tappat det givna förstavalet Tomas Rydén och istället går in i säsongen med två jämnlika keeprar? Backsidan känns på förhand öppen hierarkiskt. Det finns ingen som helst anledning att ifrågasätta den nytillträdde och oerhört kompetente huvudtränaren Staffan Lundh, men förra gången Phil Horsky lämnade gick det inte alls bra för klubben.

Även i Dalen finns det frågetecken. Framåt lär stjärnspelare som Alex Ek och bröderna Thörnberg leverera. Norrahammarsgänget kan mönstra två starka toppkedjor i år. Men bakåt känns det mer öppet. Har tappat tre tongivande backar plus att Jaeden Martin är långtidsskadad. Defensiven har varit ett frågetecken under försäsongen och den måste funka om Dalen ska ta en topp fem-placering här.

Hos nybygget Kalmar hänger mycket på hur snabbt de får ihop alla nya pusselbitar. På papperet har de ett lag som ska till Allettan. Men som vi alla vet har inget papper någonsin vunnit matcher. Det här kommer bli bra, men det kan ta tid.

Historien har lärt oss att a l d r i g räkna bort Halmstad. Ändå gör många det inför 21/22. Av det jag har sett på försäsongen anammar det fortfarande sitt karaktäristiska hårda jobb och sitt snåla defensiva spel. Lägg därtill att de har en del intressanta spetsspelare som kan kliva fram och avgöra täta matcher. Det här laget kan nog bli en obehaglig överraskning för många och mycket hänger väl på om de orkar hålla i sitt spel kontinuerligt under hela grundserien.

8. Tranås

9. KRIF

Egentligen är detta två lag som jag på förhand hade med i mina bryderier i kampen om Allettan. Jag var närmast säker för bara någon månad sedan att Tranås skulle gå dit. Mycket beroende på sin urstarka målvaktssida.

Men sedan kom alla skador. Först skadades deras tilltänkta stjärnback. Sedan skadades hans ersättare. Som om inte det vore nog fick lagkaptenen Filip Petersson lägga av på grund av hjärtproblem. Lägg därtill alla andra skador laget har drabbats av under försäsongen. Ett manfall som gjort att de tvingats ställa in träningsmatcher.

Förberedelserna, eller bristen på dessa, har garanterat stört laget och det kan nog bli tufft till en början. Och i den här serien gäller det att hänga med från start.

På papperet har KRIF också ett lag som ska kunna vara med i toppdiskussionerna. Under sommaren har de värvat en del etablerade namn. Men tittar man historiskt så lyckas KRIF som bäst när de hämtat in yngre spelare som sedan fått blomma i den blekingska myllan. En riktningsförändring som mycket väl kan lyckas för klubben, men på förhand är jag tveksam.

10. Hanhals

Har tappat mängder av tongivande spelare från ifjol och har inte lyckats ersätta dessa. Det ser väldigt tunt ut i Hanhals roster.

Exit mobile version