Site icon hockeystaden.se

LISTA: 15 kontraktslösa importer

Trupperna börjar sätta sig hos många klubbar inför hösten. Men fortfarande finns det luckor att fylla i trupperna. Nedan tar vi en titt på 15 kontraktslösa importspelare som mycket väl skulle kunna fylla de luckorna på ett bra sätt – om de stannar i Hockeyettan vill säga. En och annan kan nog intressera klubbar högre upp i hierarkin.

Zane Steeves (mv)

Fanns med redan på denna lista över åtta målvakter som kan hamna i Hockeyettan. Kanadensaren kom till Sverige inför fjolårssäsongen efter fyra år med universitetshockey i USA. Inledde i division 3 med Lysekil, men på nyårsafton presenterades han av Tyringe.

De som sett honom “in action” menar att han var betydligt bättre i Tyringe än vad siffrorna visar och han vann faktiskt fler matcher än han förlorade.

Antti Kauppila (b)

En spelskicklig back som just nu går utan kontrakt. Höll förra säsongen till i Boden och gjorde då 44 (9+35) poäng på 38 matcher. Den meriterade finländaren vann backarnas poängliga för hela Hockeyettan och 31-åringen torde inte sakna anbud från bättre ligor.

Sebastian Kauppila (b)

Har de tre senaste säsongerna spelat för både Vimmerby och Boden i Hockeyettan och fick ett smärre genombrott säsongen som var i Boden. Bra på skridskorna och skicklig med pucken.

Christoffer Rasch (b)

Den gode norrmannen har under en rad säsonger skänkt glädje åt de gäng han spelar i med sitt smarta spel. Hade problem med skador ifjol, men frisk är han en av toppspelarna i ligan.

Sameli Ventelä (b)

Kom in i Nybro med stora förväntningar på sig och 26-åringen gjorde det helt okej i Småland. Med tanke på att finländare från Mestis verkar ha fått upp ögonen rejält för den svenska tredjeligan så skulle det inte förvåna om det kan bli en fortsättning i ligan.

Deivids Sarkanis (fw)

Känslan är att detta är en lite bortglömd spelare. Har meriter från såväl KHL och det lettiska landslaget och satte avtryck direkt i Kalix genom 31 (16+15) poäng på 38 matcher. Fortsatte dessutom med poänggörandet i slutspelet.

Fjolåret bjöd på en del framgångsrika letter i Hockeyettan där bland annat Strömsbros Georgs Golovkovs nästa säsong ska spela för Almtuna. Sarkanis har en svensk agent i Johan Mörk och känslan är att det faktumet kan väga tungt när det ska avgöras vilket land 26-åringen ska spela i nästa säsong.

Matej Galbavy (fw)

Slovaken har spenderat merparten av sin karriär i Sverige och har erfarenhet av både SHL och allsvenskt spel. 22-åringen har stått för två starka säsonger i Hockeyettan med 34 (14+29) poäng för Borlänge ifjol och 29 (10+19) för Nybro säsongen som var. Kom förövrigt tvåa i kvalserietvåan Nybros interna poängliga.

Känslan är att Hockeyettan är ett avslutat kapitel för den passningsskicklige forwarden.

Owen Sobchak (fw)

28-åringen kom 2019 till Sverige och Alfta i division 2 efter att ha spelat kanadensisk universitetshockey i fem säsonger. Visade att han var alldeles för bra för tvåan och efter en kortare inlåning till Strömsbro landade han inför 20/21 i Teg där kanadensaren gjorde riktigt bra ifrån sig.

Den snabbe och offensive forwarden gjorde 25 (15+10) poäng och visade upp ett spel som lovar mer inför framtiden. Karriären skulle troligtvis må bra av en säsong till i Hockeyettan.

Theodor Pistek (fw)

Tjecken har spenderat hela juniorkarriären i Sverige och Örebro. Inledde säsongen strålande i Örebros J20-lag och när juniorserierna stängdes ner på grund av Corona lånades han till Köping där han snittade en poäng per match.

Känns som hans statistik kan ge honom jobb i högre ligor än Hockeyettan nästa säsong.

Kristian Ferletak (fw)

Kom till Malung 2019 efter ett poänglavemang i den franska tredjeligan säsongen innan. I Dalarna fortsatte leveransen när 24-åringen snittade nästan en poäng per match. Men när han värvades till Kiruna IF avstannade poänggörandet och den från juniorlandslagsmeriterade slovaken gjorde 18 (11+7) poäng säsongen som var.

Känslan är att det var en mellansäsong för den målfarlige herren och det gäng som säkrar upp honom inför 21/22 kan börja hoppas på en revanschsäsong.

Niklas Salo (fw)

Den poängstarke finländaren har levererat i såväl topplaget Vimmerby som bottenlagen Kiruna AIF och Borås under de två senaste säsongerna.

Har meriter från både Liiga och CHL med TPS. Känns som att det definitiva genombrottet i Hockeyettan ligger på lut här.

Sam Coatta (fw)

Tyringe värvade in en hel arsenal med transatlanter mot slutet av säsongen i ett försök att greja kvalet. Många av dessa var bra och frågan är om inte Sam Coatta var den bäste. Snittade över en poäng per match och har dessutom lirat i ettan tidigare.

Finns förmodligen ekonomiskt bättre kontrakt för honom att hämta i större ligor nästa säsong. Har gjort tre starka säsonger i den norska högstaligan tidigare och det krävs nog något extra för att locka kvar 31-åringen i Hockeyettan.

Kasper Elo (fw)

Värvades in sent under säsongen Östersund och blev en succé som center när han snittade en pinne per match under de 13 kamper han deltog i under spelet i Allettan.

Det är redan klart att han lämnar Östersund, men stannar han i Sverige är troligtvis Hockeyettan den troligaste ligan han hamnar i.

Janne Kivilahti (fw)

Den gångna säsongen pratade vi mycket om de framgångsrika Mestis-finnarna. Frågan är om inte Janne Kivilahti var den allra första “jävlar-i-min-låda-Mestis-finnen” när han anslöt till Nybro 2018 och gjorde alla oss åskådare helt saliga med sitt bländande spel.

Han avslutade den säsongen i det då allsvenska Oskarshamn och var med att ta upp dem till SHL. Valde sedan att spela för KHK i allsvenskan och det samarbetet blev väl ingen större hit. Delade den gångna säsong mellan Köping och Östersund och levererade fullt godkänt med poäng.

Kevin Loppatto (fw)

Gjorde dundersuccé i Vännäs för några säsonger sedan. Säsongen efter blev det först Boden innan han flyttade vidare till Halmstad. 28-åringen hade helt okej statistik i de båda klubbarna, men ändå var känslan att han underpresterade.

Säsongen 20/21 blev han ingen succé i vare sig Tyringe eller Teg. Men kapaciteten finns ju där, det har han visat tidigare. Vågar någon sportchef hos de 40 klubbarna ge amerikanen en ny chans?

Exit mobile version