Site icon hockeystaden.se

Juniorstjärnan som försvann: “Något jag kan ångra idag”

Jonny Wåger. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media och Privat

Vad hände egentligen med Jonny Wåger? Han är den poängmässigt femte bästa junioren i Hockeyettan genom tiderna. Men till skillnad från de andra på topplistan blev det ingen hockeykarriär på hög nivå. 
— Jag hade aldrig någon tanke att jag skulle spela i NHL eller Elitserien, utan jag spelade för att det var roligt och sedan utnyttjade jag min talang under några säsonger, berättar 36-åringen för hockeystaden.se.

***

Det är fina namn han har framför sig på den där topplistan över flest antal poäng av en junior under en säsong i Hockeyettan. Marcus Nilsson, Linus Klasen, Jesper Samuelsson och Joakim Högberg. Men på femte plats hittar vi Jonny Wåger som säsongen 03/04 slog till med 55 poäng i Hockeyettan.

***

Läs hela listan på de poängstarkaste juniorerna här

***

Jonny Wåger spelade a-lagshockey redan som 14-åring hemma i Sveg. Två fina säsonger i tvåan och trean gav honom chansen på Moras hockeygymnasium.
— När jag kom till Mora var jag lätt deras mest oskolade hockeyspelare, berättar Wåger för hockeystaden.se och fortsätter:
— Jag kom från Sveg och där byggde spelsystemet på att jag skulle ta pucken bakom målet och driva igenom. Även fast det kanske inte var populärt alla gånger. Men så spelade vi och det var en chock när jag kom till Mora och skulle ställa upp för styrspel. Jag var långt efter alla andra, men som ren talang var jag på samma nivå som de andra.

Han kämpade på i Mora och ibland gick det bra med med hockeyn. Ibland mindre bra. Wåger berättar att motivationen inte fanns där och han drack mer kaffe än vad han var i gymmet. Dessutom hade han intressen utanför isen, bland annat musiken, och en bit in på det tredje året la han av.

Det är det beslutet som nästan 20 år senare lett fram till den här artikeln. Han berättar att han inte orkade göra lumpen och behövde något att göra.
— Jag kommer inte ihåg hur det gick till, men jag fick i alla fall kontrakt med Bräcke.

Efter en trög start där han var poänglös de fem-sex första matcherna så lossnade det med besked. På 36 matcher blev det 24 mål, 31 assists och totalt 55 poäng under säsongen 03/04. Det är den femte bästa noteringen av en junior i ligans historia. Tillsammans med kedjekamraterna Mike Hooker och Björn Odot Andersson blev det 129 poäng.

***

Den totala poängligan för Hockeyettan den säsongen är förövrigt en rolig läsning. Jonny Wåger kom sexa och på platsen bakom honom återfinns Färjestads nuvarande huvudtränare Johan Pennerborn som spelade för Sunne. I Skutskär kunde det forna NHL-proffset Kyösti Karjalainen inte rå på Wåger, utan landade in på en tionde plats.

Hur kommer det sig att det blev så många poäng den säsongen?
— Bräcke är en liten klubb utanför Östersund och vi hade inte så mycket spelare, så man fick ju chansen oavsett om var dålig eller inte, förklarar Jonny Wåger.

Efter poängsäsongen i Bräcke, hade du några anbud högre upp då?
— Nej, det hade jag inte. Det var topplag i division 1 som hörde av sig och ville att jag spela där. Men statistiken spred sig inte alls på samma vis då som den gör nu. Gör du 55 poäng nu, då har hela Sverige koll på dig. Då var det precis innan det började sprida sig speciellt mycket. Sedan hade jag en agent som sa att han eventuellt kunde kolla med lite allsvenska klubbar, men jag var mer inställd på att jag skulle dra över till USA.

***

Säsongen efter drog Jonny mycket riktigt över till USA tillsammans med kompisen Björn Odot Andersson. Tanken var att de skulle spela i en privatägd juniorliga i New York.
— Vi var där några veckor och tränade. Vi tog plats i laget men då gick ligan i konkurs. Då var det bara att åka hem, eller ja, jag var iväg till Boston till ett juniorlag där först. Jag tog en plats och skulle få spela, men där var man tvungen att betala för att få spela. Då tänkte jag väl mest att “Vafan, jag får ju betalt hemma i Sverige för att spela, varför ska jag hålla på med det här?”
— Det är väl något jag kan ångra idag, inte hockeymässigt men det hade varit jäkligt häftigt att få bo i USA ett år.

Jonny Wåger lyckades aldrig under återstoden av karriären i Hockeyettan upprepa poängskörden från säsongen 03/04. Efter det inställda äventyret i USA blev det en ny säsong i Bräcke.
— När jag kom hem fanns väl inte riktigt motivationen. Samtidigt hade ligan blivit lite bättre och jag fick aldrig något “flow” riktigt.

Till säsongen 05/06 anslöt han till Vita Hästen som då spelade i Hockeyettan.
— Det var samma där, jag fick inget “flow”. Så här i efterhand så förstår jag ju att om man verkligen hade velat så hade man kunnat kämpa sig till det på ett annat sätt. Men jag hade liksom inga ambitioner då på att bli professionell ishockeyspelare. Även om man kan säga att man var semiprofessionell vid den tiden så hade jag inte den självbilden eller det intresset.

Jonny Wåger fortsätter:
— Bräcke passade bra för mig, där var det liksom lite Vilda Västern och det kunde levereras sprit efter matcherna i dunkar. I Vita Hästen när jag kom dit fick man inte ens dricka en folköl på bussen. Så det var väldigt stor skillnad. Vilda Västern passade mig mycket bättre.

***

Under året i Norrköping kände Wåger att han hellre ville plugga och efter en säsong i Frankrike gjorde han slag i saken.
— Sedan dess har jag egentligen satsat allt på den akademiska karriären och blivit lärare, speciallärare nu och ska doktorera till hösten.

Jonny Wåger bor numera i Karlstad och när han pluggade så jobbade han extra som journalist på Nya Wermlandstidningen.
— Då bevakade jag “Lilliz” när han spelade i Sunne. Så det var en spännande kontrast, men jag såg direkt att han kommer spela högre upp.

“Lilliz” är Marcus Nilsson och är den junior som gjort flest poäng under en och samma säsong i Hockeyettan. Jonny Wåger drar sig till minnes en annan anekdot.
— När jag spelade där i Bräcke så hade Jämtland/Härjedalens hockeyförbund en gala och då var jag nominerad till årets junior, men jag vann inte, vilket jag tyckte att jag borde ha gjort. Den som vann var Alexander Edler.

Alexander Edler spelade då i det som hette Jämtlands HF och draftades sommaren 2004 av Vancouver där han spelat från 2006 fram tills idag.
— Han var något år yngre än mig och var en framträdande back. Men jag tyckte ju i min hybris att det var orättvist. Men ett par år senare betalade jag 3 000 kronor per år för att få spela i Nyedshov här i Karlstad bara för att ha något att göra. Han tjänade miljoner. Så ur ett retroperspektiv så var väl hans vinst där ganska rättvis.

***

Musiken och skrivandet är något som ligger Jonny Wåger varmt om hjärtat och söker man på hans namn på Youtube och Spotify poppar det upp låtar.
— Jag har haft några låtar som gått ganska bra. Sen har jag spelat i en massa band själv. Det var redan på gymnasiet som jag började spela mycket musik och på somrarna var jag hemma och umgicks med musikintresserade och såna som pluggade musik på gymnasiet från Sveg.

Jonny Wåger har även skrivit flertalet läromedel och facklitteratur inom det specialpedagoiska fältet. Han har de senaste åren jobbat som projektledare för att skapa läromedel. Till hösten början han doktorera i specialpedagogik för barn som har intellektuell funktionsnedsättning. Han säger att han är nöjd med hur allting blev, men kan ändå ångra lite att han inte satsade mer på hockeyn.
— Mitt intresse för hockey har ju växt under de senaste åren och jag följer NHL ganska mycket. Det hade varit spännande att se vad man skulle ha åstadkommit om man gett det en seriös chans. Å andra sidan minns jag Vilda Västern som den trivsammaste tiden.

SE FILMEN DÄR JONNY WÅGER VISAR UPP SINA SKILLS PÅ ISEN:

Exit mobile version