Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans spetsigaste lagbyggen (hittills)

Det är den 1 juli idag och runtom i Sverige lär nu isladorna slå igen för lite välbehövlig semester. Men vilka har egentligen byggt intressantast och spetsigast trupper inför höstens prövningar?

En del är redan färdiga, en del är nästan klara och ytterligare några få har mer än en halv trupp kvar att plocka in. Drakar som Hudiksvall och Östersund tillhör den senare kategorin och där kan vi garanterat räkna med att det kommer värvas in riklig spets innan pucken släpps i oktober.

Samma sak med Karlskrona där ryktet säger att det kommer komma in rejält fina namn vad det lider. Ex-allsvenska Väsby är också en klubb som kan ståta med ett redan nu intressant lagbygge, men där det ändå saknas tillräcklig spets för att nämnas här. Men även där ryktas det om fina namn som ska komma in.

De fyra ovan nämnda klubbarna är inte med på nedan lista då de helt enkelt inte har kommit tillräckligt långt i sina byggen än. KHK och Väsby var nära ska tilläggas, men nådde inte hela vägen fram.

Nedan lista avhandlar de lagbyggen som får anses vara spetsigast hittills. Det vill säga, de klubbar som har ett gäng toppspelare på i stort sett varje position. Listan är alltså per automatik inte ett säsongstips, även om många toppspelare i ett och samma lag såklart ökar på chanserna att få en bra säsong.

Längst ner efter varje genomgång så får ni en pil som symboliserar hur prognosen lyder framöver.

10. KRIF

Målvakter:
Känslan är att Isak Edman stått och stampat lite de senaste säsongerna. Det finns stor potential hos 26-åringen och den kommande säsongen blir nog en liten vägvisare om vart karriären kommer ta vägen. Är en stabil målvakt på nivån, men tar han klivet upp bland de främsta?

Bredvid sig får han unge Felix Tengvall som spelat i allt från division 2 till Hockeyallsvenskan de två senaste säsongerna. Efter att ha varit runt i en hel del lag under de åren så är det kanske lugn och ro till vintern som kan ge ett genombrott?

Backar:
Martin Ekström är den givne toppbacken här och nye Joseph Berger stod för en stark säsong i Hanhals ifjol. Tim Bothén gjorde helt okej ifrån sig i Troja, men fick inte vara kvar efter deras allsvenska avancemang. Kan bli riktigt värdefull för KRIF.

Forwards:
Sebastian Magnusson är kvar och in kommer tunga namn som Martin Pärna, Jonas Nyman och Oliver Olsson. Bakom dessa herrar finns det ett gäng potenta forwards som mycket väl kan blomma ut i vinter. Forwardssidan känns stabil.

Frågetecken:
Ska det här laget vara med i toppen, så är målvaktssidan ett frågetecken. Hittar Edman tillbaka till där han var för några säsonger sedan, eller kommer Felix Tengvall köra om? Likadant är det bland backar och forwards, det krävs att några kliver fram för att det detta ska bära hela vägen till Allettan.

Prognos: ↓
Det finns gott om klubbar som har platser kvar att fylla och hur spännande KRIF än må se ut just nu så kommer de få finna sig i att bli omkörda av en rad klubbar innan seriestarten.

9. Nyköping

Målvakter:
Kan stoltsera med en av ligans bästa målvakter mellan stolparna i form av Daniel Fahlström. Han kommer få dra ett tungt lass i vinter, men är en målvakt som kan hantera det. Bakom honom finns oprövade Sebastian Wagner och skulle Fahlström gå sönder lär det nog plockas in en ny målvakt.

Backar:
Robin Axbom givetvis den stora stjärnan här. Från Vimmerby hämtar man in Olle Hellström som under några säsonger i ettan visat att han har potential att vara en toppback i ligan.

Bakom dessa två herrar finns just nu en kvartett av backar som kanske inte sticker ut på något vis, men som ändå känns stabila.

Forwards:
Christian Axelsson och Albin Ivarsson Hamberg ledde laget offensivt ifjol och är kvar även kommande vinter. Från Segeltorp ansluter Søren Dietz-Larsen och från Malung kommer Elias Jacobs. Två herrar som förmodligen kan blomma än mer i en bättre omgivning. Från Kumla hämtar man in Joakim Stjern Svensson och där kan det mycket väl ligga ett genombrott på lut.

I övrigt känns det som Nyköping kan ställa upp med tre kedjor som alla kan vara hot framåt.

Frågetecken:
Daniel Fahlström får inte gå sönder om drömmen om Allettan ska bli sann. För det är dit många räknar med att klubben ska ta sig. Kan man hantera de förväntningarna?

Prognos: ↓
Samma läge som KRIF där man kommer få finna sig i att bli passerade av en rad klubbar. Men i Nyköpings fall så lär man ändå kunna ta en plats till Allettan från den västra serien. Borlänge, Skövde och möjligtvis Lindlöven lär passera, men sedan finns det inga hot som ska kunna rå på Nyköping.

8. Huddinge

Målvakter:
Sebastian Andersson är en solid målvakt på nivån. Definitivt ingen stjärna, men man vet vad man får av honom och han är definitivt kapabel att ta ett lag av Huddinges dignitet till den övre halvan av Allettan.

Oprövade Albin Andersson ansluter från Nybro och han får väl anses vara ett skrivet kort. Men gjorde det helt okej vid de tolv tillfällen han fick chansen ifjol.

Backar:
Kim Lenhammer är den givne förstebacken här och har gjort imponerande 75 poäng under de två senaste säsongerna. Bakom honom ser det ändå rätt stabilt ut med Joakim Albertsson, Jonatan Asplund, Filip Pilö och Jonathan Tordhall som får anses vara stabila backar på nivån.

Bakom dessa känns det mer oklart och summa summarum känns backsidan som en enhet som håller, men kanske inte så mycket mer.

Forwards:
Rasmus Dahlberg Karlsson, Sebastian Frantz, Joakim Hälleström och Björn Jonason kommer göra sina poäng. Det kommer killar som Fabian Lundh och Robin Sjörén också göra och offensiven brukar sällan vara Huddinges problem.

Frågetecken:
Offensiven brukar, är och kommer vara Huddinges främsta vapen. Samtidigt är det samma kärna som alltid som ska leverera framåt och den kärnan har inte lyckats ta Huddinge längre än till playoff de senaste säsongerna.

Pratar man med folk som har bra koll på Huddinge så menar de att det lär bli samma visa i år och många undrar var Huddinge som förening är på väg någonstans. Känslan är att de stått och stampat på samma fläck några säsonger nu.

Prognos: ↓
Då man känns relativt färdigbyggda så lär man passeras av en hel del lag. Men någon risk att de bommar Allettan från den östra serien finns naturligtvis inte på kartan.

7. Vimmerby

Målvakter:
Vimmerby tappar givne ettan Tomas Rydén och kommer ställa upp med Robin Christoffersson och Gustav Bågenvik. Två målvakter som tidigare under karriären visat att de kan nå framgång med delat ansvar och det är troligtvis så det kommer bli här med.

Slår samarbetet väl ut så kommer Astrid Lindgrens hemstad kunna ståta med ett av Hockeyettans vassaste par där båda kan kliva fram och vinna matcher.

Backar:
Vimmerby klev in i fjolårssäsongen med en backsida som kändes jämn och solid. Riktigt så är det inte nu. Christian Lindberg och Måns Krämer är båda två väldigt spännande namn och de kan mycket väl slå ut i full blom. Talangen Helge Holmstrand omges av ett gott renommé och där kan det också ligga ett genombrott på lut nu när han får en hel säsong i en och samma klubb.

Pelle Ström finns kvar och han är en stabil pjäs på Vimmerbys blålinje. Nye finländaren Aku Alho är extremt svårbedömd men kan också han visa sig vara en hit.

Forwards:
Det är en illa dold hemlighet att det ifjol fanns spelare i Vimmerby som inte trivdes under tränaren Phil Horskys ledarskap. Nu är han borta och ersatt av Staffan Lundh. Trots brist på förtroende från tränarhåll lyckades kanadicken Todd Winder peta in 15 puckar och där finns det potential för att dubbla den siffran.

Vidare mönstrar man Jakob Karlsson och Anton Carlsson som är några av de som ska leda de offensiva styrkorna. Den finländska duon Niki Koskinen och Tatu Kokkola lär bli ledande spelare offensivt och den från Mariestad inhämtade duon Lucas Jidenius och Philip Elgestål kan mycket väl blomma ut på allvar här.

Då har vi fortfarande inte nämnt Pierre Gustavsson och Hugo Ollila där Gustavsson är en toppspelare på nivån och Ollila gjorde för två år sedan 43 poäng för Linden. Ludvig Vännström och Gustav Jansson är etablerade på nivån och summa summarum ger alla dessa komponenter Vimmerby ett imponerande djup anfallsmässigt.

Frågetecken:
Backsidan känns väldigt spretig kvalitetsmässigt. Det lär väl troligtvis hämtas in något mer namn där för att säkra upp. Samtidigt kan befintlig uppställning växa och det lär nog krävas.

Prognos: ↓
Det kommer bli tufft för Vimmerby att stanna kvar på topp 10 när övriga lag är klara. Men definitivt inte omöjligt.

6. Mariestad

Målvakter:
I Tobias Sandberg har man en av Hockeyettans bästa målvakter och han kommer för första gången på ett par säsonger nu få lite konkurrens. För jag betvivlar att duktige Isac Olsson flyttar hela vägen till Malung från Mariestad för att nöta bänk. Självklart kommer Sandberg vara förstavalet, men han kommer få känna flåset i nacken och de gånger Olsson får chansen mellan stolparna kommer han förmodligen göra allt för att visa att han förtjänar mer speltid.

Backar:
Att Mariestad bommar topp 5 på den här listan beror knappast på backsidan. Hade enbart den bedömts så hade de haft häng på förstaplatsen. Adam Samuelsson, Tobias Aronsson, Johan Frick och Ludwig Collberg blir kvar. Från Lindlöven hämtar man in Jesper Broeng som är ett av ligans största offensiva hot från blålinjen.

Bakom dessa uppräknade herrar finns Gustaf Malmkvist och Simon Svensson som visat att de hör hemma på nivån. Backarna kommer få svettas på träningarna för att få speltid under matcherna, det är en sak som står klart.

Forwards:
Just nu ser det väldigt tunt ut. Mikael Hansson, Jesper Lindén och Erik Olsson är förstakedjespelare för i stort sett vilken klubb som helst. Men bakom dessa ser det tunnare ut.

Simon Eriksson och Lucas Larsson gjorde bra ifrån sig ifjol, men för en klubb som återigen siktar mot kvalserien är det kanske en duo för en tredjekedja. Likadant med nye Albin Kedbrant.

Frågetecken:
Joonas Alanne lär vara klar och där har man en av ettans bästa forwards och sportchefen Carl Johansson lär hålla på spetsen som ska in. För det lär nog plockas in åtminstone en kedja till av yppersta kvalité innan han stoppar undan checkhäftet.

Målvakts- och backsidan håller yttersta toppklass, nu hänger det helt och hållet på vilka anfallare som plockas in för att sätta Mariestad i en position som “givet” kvalserielag.

Prognos: ↑
Mariestad lär plocka in de spelare som behövs för att klättra på den här listan, även när övriga gäng handlat klart.

5. Kalmar

Målvakter:
Efter några säsonger byter Kalmar målvaktspar helt och kommer till hösten mönstra Jonathan Stålberg och Hugo Engsund. På förhand känns detta som smålänningarnas svagaste lagdel, men potential finns. Stålberg känns lite som en undangömd hemlighet där han ifjol hämmades av att vara sista utpost i ett blekt Kumla. Men utöver deras vassa förstakedja var Stålberg alldeles för bra för det laget.

24-åringen har gjort starka insatser i södra serien förut och vid sin sida får han nu Hugo Engsund från Oskarshamns J20-lag, enligt rapporterna känner man i KHC:s lagledning sig trygga med att Engsund ska kunna pusha såpass mycket att Stålberg måste vara på tå för att behålla sin plats som given förstemålvakt.

Backar:
Har gjort en del tuffa tapp i lagdelen, exempelvis Niklas Dahlberg till Nybro. Men ändå känns backsidan helt klart konkurrenskraftig. Sebastian Ottosson är alltid bra och förvärvet av Anton Brandhammar känns som en succé i vardande. Lucas Frank gjorde starka insatser för Borås och trots sin ungdom uppträdde han som en ärrad veteran på isen.

Dessutom ska man ha in en topp 2-back i laget. Så detta kommer vässas än mer innan Daniel Stolt är klar.

Forwards:
Kalmars topp 6 känns ruggigt vass. Victor Crus Rydberg är en center av allsvenskt snitt och bakom honom finns Oliver Arle Östergren, Linus Dahlstedt, Jesper Sellin och Linus Skager där samtliga troligtvis skulle kunna vara delaktig i vilken förstalina som helst bland toppklubbarna i Hockeyettan.

Vi ska inte heller glömma bort Niko Ahoniemi som har ett gäng poängstarka säsonger i Mestis bakom sig. 25-åringen kan mycket väl bli en profil och succé kommande vinter.

Bakom dessa finns det solida forwards som inte faller ur ramen och även här ska Daniel Stolt plocka in en toppspelare.

Frågetecken:
Trots plussande av både målvakts- och backsida så känns dessa lagdelar som frågetecken. Det krävs att Stålberg fortsätter leverera längst bak och att den toppback Stolt säger sig ska plocka in verkligen motsvarar förväntningarna.

Prognos: →
Med tanke på att två toppspelare till ska in i det här bygget så drar jag ändå till med att Kalmar kommer ligga kvar på den här platsen framåt hösten. Känns som ett oerhört intressant bygge.

4. Boden

Målvakter:
Jacob Karlsson är en bra målvakt och en bra start på byggandet av paret som ska utgöra Bodens sista utposter. Men Karlsson allena är inte en målvakt som kommer ta Boden till allsvenskan, om än att 23-åringen definitivt har potentialen att växa ut till just en sådan. Men man får anta att den andra komponenten som ska in blir en sådan som antingen delar ansvaret med Karlsson eller blir det solklara förstavalet.

Backar:
Just nu finns det bara fyra backar på kontrakt. Kvartetten Fredrik Bergdahl, Felix Dahlroth, Fredrik Granberg och Johan Höglund är en samling starka namn som kommer svälja minuter. Men om Boden ska utmana hela vägen så måste de som ska in i bygget vara minst lika bra eller bättre.

Tappet av Jake Bolton är tungt och vad händer med Antti Kauppila?

Forwards:
Skulle detta vara en lista på “De smartaste värvningarna” så skulle troligtvis Bodens sportråd med Birger Sandin i spetsen toppa denna i och med kontrakteringen av Elias Edström. Säsongen 19/20 utgjorde Edström och Tano två tredjedelar av Tegs framgångsrika förstakedja och det ska bli spännande att se vad duon kan åstadkomma nu när de återförenas.

Trots tappen av Kristoff Kontos och Sebastian Kaijser så kan man ändå mönstra en anfallssida med ett bra djup. Utöver duon Edström/Tano går man fram med bland andra Pontus Johansson, Christian Nyman, Viktor Sandberg, Marcus Sandström och Mikael Lidhammar och bakom dessa finns det ännu mera spelare som kommer bli potenta hot för motståndarna.

Frågetecken:
Om målvaktssidan och backsidan ska förvandlas till utropstecken så hänger det helt och hållet på vilka som ansluter. Forwardssidan sägs vara färdigbyggd och trots tappen av Kontos och Kaijser känns det ändå som en lagdel som är topp i Hockeyettan.

Prognos: →
Med tanke på hur backsidan just nu ser ut och med tanke på att bara ett eller två namn till ska in, så har jag svårt att se hur det här bygget ska kunna klättra mer. Det skulle vara om man får in en riktigt vass målvakt möjligtvis.

3. HC Dalen

Målvakter:
Oscar Malm visade ifjol att han är en av ettans bästa målvakter. Kommer i år få sällskap av unge Hampus Hedman som plockas in från HV71:s J20-lag. Hedman lär vara hungrig på speltid och ge Malm en match på varje träning. Känslan är att konkurrensen kan sporra bägge två.

Backar:
Jakob Stridsberg var en general på Dalens blålinje ifjol. Johan Malmborg var en personlig favorit som kanske inte riktigt fick den kredd han förtjänade. Christoffer Persson kom in runt jul och adderade välbehövlig rutin.

Alla tre är nu borta. Men Dalen har hämtat in Axel Eidstedt från den norska ligan och Karl Jonsson från allsvenskan. Någon av dessa två lär bli försteback i Dalen. Eidstedt kommer bli en tuff nöt för anfallsglada motståndarforwards att ta sig förbi.

Forwards:
Trots att han knappt sommartränat kom Martin Thörnberg in och snittade över en poäng per match ifjol. Kommer hinna fylla 38 innan pucken släpps i höst, men med en rejäl sommarträning i benen så är känslan att åldern inte kommer märkas av.

Vidare kommer lillebror Jesper Thörnberg tillbaka och Alex Ek hämtas in från Visby. Här har vi två ess som lika gärna hade kunnat spela i allsvenskan.

Adam Hirsch stannar kvar och Kalle Hult ansluter från Nybro. Dessutom stannar den smarte centern Karl Smedberg kvar och med dessa byggstenar har Dalen två kedjor av absoluta toppklass.

Frågetecken:
Jesper Thörnberg hit och Martin Thörnberg dit. Jag hävdar att Dalens framgångar ifjol byggde på en ruggigt stark försvarsuppställning med målvakten Oscar Malm och backen Jakob Stridsberg i förarsätet. Malm är kvar och Stridsberg går inte att ersätta. Utöver nyförvärven som avhandlas ovan så krävs det nog att en eller två backar till tar kliv framåt för att kommande säsong ska bli lika rolig som den föregående. Behövs troligtvis också någon mer forward av dignitet för att vässa det hela än mer.

Prognos: ↓
Karlskrona, Väsby, Hudiksvall och Östersund är långt ifrån klara med sina byggen. Dalen kommer få enormt svårt att försvara sin tredjeplats, men har absolut goda möjligheter att vara ett gäng som rankas topp tio innan seriestart.

2. Mörrum

Målvakter:
Lax-gänget kör vidare med duon Emil Cederlund och Didrik Jansson och det inför fjolårssäsongen rejält oprövade tandemparet visade att de mer än väl behärskar nivån. Cederlund hade hösten medan Jansson tog hand om våren och båda två visade att de är pjäser att lita på när det brinner.

Backar:
Det ska sägas direkt att backsidan inte är den som tagit Mörrum till andraplatsen på den här listan. Det finns helt enkelt inget som sticker ut vare sig positivt eller negativt. Men å andra sidan har de samma backsida som överraskande tog dem till Allettan ifjol och de lär ju knappast bli mindre samspelta.

Blir detta den spännande backen Caleb Eeftings stora genombrottssäsong på nivån?

Forwards:
Marcus Paulsson lånades in till Tingsryd i allsvenskan under två matcher ifjol och stod för sex poäng. I förfjol var det Växjö som lånade in den rutinerade räven och han stod för en stark insats även där. Epitetet “För bra för Hockeyettan” sitter som en smäck när det handöar om Paulsson och till denna säsongen får han dessutom sällskap av den synnerligen rutinerade och skicklige John Henrion som för två säsonger sedan gjorde 31 poäng i allsvenskan och som tidigare gjort poäng i både SHL och DEL.

Men det stannar inte där. Kvar i truppen finns toppspelare på nivån som den ständigt underskattade Khalid Ibrahim, där finns fjolårets genombrottsmän Adam Bäckstrand och Jesper Hultberg. Fysiske Oscar Holst lär knappast slå några poängrekord, men hans sätt att irritera motståndare och bana väg för medspelarna gör honom synnerligen viktig.

Vi ska inte heller glömma Adam Ingvarsson som hade skadeproblem ifjol. Frisk och kry är han en toppspelare på den här nivån. Mörrum har alternativen att sätta ihop många olika kedjekombinationer för att hålla motståndarna sysselsatta under matcherna.

Frågetecken:
Mörrum är i grunden ett hårt jobbande kollektiv där laget går före jaget. Ofta brukar inte stjärnor passa in i sådana byggen, men Marcus Paulsson visade ifjol att det visst gick. Nu ska John Henrion in i mixen också. En spelare och människa jag bara hört positivt om. Men förrän det visats på isen vill jag nog behålla ett litet frågetecken.

Sedan ska vi ha klart för oss att många spelare i den här truppen ifjol gjorde personbästa. Kommer de kunna upprepa succén?

Prognos: ↓
Befinner sig i samma läge som Dalen där man högst troligt kommer bli omkörda av en rad klubbar.

1. Nybro

Målvakter:
Robin Johansson och Pontus Eltonius skulle mycket väl kunna funka en nivå upp i seriesystemet och bägge två är solklara förstemålvakter i Hockeyettan.

Backar:
Har gjort ett tungt tapp i veteranen Rasmus Johansson som lägger av. Finländaren Sameli Ventelä lämnar också. Men man får behålla många bra backar och Viktor Bolin, Erik Lindström samt Jesper Mångs är garanter för att försvarsleden fortfarande kommer vara en solid enhet.

Jag är dessutom nyfiken på vilka kliv den från Kalmar inhämtade Niklas Dahlberg kan ta, plus hur lovande Anton Schagerberg tacklar sin andra säsong i Hockeyettan.

Forwards:
Janne Värynen, Eero Savilahti och Janne Kettunen. Där har vi en trio som alldeles garanterat skulle kunna spela högre upp utan problem. Från allsvenskan och Tingsryd hämtar man Hannes Johansson och Oliver Nilsson. Den senare spelade dock merparten av säsongen som utlånad till Hockeyettan. Men den duon har också potential att lira högra upp.

Vidare behåller man toppspelare som Sebastian Borg, Adam Persson, Fredrik Strömgren och Robin Wengdahl och då ska vi ha klart för oss att Nybro ska plocka in mer på forwardssidan.

Frågetecken:
Ett målvaktspar som skulle hålla för allsvenskt spel, en solid backsida som inte kommer vika ner sig samt en anfallssida där de två topplinorna troligtvis skulle kunna hävda sig bra på allsvensk nivå. Egentligen har man redan nu tre kedjor som skulle kunna vara förstavalet i vilken toppklubb i Hockeyettan som helst.

Tränaren Mikael Tisell sitter med ett lyxproblem och alla kommer inte kunna få så tunga roller de förtjänar. Risken som finns är att det kan bli ett missnöje i delar av truppen vid utebliven speltid.

Å andra sidan är merparten av spelarna kvar från ifjol och då funkade det ju.

Prognos: →
Ja, det lär nog bli så att Nybro rankas högst även när allvaret ska till att börja. Men, som nämnts innan, det finns andra klubbar som ska plocka in spets och jag har en känsla av att några av dessa på allvar kan utmana Nybro kvalitetsmässigt till hösten.

Exit mobile version