Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Varför gnäller ingen över de ökade resekostnaderna?

En rätt anmärkningsvärd sak med beslutet att fyra vårserier ska bli två är att det inte resulterat i ett ramaskri utan dess like. Detta trots att resekostnaderna lär öka markant för redan hårt ekonomiskt ansträngda klubbar.

Först och främst vill jag säga att jag personligen välkomnar det här med att fyra vårserier blir två. För oss som är totalt utomstående och vare sig behöver bry oss om sportsliga resultat eller ekonomi blir det en extra krydda att följa dessa serier.

Saken är, för er som inte känner till det, att Hockeyettan på sitt årsmöte beslutade att fyra vårserier nu istället kommer bli två, en nordlig och en sydlig där de fem sista lagen från de fyra grundserierna delas in geografiskt i en norr respektive söderserie.

Jag har redan varit inne på för- och nackdelar i denna text som ni får läsa för att inbringa ännu några ören i annonspengar till en stackars passionerad skribent som om han vore vid sina sinnes fulla bruk borde lägga ner denna minusaffär och istället skriva om söta dansande trebenta kattungar som lider av kolik.

37 klubbar närvarade på årsmötet för nästan två veckor sedan och 36 röstade ja till förslaget. Jag vet inte hur fördelningen av klubbar var som var närvarande på mötet, men rimligtvis borde det ju varit en stor skara klubbar på plats med en självbild som som berättar att de 1.) Troligtvis kommer bomma Allettan 2.) Kanske inte riktigt har ekonomin att resa sig själva sönder och samman.

Jag är den åsikten att om man som klubb siktar mot Allettan så måste man vara beredd på att resa långt och dyrt. Siktar man mot Allettan så borde man rimligtvis i grund och botten även ha en vision om slutspel, kvalserie och slutligen Hockeyallsvenskan.

Ändå har vi år efter år matats med klagosång över lag som i Allettan behöver resa från eller till Norrland. Vi har matats med spekulationer om tänkta läggmatcher i grundserie-epiloger för att undvika den ekonomiska smällen att behöva resa norröver.

Men nu…nu är det helt tyst. Trots att en större majoritet av klubbarna i både Allettan och vårserierna kommer tvingas till dryga resor, både norr- och söderut.

Hockeyettans hemsida gjorde en enkät om vad folk omkring i ligan tycker om detta och det som är lite roligt med den enkäten är att en majoritet av de som svarar är från lag som alldeles garanterat kommer hamna i någon av de södra serierna. Ni kan se efter själva här.

Men jag hittar ändå tre som svarar för klubbar som löper stor risk att hamna i den norra vårserien och de är ju inte direkt negativa.

Jag tror att jag aldrig någonsin har skrivit en krönika utan att åtminstone försöka ge en lösning eller på det problem eller frågeställning jag beskriver. Men här går jag fullständigt bet. Återigen, jag personligen tycker att det är jättebra att man bakar samman vårserierna, men jag finner det ändå väldigt konstigt att detta förslag inte väckt några som helst protester vad det verkar, utöver den enda klubb som röstade emot förslaget på årsmötet vill säga.

Jag tror helt enkelt att det enkla svaret är att klubbarna blivit lovade ett liknande upplägg som man kör i den norra Allettan, det vill säga att man kör en helgturné med matcher fredag, lördag och söndag. Men oavsett ska det fortfarande pungas ut pengar för buss och hotell. Om vi tar Forshaga som exempel så skulle de på en tur- och returresa till exempelvis Kiruna, Vännäs och Kalix under en helg tvingas tillryggalägga i runda slängar 350-400 mil. Lägg därtill två hotellnätter.

Sedan kan man väl anta att exempelvis Sundsvall och Örnsköldsvik ska få besök av Forshaga också, och där tickar det på ytterligare mil samt minst en hotellnatt för runt 30 personer.

Det är lite skillnad det för Forshaga gentemot att resa de 44 milen tur och retur till Surahammar en onsdag. Detta är ju en resa som ska göras oavsett förövrigt.

Nä, jag begriper inte. Var är ramaskriet?

Exit mobile version