Site icon hockeystaden.se

Ettanlirarna som haft NHL-intresse på sig

Att draftas av en NHL-klubb är ingen garanti för spel i världens bästa liga. Just nu finns det elva kontrakterade spelare i Hockeyettan som en gång i tiden tingats av en klubb “over there.”

Hugo Fagerblom (mv), Skövde

2014 draftades målvakten av Florida Panthers i den sjunde rundan som 182:a spelare totalt. Går mot sin sjätte raka säsong i Hockeyettan varav den fjärde i Skövde.

Victor Crus Rydberg (fw), Kalmar

Den spelare i sällskapet som varit närmast NHL. Som ung var en viktig del av juniorlandslaget och spelade U18-VM. 2013 draftades han i den femte rundan av New York Islanders som 136:e spelare totalt. Efter det åkte han över och spelade två säsonger i juniorligan, men gjorde även sju AHL-matcher för Islanders farmarlag Bridgeport.

Hampus Melén (fw), Mörrum

26-åringen plockades 2013 av Detroit Red Wings i den sjunde rundan som det 199:e valet totalt. Då spelade han för Tingsryd. Haft stora skadebekymmer, men hel är han en viktig pjäs för Mörrum.

Anton Gustafsson (fw), Sundsvall

Var en jättetalang som yngre och 2008 draftades han av farsans (Bengt-Åke Gustafsson) gamla klubb Eashington Capitals i den första rundan som 21:a spelare totalt. Det blev inga NHL-matcher, men under den senaste tioårsperioden har 31-åringen gjort sig ett namn i den schweiziska högstaligan som defensivspecialist.

Philip Nyberg (b), Lindlöven

Draftades 2016 av Buffalo Sabres i den femte rundan som 129:e spelaren totalt. Han åkte direkt över för att spela universitetshockey, men återkom till Sverige 2019.

Marcus Paulsson (fw), Mörrum

Den mest rutinerade spelaren i sällskapet. 2002 valdes han i den femte rundan, 149:e spelare totalt, av New York Islanders. Något NHL-spel har det inte blivit, men väl två SM-guld och ett schweiziskt mästerskap under karriären som innehållit bland annat 399 SHL-matcher för Malmö, Färjestad, Karlskrona och Växjö.

Ricard Blidstrand (b),Väsby

Den starke och hårt jobbande backen draftades av Philadelphia Flyers 2010 som 206:e spelare totalt. Åkte direkt över Atlanten för att lira juniorhockey i Kanada. Har sedan han kom hem haft en fin karriär på allsvensk och Hockeyettan-nivå.

Kristian Røykås Marthinsen (fw), Dalen

Norrmannen tillhörde Almtunas J20-lag när han 2017 draftades av Washington Capitals i den sjunde rundan som 213:e spelare totalt. Har under de två senaste säsongerna växt ut till en viktig pjäs för HC Dalen.

Sebastian Walfridsson (b), Visby/Roma

Har figurerat flitigt i juniorlandslaget och 2017 var han med om att spela U18-VM. Tingades samma år av Washington Capitals i den femte rundan som 151:e spelare totalt. Var på lån i Visby från SSK ifjol, men är nu gotlänningarnas spelare på heltid.

Marcus Karlberg (fw), Borlänge

21-åringen tingades 2018 i den tredje rundan som 80:e spelare totalt av Columbus. Har testat på både SHL-spel (Leksand) och allsvenskt spel (Leksand, AIK och Vita Hästen) och lirade redan ifjol 15 matcher för Borlänge. Nu är han kontrakterad av Borlänge och kommer finnas med från start.

David Westlund (b), Östersund

Den forne juniorlandslagsmannen drattades 2014 av Phoenix Coyotes som 163:e spelare totalt i den sjätte rundan. Har inte lyckats få fäste i vare sig SHL eller Hockeyallsvenskan, men är en superstar på Hockeyettan-nivå i Östersund där han regerar på blålinjen.

Exit mobile version