Site icon hockeystaden.se

LISTA: Ettans kyskaste gäng

Det är sen gammalt att en stark defensiv brukar betala sig i framgångar. Nedan tar hockeystaden.se en titt på fem gäng som det troligtvis kommer bli väldigt svårt att göra mål på i vinter.

Vill man öppna ett Franz Jäger-skåp ringer man “Sickan”. Vill man dyrka upp Hockeyettans solidaste försvar så är det oklart vart man ringer, men troligtvis kommer vi i vinter få se flärdfulla forwards som lyckas dyrka upp tränarnas smart ihopsatta kyskhetsbälten på Hockeyettan-gängen. Men inte utan besvär.

Ett försvar är så mycket mer än en bra backsida. Dels måste den gå i symbios med målvakterna. Men även anfallarna måste dra sitt strå till stacken för att undvika påhälsning i egen målbur.

I nedan ranking har jag gått främst på målvakter och backar, men även kikat en del på forwards för att slutligen komma fram till Hockeyettans fem solidaste försvar till den kommande säsongen. Eller om man så vill: Ettans kyskaste gäng.

5. Hudiksvall

Stjärnbacken Andreas Söderberg har försvunnit och det har även Sebastian Björnstad och Hugo Enock. En trio som var bland de viktigare för laget ifjol. Men samtidigt har fått in en del intressanta namn på backsidan och dessutom gjort tunga förlängningar med Filip Lander, Algot Landin och Gustav Nielsen samt att man lyckats knyta till sig den defensivt starke finländaren Henri Auvinen.

Målvakten Andreas Bosson stannar också kvar och 22-åringen börjar bli riktigt varm i Hockeyettan-kläderna nu. Hudiksvall var kassaskåssäkra bakåt ifjol och även om tunga namn försvunnit så finns det gott om talang till att ta över grovjobbet.

Dennis Hall är ny tränare och han har med både Borlänge och Forshaga tidigare visat att han är bra på att sätta ett vägvinnande defensivt spel. I Hudiksvall har han ett bättre material att jobba med och han borde inte misslyckas där heller.

4. Boden

När man ögnar igenom Bodens defensiva arsenal så kan det inte hjälpas att man fastnar för alla namn de har tappat från fjolårets framgångståg (I alla fall fram till kvartsfinalen). Alla tre målvakter är borta och på backsidan tappar man både Antti Kauppila och Jake Bolton. Det är 64 poäng och närmare 200 kilogram som försvinner bara i den duon.

Men är det någonting man kan vara säker på så är det att tränaren Robert Nordberg alltid lyckas få ihop lag som är tunga och möta och svåra att göra mål på. Det för säsongen målvaktsparet Jacob Karlsson och Antti Karjalainen får anses vara starkt och känns som en duo som det osar topprestationer om.

Boden har just nu bara sex backar på kontrakt och av dessa ska sägas att kvartetten Fredrik Bergdahl, Felix Dahlroth, Anton Avehag och Anton Danielsson tillhör det övre skiktet av backar i ligan, kanske inte toppskiktet, men nära på. Samtliga sex är stabila pjäser och motståndarna kommer få jobba hårt för att komma in framför mål.

3. Mariestad

Med demon-målvakten Tobias Sandberg längst bak så kan backarna framför honom spela avslappnat. Skulle han ändå hamna i trubbel så finns det stabila pjäser som Adam Samuelsson och Johan Frick som kan “prata allvar” med motståndarnas ettriga forwards.

Jag gillar Mariestads defensiva enhet skarpt. Med Isac Olssons intåg har man efter flera år äntligen en målvakt som kan ta upp konkurrensen med Tobias Sandberg på allvar och backsidan bjuder på både en skarp offensiv i nye Jesper Broeng och Tobias Aronsson, samt en stenhård defensiv i ovan nämnda Samuelsson och Frick.

Pjäserna däremellan går inte heller de av för hackor och summan av kardemumman är att det kommer bli ytterst svårt att göra mål på Andreas Appelgrens gäng i vinter.

2. Väsby

Sex av de sju backar som just nu finns på kontrakt spelade allsvenskt med Väsby ifjol. Jag skulle inte vara förvånad om trion Ricard Blidstrand, Jacob Spångberg Rasmus Sörgardt hade anbud att stanna kvar i andraligan kommande säsong.

Men de valde att stanna kvar och det gör Väsbys backsida till en blytung enhet. Målvaktsduon August Hedlund och Isak Johansson är lite mer svårbedömda, men bägge två besitter potential och Hedlund visade senast i våras i Tranås att han är en toppmålvakt på nivån. Dessutom är han bara 21 år och med lite lugn och ro i en och samma klubb, plus ett stabilt försvar framför honom, så kan han mycket väl blomma ut till att bli den absolut vassaste målvakten i Hockeyettan.

Jussi Salo är ny på tränarbänken och ska naturligtvis sätta sin prägel på detta. När han väl skruvat, hamrat och filat klart så kommer Väsbys defensiv troligtvis vara så gott som oigenomtränglig.

1. Nybro

Skulle man ställa Nybros backsida mot Väsbys och jämföra gubbe mot gubbe så skulle Väsby komma etta här. Men nu består ju en defensiv som ni vet inte bara av backar. Nybro kan ställa vem som helst av Robin Johansson och Pontus Eltonius och ändå ha en keeper som sprider lugn till sitt försvar.

Jag har sagt det förr och säger det igen: Nybros backsida dryper inte av stjärnglans, men det är en stabil enhet där endast två pjäser är nya. De övriga sex är inkörda i tränaren Mikael Tisells defensiva tänk. Majoriteten av Nybros backar skulle med lätthet vara en toppback hos de ivrigaste konkurrenterna.

Man kan luras att tro att smålänningarnas offensiv saknar grovjobbare, men det finns gott om forwards som kan göra ett gott jobb i defensiven. Jag tänker främst på spelare som Adam Persson, Lukas Macklin, Hannes Johansson, Robin Wengdahl och Axel Lindström.

Exit mobile version