Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Därför kommer inte HV71 bli ett nytt favorithaveri

Snart inleder HV71 sitt allsvenska äventyr och gällande tron på deras möjligheter kan man minst sagt säga att Hockeysverige delats upp i två läger – de som är övertygade om succé och de som är fast beslutna att det blir totalhaveri.

För några veckor sedan slog jag fast följande på Twitter.

Svaren lät inte vänta på sig. Man kan säga att min åsikt framkallade en hel del reaktioner från supportrar till övriga lag. Men jag står fast vid min åsikt och nedan tänkte jag utveckla varför jag är övertygad om att HV71 inte kommer möta samma öde som exempelvis Modo och SSK gjort sen de tvingades lämna SHL.

Först några punkter som kan vara ett hot mot ett HV-avancemang nästa vår.

HISTORIKEN

På de tio senaste säsongerna har endast ett lag studsat tillbaka direkt år 1 efter att de åk ur SHL. Det var Leksand som lyckades med detta 2016. 2017 åkte de ur SHL igen.

Snittplaceringen år 1 i Hockeyallsvenskan för de lag som året innan åkt ur SHL är en sjätte/sjunde-plats. Ingen bra placeringen för att “bädda” och skaffa sig bra förutsättningar inför slutspelet.

Av de tolv lag som åkt ur under de tio senaste säsongerna är det bara fyra som placerat sig topp fyra i tabellen år 1 i allsvenskan. Leksand har gjort det två gånger, Rögle och Timrå en gång vardera.

De två lag som jag anser varit närmast HV71 i “storklubbs-aura” under de 10 senaste säsongerna som åkt ur SHL är Modo och Djurgården. Jag räknar bort Leksand här då de redan under 00-talet etablerade sig som ett jojo-lag. Djurgårdens första säsong slutade i en femteplats. Modos första ledde till en tolfteplats.

Ovan statistik plockade jag fram för P4 Jönköpings räkning och ni kan höra vad HV71:s sportchef Johan Hult säger angående detta här.

KOMMER VARA ETT JAGAT BYTE

Allas ögon kommer vara riktade mot HV71 under säsongen. Media, fans, supportrar till andra klubbar, sponsorer…You name it. En slagen icing efter 13 sekunder av hemmapremiären mot AIK lär få kritikerna att vässa pennor, yxor och svärd. En förlust i samma match skulle förmodligen ge rubriker av samma slag som när Sverige torskade mot Vitryssland i OS 2002.

Pressen kommer vara e n o r m på alla som varje månad får ett lönebesked med HV71:s logga på.

Som om inte ovan vore nog: Det finns såklart 13 motståndarlag som inget hellre vill än att fälla det stora villebrådet. HV71 kommer få kämpa livet ur sig varje kväll för att få med sig poängen. Trots den namnstarka truppen.

BREDDENS “FÖRBANNELSE”

Hela truppen, sånär som på några namn, är absoluta toppspelare i Hockeyallsvenskan. Men alla backar kommer naturligtvis inte få spela 30 minuter per match. Alla forwards kommer inte få stjärnroller i powerplay.

Det ser väldigt, väldigt bra ut på papperet. Men det gäller att det inte börjar “gnisslas” bland de som blir sidsteppade, och gör det så, så måste lagledningen vara snabba med att hantera problemet och inte låta det sprida sig i truppen.

Vad talar då för att HV71 lyckas ligga i toppen av Hockeyallsvenskan?

POSITIVT KRING KLUBBEN

Det var sorg i några dagar i april, men sedan tycker jag klubben visade en bestämdhet i att man vill tillbaka direkt. Johan Hult satte snabbt ihop en slagkraftig trupp. Vid årsmötet bytte man ut stora delar av styrelsen och den nye ordföranden Andres Wilander verkar vara en handlingskraftig man.

Även fansen verkar tycka att allsvenskan ska bli kul och känslan jag får är att det inte verkar råda någon större bitterhet kring det som hände i våras. I stort sett alla i och kring föreningen ser bara åt ett håll, och det är framåt.

Sen vet man ju inte hur länge en sådan positivism och framåtanda stannar kvar om HV71 skulle inleda allsvenskan med tre raka torsk. Det är väl där det riktiga testet kommer skulle jag tro.

TRÄNARNA

Tommy Samuelsson har gjort resan förut med Skellefteå och hans assisterande Fredrik Stillman har vunnit SM-guld både som spelare, sportchef och assisterande tränare med HV71. Det är två herrar, som utöver att de är synnerligen rutinerade och knappast lär stressa upp sig i första taget, även är tydliga och raka i sin kommunikation. Vad jag har läst, sett och hört så är spelarna hittills väldigt nöjda med kommunikationen från ledarsidan.

Dessutom är jag övertygad om att duon har vad som krävs för att avdramatisera den stora press som vilar på spelarnas axlar.

Vad jag har förstått så pratar man också om det allsvenska äventyret som något positivt och spännande. Jag läste eller hörde någon intervju med Tommy Samuelsson som tyckte att det skulle bli kul att återse ishallar som han inte sett på år och dag.

FÖRBEREDELSERNA

Jag har sedan 2016 följt Hockeyallsvenskan på professionell basis. Innan dess följde jag den nära på grund av mitt stora intresse för ishockey. Det är ingen barnlek för en så kallad storklubb att studsa tillbaka direkt. Det har ni redan kunna läsa ovan i denna text.

När jag intervjuade Johan Hult så berättade han att de pratar väldigt mycket om vad som väntar i HA och det läggs mycket fokus på att förbereda spelarna på det. Dessutom finns det ju ett gäng i truppen som i närtid har lyckats i andraligan. De vet definitivt vad det handlar om.

Hult berättade också att anledningen till att man spelar sex av åtta träningsmatcher mot allsvenskt motstånd var av just den anledningen, att man vill lägga krut på att förbereda spelarna på vad allsvenskan handlar om.

Jag tror inte heller att det är en slump att man lagt två matcher mot BIK Karlskoga och en vardera mot Västervik respektive Tingsryd på försäsongen. Någonstans är ju just dessa tre något av sinnebilden för vad HA är och klubbarna brukar ofta nämnas i varnande exempel från rutinerade HA-supportrar till mindre rutinerade: “…oj, oj. Ni vet inte vad som väntar en fredagskväll i Tingsryd eller en grå onsdag borta mot Västervik”.

ÅRETS FÖRSÄSONG

Hittills har man mött tre allsvenska motståndare, Västerås, Karlskoga och Västervik, och det har inte varit en lätt resa för HV71 i dessa matcher. Att det inte har gått enkelt tror jag HV-ledningen myser i smyg över. Dels blir de här matcherna ett “wake up call” för spelarna om vad som väntar och sedan har jag förstått att de flesta tränare älskar när det tidigt finns delar att skruva på.

Många brukar dra upp fjolårets försäsong som ett varnande exempel inför kommande säsong, ni vet den där försäsongen när de flesta var överens om att SM-guldet kunde delas ut redan i september då HV71 vunnit i stort sett allt inför seriepremiären.

Skillnaden då var att HV vann matcherna mycket på grund av sin styrka i powerplay och boxplay. Däremot var de inte briljanta direkt i 5-5-spelet. Ni känner igen den melodin som en följeslagare under hela säsongen sedan.

I år har det sett betydligt bättre ut i lika numerär. Dessutom…Visst, det är försäsong, jag vet… Men jag gillar moralen de visat upp när de hämtat upp underlägen i några av matcherna.

SPÅDOMEN

En annan grej Hult sa när jag pratade med honom var något i stil med “Vi vinner hellre med 2-1 och avgör med 10 sekunder kvar än att vinna med 8-0 och inte behöva kriga till oss segrarna”. Tyyyp så sa han…

Den inställningen tror jag kommer bli guld värd för hela klubben. Är de med ledande positioner medvetna om att det kommer bli ett krig i i stort sett vartenda match så lär den inställningen sippra ner till spelarna.

Jag tror inte heller att HV71 kommer spela ut sina motståndare i match efter match. Däremot tror jag deras bredd kommer bli avgörande i många kamper och HV-fansen lär nog få se många uddamålssegrar. Och även en del uddamålsförluster.

Summa summarum tror jag att HV kommer att vinna tillräckligt många av de täta matcherna för att slutligen vinna grundserien med rätt bred marginal.

Sen kommer det ett slutspel på det också…

Exit mobile version