Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans bästa målvakter

För att nå framgång under en säsong krävs det en målvakt som är i zonen. Nedan listar hockeystaden.se de nio målvakter som just nu är under kontrakt som är bäst i Hockeyettan.

9. August Hedlund, Väsby

21-åringen har haft en tuff start på seniorkarriären. Först kastades talangen in i ett fritt fallande AIK säsongen 19/20 där han knappast kan lastas för de klena resultaten. Ifjol värvades han till Vita Hästen som sedan bestämde sig för att värva varenda målvakt de såg och Hedlund fick istället finna sig i att lånas ut till Tranås…

…ett Tranås som underpresterade något enormt och tvingades till negativt kval. Men Hedlund var en av väldigt få ljuspunkter och han räddade kvar klubben i Hockeyettan.

Blir det här säsongen Hedlund äntligen kan få lite lugn och ro och blomma ut på riktigt allvar? Han lär få mycket speltid i Väsby och det skulle förvåna väldeliga om det inte kommer bli toppstrid för Hedlund och gänget.

8. Jonas Eneroth, Köping

En skräll kanske enligt många, men 24-åringen fick ett litet genombrott ifjol när han i stort sett på egen hand såg till att Köping genom kval kunde stanna kvar i Hockeyettan. Till saken hör att Köping inledde säsongen på ett bra sätt, men sedan tog föreningen det märkliga beslutet att börja skeppa iväg spelare och då sjönk slagstyrken.

Eneroth var dock bra rakt igenom, det skvallrar inte minst hans fyra nollor om. Han hade en räddningsprocent på över 92 i serien och vann fler matcher än han förlorade trots bottenstriden. Det är riktigt bra.

7. Emil Jidskog, Tranås

Det är lite svårt att veta vilken nivå Jidskog kan tänkas hålla när han nu återvänder till moderklubben och Hockeyettan efter fem säsonger annorstädes. Han lämnade ligan som en toppmålvakt och har sedan dess spelat i både allsvenskan och i den danska ligan.

Ska man vara helt ärlig så skrämmer inte Jidskogs statistik från Danmark under de senaste säsongerna. Samtidigt är det svårt att värdera klassen på ligan. Med en nytändning i och med hemkomsten samt att han kommer ha vass konkurrens av Victor Jonsson så kan det här bli riktigt bra.

6. Daniel Fahlström, Nyköping

Lite förvånande att han inte spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong. Efter några starka säsonger i topplaget Huddinge har han de två senaste åren vaktat Nyköpings kasse. Trots att laget har bommat Allettan bägge de åren har det knappast berott på Fahlström som varit en stabil sista utpost.

Nyköping ser starka ut inför den kommande säsongen och Allettan bör kunna nås nu. Fahlström är mannen som kan ta dem långt i både Allettan och slutspel.

5. Oscar Malm, HC Dalen

26-åringen från Skillingaryd har under sina sex säsonger i Hockeyettan i stort sett alltid kunnat visa upp fina siffror. Var en stor bidragande anledning till att Dalen gick så bra som de gjorde ifjol.

Har rutin från spel i Hockeyallsvenskan och går nu in i åldern där det enligt sägnen är då en målvakt ska vara som bäst. Vann 25 av de 33 matcher han deltog i ifjol.

4. Andreas Bosson, Hudiksvall

Tog över förstaspaden i Hudiksvall ifjol då stjärnan Magnus Åkerlund hade skadeproblem. Det gick helt okej för 22-åringen från Alfta då. Men det var först under den nyss avslutade säsongen som genombrottet på nivån kom.

För det gick knappast på räls för Hudiksvall under seriespelet, men Bosson höll nivån och genom ett bra slutspel från burväktaren tog man sig till kvalserien där man inledde starkt innan man föll igenom mot slutet.

Känslan är att Bosson har mer att plocka fram och nu när han har ännu mer rutin så ska den kommande säsongen bli spännande att följa.

3. Mika Järvinen, Karlskrona

KHK:s stjärnvärvning är från vissa håll ifrågasatt. Det finns fog för det då den landslagsmeriterade 32-åringen sannerligen inte har någon statistik att skryta med från de senaste säsongerna. Men då ska man ha klart för sig att spelat för två hopplösa bottengäng, AIK säsongen 19/20 och Jukurit 20/21.

I det AIK som var ett totalt haveri i allsvenskan för två säsonger sedan vill jag hävda att finländaren var en av få ljuspunkter. Han höll faktiskt nollan vid tre tillfällen på de 15 chanser han fick.

Järvinen kommer få byta bottenstrider mot ett topplag och kommer i vinter få en helt annan arbetssituation. När det börjar vankas avgörande matcher så kan hans rutin bli helt avgörande. Dessutom lurar en av Hockeyettans mest spännande målvaktstalanger i bakgrunden i Martin von Schoultz och jag har en känsla av att samarbetet kommer gynna både mästaren och lärjungen.

2. Tobias Sandberg, Mariestad

27-åringen kommer till hösten gå in på sin nionde säsong i Hockeyettan. Är numera starkt förknippad med Mariestad där han spelat i fyra år, men har tidigare även gjort starka insatser för bland annat Huddinge och Borlänge.

Hela Mariestad höjde sig i vårens slutspel och längst bak stod Sandberg och bar laget hela vägen till kvalserien. På 243 matcher i Hockeyettan har han vunnit 155 och hållit 23 nollor.

1. Robin Johansson, Nybro

25-åringen från Ljungby kan visa upp helt sanslösa siffror från sina säsonger i Hockeyettan. På sina fyra säsonger i ligan har han bara varit över två insläppta mål per match under en av dessa. På de 112 matcher han står registrerad för har han vunnit 87 av dessa.

Har varit det solklara förstavalet mellan Nybros stolpar de två senaste säsongerna. Till kommande säsong får han en oerhört kompetent sparringpartner i form av Pontus Eltonius och frågan är om inte den utmaningen kan få Johansson att höja sitt spel ytterligare. Som om det vore möjligt…

Exit mobile version