Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Bygger de redan nu ett lag för allsvenskan 22/23?

Nybros tränare Mikael Tisell. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

Med tanke på de senaste dagarnas uppgifter om Axel Lindström och Lukas Macklin till Nybro så måste frågan ställas: Bygger Nybro redan nu ett lag för spel i allsvenskan säsongen 22/23? 

Barometerns avslöjande i torsdags om att Lukas Macklin och Axel Lindström är på gång till Nybro hade totalt gått mig förbi innan Blekingesports Björn Skarpsvärd under söndagskvällen meddelade att han hört rykten om att Lindström skulle vara klar för klubben.

Då lokaltidningen brukar ha koll så kan vi vara rätt säkra på att Lindström och Macklin inom kort kommer presenteras av Nybro.

För någon månad sedan drev jag två tester i podcasten Mjörnbergs Trashtalk.

DET HAR BLIVIT SVÅRARE ATT HÅLLA SIG KVAR I ALLSVENSKAN

När Kristianstad gick upp 2019 gjorde man det efter år av storsatsningar, men just den säsongen när allt klaffade hade man egentligen ett mellanår. Men ändå gick det vägen. Dock har skåningarna haft det brutalt svårt i andraligan och hamnat på negativ kvalplats två säsonger i rad.

Vi vet alla storyn om hur det gick till när Väsby gick upp. De fick en friplats till allsvenskan då Karlskrona degraderades. Säsongen ställdes ju som bekant in innan kvalserien till allsvenskan hann att börja och dit var Väsby det enda ettan-lag som hunnit kvalificera sig.

Vi vet inte om Väsby hade kvalificerat sig på sportsliga grunder, men fakta är att de var ettans bästa lag säsongen 19/20 då de vann Hockeyettanfinalen. Man gjorde det med ett lag som kanske inte hade de största stjärnorna, men som var sammansvetsade och därigenom nådde framgång.

Väsby åkte ur direkt.

BYGGER NYBRO REDAN NU EN ALLSVENSK TRUPP?

Jag funderade i Mjörnbergs Trashtalk om det inte är så att Nybro noterat hur det gått för Kristianstad och Väsby och redan nu bestämt sig för att bygga truppen så pass stark att de 1). Går upp 2). Ger sig själva chansen att kunna utmana mot säker mark i allsvenskan under 22/23. Förutsatt att de tar sig dit.

Vi kan väl ta en titt på nuvarande Nybro-trupp och fundera lite på om min tes stämmer.

MÅLVAKTER:

Robin Johansson
Pontus Eltonius

Robin Johansson har de två senaste säsongerna visat att han är alldeles för bra för Hockeyettan. Har spelat två säsonger i allsvenskan och första säsongen för Troja gick det riktigt bra för honom. Trots att laget åkte ut så kan knappast Johansson lastas för det. Andra säsongen i KHK gick dock tyngre, men såna säsonger har alla någon gång i karriären.

Eltonius hade en supersäsong i Huddinge för några säsonger sedan, men har sen dess haft en karriär som “stampat” lite. Men att det är en kvalitetsmålvakt råder det inga som helst tvivel om och för en målvakt är skillnaden mellan allsvenskan och Hockeyettan inte så där värst stor.

Slutsats: Målvaktssidan håller allsvensk klass.

BACKAR:

William Alftberg
Melker Bergman
Viktor Bolin
Niklas Dahlberg
Erik Lindström
Jesper Mångs
Anton Schagerberg

Även om det kan tyckas en smula anonymt så ska man veta att det var till största del samma backsida som tog Nybro till en andraplats i kvalserien och enheten vet hur man når framgång försvarsmässigt framför Robin Johansson. Om man ser till den kommande säsongen så är jag inte ett dugg orolig för Nybros del att detta inte skulle hålla.

Över hälften av församlingen skulle kunna knipa en allsvensk tröja som femte, sjätte eller sjundeback hos lag på den undre halvan och det är väl just det som gör att min tes inte håller på Nybros backsida. Att det är toppklass i Hockeyettan råder det inga som helst tvivel om, men jag ser för få (om ens någon?) som skulle kunna lägga beslag på en topptröja i lag på den nedre halvan av allsvenskan.

Slutsats: Backsidan håller inte allsvensk klass och går Nybro upp så är det här man kommer behöva lägga den största kraften på att byta ut spelare.

FORWARDS:

Sebastian Borg
Simon Hansson
Hannes Johansson
Oliver Nilsson
Adam Persson
Eero Savilahti
Fredrik Strömgren
Janne Väyrynen
Robin Wengdahl
Janne Kettunen
Axel Lindström (?)
Lukas Macklin (?)

Väyrynen var en jagad man av allsvenska klubbar i våras och med tanke på det han visade upp ifjol får man anta att han med lätthet gått in i någon av toppkedjorna och levererat hos något av gängen på den undre halvan av allsvenskan. Han har visat att han funkar ihop med både Janne Kettunen och Eero Savilahti och där får man förmoda att trion hade funkat som offensiv enhet på allsvensk nivå.

Sebastian Borg, Adam Persson och Fredrik Strömgren är toppspelare i ettan och håller troligtvis också som offensiva spelare i lägre rankade allsvenska lag.

Hannes Johansson har stor allsvensk rutin som arbetshäst och det är här jag känner att duon Axel Lindström och Lukas Macklin kommer in i bilden. Om uppgifterna att de är på väg till Nybro nu stämmer vill säga. Det är två forwards som jobbar hårt för laget och kan köpa en roll längre ner i hierarkin om det gagnar helheten.

Jag trodde faktiskt att Nybro skulle besätta sina två återstående forwardsplatser med offensiva ess, men nu verkar det alltså bli den här duon där man får mer av en helhet. De har tidigare i karriären visat att de har offensiven i sig, men har de senaste säsongerna härdats och slipats till att sätta defensiven främst.

Lindström och Macklin är spelare för en offensiv enhet på Hockeyettan-nivå och det är mycket möjligt att den kommande säsongen gör att de kliver fram som offensiva hot även för allsvensk nivå.

Detta gör att man redan nu kan skönja två tänkta spår vid nästa sommars silly season i den händelse att Nybro går upp. I den finska trion har man en potentiell första- eller andrakedja till 22/23. I Borg, Persson och Strömgren har man spelare som troligtvis håller för leverans i en allsvensk tredjekedja.

Visar det sig dessutom att Johansson, Lindström och Macklin kliver fram som offensiva hot i Hockeyettan så är det möjligt att även de skulle kunna räknas till kategorin “potentiella tredjekedjeslirare”.

Så antingen ska Nybro nästa vår, om de går upp, värva ihop en producerande förstakedja alternativt en fjärdelina med defensiva spelare beroende på hur saker och ting utvecklar sig.

Då har vi dessutom inte nämnt unge Oliver Nilsson som gjorde en strålande avslutning på säsongen i våras och mycket väl kan växa ut till en klasspelare säsongen som kommer. Vi har inte heller pratat om den hårt jobbande duon Simon Hansson och Robin Wengdahl som tog kliv säsongen som var och mycket väl skulle kunna fortsätta göra det i vinter också.

Slutsats: Nybros forwardssida håller för allsvenskan, men behöver troligtvis kompletteras med några namn för att undvika negativt kval.

Är det så att min tes stämmer så måste jag säga att det är riktigt smart och framsynt av Nybro. Går de upp nästa vår så innebär det att de gör det för att de vunnit mycket under säsongen. Kan de dessutom behålla 15, 16, 17 spelare till allsvenskt spel så gör det att man från start hösten 22 kommer vara ett ihoptrimmat lag som slipper en startsträcka samt att man har en vinnande känsla med sig.

Exit mobile version