Site icon hockeystaden.se

Förbundet går emot beslutet – återinför krav på medlemsskap i ligaorganisationer

Svenska ishockeyförbundets styrelse har beslutat att klubbar som tillhör de fyra högsta seniorserierna även måste vara medlemmar i respektive ligas intresseorganisation. Detta meddelar de via ett pressmeddelande.

Tidigare i år ogiltigförklarade riksidrottsnämnden bestämmelsen att klubbarna måste vara med i respektive ligas intresseorganisation. Detta då Boden Hockey vänt sig dit efter sin tvist med ligaorganisationen Hockeyettan. Nämnden menade bland annat att det kravet stod i strid med föreningsfriheten.

I somras meddelade sedan Boden sitt utträde ur ligaorganisationen. Men nu kommer svenska ishockeyförbundet med nya besked. I ett pressmeddelande berättar de att de återinför kravet i sina tävlingsbestämmelser.

“Förbundsstyrelsen har kommit fram till att beslutet saknar stöd i idrottens eget regelverk och beslutat att återinföra bestämmelsen. En viktig del i förbundsstyrelsens övervägande har varit att det sedan lång tid lagts fast att det i den samlade svenska idrottsrörelsen är varje specialidrottsförbund, i det här fallet Svenska Ishockeyförbundets medlemmar, som äger och har ansvar för sin egen idrott. Vilket betyder att äga och ytterst ta beslut om bland annat sina egna tävlingsbestämmelser, spelregler och övriga tävlingsregler”, skriver man i pressmeddelandet.

Man menar också att då det ställs en hel del krav på klubbarna i form av bland annat eget kapital och en viss standard på arenorna gör ett medlemsskap i en ligaorganisation så att det skapas långsiktiga spelregler och möjlighet till fleråriga kommersiella avtal som samlat bygger värden för klubbarna och hela den samlade ishockeyn.

Exit mobile version