Site icon hockeystaden.se

RANKING: Hockeyettans bästa lagbyggen

Det är mindre än två månader kvar till premiären av årets säsong och nu har de flesta trupperna börjat sätta sig och man kan börja skönja vilka som kommer slåss i toppen respektive botten. Idag går vi igenom de 10 som ser starkast ut just nu.

Det är 54 dagar kvar tills mötet Piteå – Östersund kickar igång Hockeyettan 21/22 och känslan är att vi går en oerhört intressant säsong till mötes. De två nämnda som möts i premiäromgången lär vi även få se i både Allettan och i slutspel. Dock finns de inte med på nedan lista. Även om främst Östersund, som har många platser kvar att fylla i sin trupp, mycket väl kan hamna på listan i ett senare skede.

Tendensen är tydlig. Den södra serien regerar i vanlig ordning och faktiskt så är hela sex gäng med bland de tio främsta. Det är inte illa att vara ett av ligans just nu starkaste gäng, men ändå se ut att bomma Allettan.

Innan vi går in in på de tio i topp så får ni nedan några bubblare som länge och väl fanns med i diskussionerna, men som inte höll hela vägen fram.

Vimmerby
Nyköping
Borlänge
Huddinge

10. Kalmar

Nye sportchefen Daniel Stolt har omgående satt sin prägel på det här mycket intressanta nybygget där potentialen är hög. Backsidan ser gedigen ut och anfallsmässigt finns det kapacitet så det räcker och blir över. Victor Crus Rydberg är en av hela ligans bästa centrar och runtomkring honom finns det mycket intressant som kan blomma i vinter.

Kvalitetsmässigt så håller ovan avhandlade lagdelar Allettan-klass. Målvakten Jonathan Stålberg var en av Kumlas bästa spelare ifjol och när han nu byter serie så krävs det att han håller uppe den nivån kväll efter kväll.

Många spelare ut och många spelare in i Kalmar och det är väl lite det som gör att jag sätter ett litet frågetecken för att det kanske kan ta någon månad för smålänningarna att kugga igång maskineriet. Då kan tåget till Allettan redan ha gått.

9. Tranås

Revansch är ordet i Tranås. Fjolårssäsongen blev ett praktfullt fiasko och man tvingades kvala för sin existens. Jag tycker man har gjort en väldigt bra silly där man förlängt med helt rätt spelare, samt puttat in intressanta pjäser utifrån. Dessutom kan man ståta med seriens förmodligen vassaste målvaktspar i Victor Jonsson och Emil Jidskog.

Den nye tränaren Arto Miettinen är också han en intressant figur som har alla verktyg i sin låda för att få fason på detta Tranås.

Liksom Kalmar tror jag det kan ta ett litet tag för Miettinen att få alla skruvar på rätt plats. Vi ska inte heller glömma att det finns ruggigt starka konkurrenter i söder. Men Allettan ska det nog ändå kunna bli för det här laget.

8. Mariestad

Det kommer bli svårt att göra mål på Mariestad i vinter. Inte nog med att super-keepern Tobias Sandberg förlängt, jag tycker även att man mönstrar en ruggigt intressant backsida med slagstyrka både defensivt och offensivt.

Framåt har man lyckats behålla de som gick i bräschen ifjol, men tappat en del i skiktet under. Man har förvisso fått in en del spännande namn som Mikael Hansson och Philip Norberg. Men jag känner ändå att det saknas något anfallsmässigt. Gör man klart med fjolårets succéfinne Joonas Alanne samt plockar in någon pjäs utöver det som spets så skulle det se bättre ut och BoIS skulle klättra några hack på den här listan.

7. Mörrum

Fjolårets succégäng har fått behålla i stort sett allt från laget som tog dem till slutspel. Nu har man kryddat den anrättningen med super-rutinerade John Henrion. Dessutom gillar jag värvningarna av trion Alexander Karlsson, Sebastian Freed Karlsson och Martin Söderberg. Tre spelare som gjort det bra i Hockeyettan tidigare, men där känslan är att mer går att plocka fram. De kommer ges alla möjligheter under tränaren Thomas Engmans ledning.

Det stora frågetecknet kring Mörrum är att väldigt många tog kliv redan ifjol. Orkar de hålla i sin utveckling? Backar vi bandet ett år så var det nog bara Mörrum själva som trodde på Allettan, och truppen nu är i det närmaste identisk med då.

6. Dalen

Det som gav Dalen framgång ifjol var ett stabilt försvarsspel. Tre tongivande backar från 20/21 är nu borta. Därav kan man tycka att det är hål i huvudet av mig att ranka dem sexa totalt.

Men målvakten Oscar Malm är kvar och det sägs ju ofta att en stabil målvakt ger ett stabilt försvarsspel och vice versa. Rutinerade Axel Eidstedt kommer in och från Karlskoga hämtar man Karl Jonsson som möjligtvis går runt och bär på ett genombrott. Dessutom borde väl några av de yngre backarna snappat upp ett och annat ifjol som de kan dra nytta av nu. Jag tror faktiskt Dalen får ihop försvarsspelet även i år.

Framåt är tanken att bröderna Martin och Jesper Thörnberg ska producera. Man har även hämtat in Alex Ek som är en toppspelare på nivån. Centern Karl Smedberg kan få sitt definitiva genombrott och Kalle Hult kommer troligtvis också ligga i framkant nu när han lär få en tyngre roll än vad han hade i Nybro.

Det som talar emot Dalen är att mina förväntningar på dem oftast inte brukar rimma med vad de presterar. Ska man gå efter den trenden så kommer Dalen bomma Allettan och jag kommer för evigt bli portad från Konsum i Norrahammar.

5. Hudiksvall

Har fyllt på truppen rejält på senare tid och känslan nu är att de är på ungefär samma nivå som ifjol. Då bar det ju hela vägen till kvalserien. Man har förvisso gjort några tunga tapp, men man har förlängt med viktiga kuggar så som målvakten Andreas Bosson, backen Filip Lander samt de effektiva anfallarna Jesper Viberg, Adam Byström Johansson och Christoffer Jansson.

Det vassaste nyförvärvet finns kanske ändå på bänken. Tränaren Dennis Hall har förmodligen en ljus tränarframtid och gjorde så sent som ifjol bra resultat med Forshaga. Min känsla är att Hall är mannen som har kapaciteten att ta Hudiksvall det allra sista steget, som ju är Hockeyallsvenskan.

4. Boden

Vart är Boden på väg egentligen? Vi är många som ställer oss den frågan. De har tappat vådlig offensiv slagstyrka sedan ifjol när både Kristoff Kontos och Sebastian Kaijser har lämnat för andra uppdrag. Ändå känns forwardssidan stark och det finns gott om spelare där som kan kliva fram och leverera framåt. Nye Elias Edström känns vansinnigt spännande.

Även på backsidan har man tappat slagstyrka och just nu tycker jag inte att man har någon eller några som man på förhand tänker ska kliva fram och bli “Den DÄR backen!”. Nye målvakten Jacob Karlsson från Kalix har potential att växa i Boden och det ska bli intressant att se vem han får som partner.

Så vitt jag vet ska Robert Nordberg stå kvar på tränarbänken säsongen som kommer och med honom vid rodret så vet man att det kommer bli en framgångsrik säsong för Boden.

3. Karlskrona

Det börjar ta sig med lagbygget nere i Blekinge och bara under den senaste veckan har man bifogat tre starka kort till nästa säsongs trupp. Den gravt underskattade norske backen Christoffer Rasch blir kvar och framåt har man presenterat Erik Santesson från allsvenskan och Micke Saari som plockas in från den finska högstaligan.

Sedan tidigare kan man ståta med en riktigt intressant målvaktssida där rutinerade Mika Järvinen lär få förtroendet från början. Bakåt har man plockat i Måns Hermansson och framåt ser det också intressant ut med spelare som Alexander Heiver, Mikael Roslund och Daniel Andersson. Bland många.

Troligtvis kommer det väl ansluta några namn till innan det här bygget är klart. Det jag spontant känner är att sportchefen Michael Sundlöv knappast behöver ligga sömnlös över nuvarande målvakts- och forwardssida. Däremot bör man nog se till att värva minst en back till för topp fyra.

2. Väsby

Det från allsvenskan degraderade laget är veckans stora raket i mitt förråd av rankinglistor inför den kommande säsongen. Sen förra söndagen så har man gjort klart med sju spelare totalt där nästan samtliga får sägas vara av allsvensk kaliber.

Målvakten August Hedlund har varit klar sedan länge. Backarna Ricard Blidstrand och Rasmus Sörgardt förlängde sina kontrakt i veckan. Framåt har Calle Åsell och Victor Andersson anslutit från allsvenska Almtuna. Sedan tidigare har det varit klart att Christian Holmblad fortsätter i laget och i nyss uppradade sextett har man i mitt tycke en uppställning som håller för allsvenskt spel.

Även bakom dessa finns det gott om bra spelare som gör att Väsby lär bli att räkna med i den absoluta toppen av ettan säsongen som kommer.

1. Nybro

Säg det inte. Säg det inte. Säg det in…Real Nybro!

Markus Ruuskanen gjorde 15 mål för Hanhals ifjol under sin första seniorsäsong och det måste man säga är starka papper i den södra serien. 20-åringen borde vara som klippt och skuren som joker i ett förmodat topplag, men är just nu “bara” på tryout hos Nybro och det sammanfattar väl lagets slagstyrka på ett väldigt bra vis. För även med objektiva ögon utifrån så är det svårt att se vem genombrottsmannen ska peta i den här truppen för att få speltid.

Man har ett målvaktspar i Robin Johansson och Pontus Eltonius som skulle kunna funka som en allsvensk duo. Backsidan kanske inte osar Galácticos-glans, men den är gedigen och går man igenom spelare för spelare så märker man rätt snart att majoriteten av backarna skulle vara en topp-tvåa i vilket annat topplag som helst.

Framåt kan man ställa upp med en förstakedja av allsvensk klass i Janne Väyrynen, Eero Savilahti och Janne Kettunen. En andra- och tredjekedja som troligtvis inte skulle göra bort sig i allsvenskan, men som var och en definitivt skulle kunna vara förstakedja i vilket kvalserielag som helst. Bakom allt detta har man ett gäng högst kompetenta Hockeyettan-lirare som får göra upp om speltiden och konkurrensen på träningarna lär bli mördande.

På det berömda papperet saknas ingenting i det här laget. Ett problem skulle kunna bli rollfördelningen i laget. Nu har man dock på senare tid plockat in Lukas Macklin och Axel Lindström som besitter allsvensk rutin, men som även står för ett hårt och uppoffrande jobb. Så känslan är att lagledningen tänkt även på det här med rollfördelning.

Exit mobile version