Site icon hockeystaden.se

MODESPECIAL: De var bäst klädda i Hockeyettan

Foto: Pixabay

Säsongen är sedan länge över och de sportsliga vinnarna och förlorarna har utsetts. Nu är det dags för den viktigaste utnämningen: Nämligen vilken klubb som var snyggast klädd säsongen som var.

Klubbarna i Hockeyettan befinner sig i en ekonomisk verklighet som gör det i stort sett omöjligt att klara sig undan fula och illa skrikande reklamblaffor som solkar ner deras dräkter. Men det finns några klubbar som faktiskt lyckades väldigt bra med att hålla sin dräkt relativt stilren säsongen som var.

Eller dräkt och dräkt, i denna bedömningen så är det faktiskt bara hemmatröjorna som bedöms. Det är nämligen så att det varit omöjligt att få en helhetsbild av samtliga 47 klubbars stass från hjälmar till damasker. Därför fick hockeystaden.se begränsa urvalet till matchtröjor.

I rankingen nedan kommer ni bara få ta del av de tio främsta. Men samtliga 47 klubbar har gåtts igenom och vikten har lagts vid fem kriterier.

Helhetsintryck. Ja, det är väl egentligen det viktigaste. Helhetsintrycket kommer oftast vid det första intrycket och redan där och då skapar man ju sig en bra bild för vad man egentligen tycker om tröjan.

Grundfärgen. Det här ju helt och hållet efter den egna personliga smaken. Helt enkelt vilken färg eller vilka färger man gillar att vila sina ögon på.

Färgkombination. Grundfärgen måste såklart harmonisera med de övriga färgerna. Rött går ju allt som oftast inte ihop med lila, medan vitt eller svart passar till det mesta. För att ta ett exempel. Ett stort plus i denna undersökningen är om man håller sig till så få färger som möjligt.

Loggan. Hur väl smälter klubbens logga in på hemmadräkten? Det är en oerhört viktig del i bedömningen att loggan verkligen ger intrycket av att tillhöra tröjan än att den ger bilden av att ha tvingats på med våld, vilja och vaselin.

Reklamens integration. Det finns en rad klubbar som i grunden har fantastiska hemmatröjor men som lyckats förstöra dem genom påklistrade blaffor eller sponsoremblem med färger som helt går stick i stäv med grunden.

Innan vi drar igång: Hamnar två gäng på samma poäng är det betyget på helhetsintrycket som trumfar. Skulle det vara samma så vinner den klubb med flest femmor i betyg.

Nu kör vi.

10. Kiruna AIF

Grundfärg: +++++

Svart. Funkar alltid.

Färgkombination: ++++

Svart, vitt och gult. Ska man vara petig så hade man kunnat klara sig utan det vita, men det funkar.

Logotyp: ++

Loggan är snygg. Dräkten är snygg. Men jösses vad påklistrad loggan ser ut och beror ju givetvis på den vita botten som inte alls funkar i det här sammanhanget.

Reklam: +++++

Av de bilder jag sett så har man reklamfria tröjor. Stort plus.

Helhetsintryck: ++

De här Boston Bruins-inspirerade tröjorna är helt enkelt jäkligt snygga och klassiska. Men som nämns ovan så drar loggan ner helhetsbetyget rejält.

Totalt: 18

9. Vimmerby

Grundfärg: +++++

Ni kommer läsa det flera gånger i denna texten. Svart funkar alltid.

Färgkombination: +++++

Kombinationen svart och gult går inte att misslyckas med.

Logotyp: +++

I grunden är loggan väldigt tilltalande med den rytande tigern och det känns som att den försöker bryta sig ur tröjan. Men man hade gott kunnat klara sig utan texten.

Reklam: ++

Sammantaget ger reklamen ett för plottrigt intryck.

Helhetsintryck: +++

Vid en första anblick är det här en snygg tröja. Men när man tittar en längre stund så blir den alldeles för plottrig för att tilltala synen en längre stund.

Totalt: 18

8. Vännäs

Grundfärg: +++++

Svart funkar alltid.

Färgkombination: +++++

Svart och gult är en underbar kombination

Logotyp: +++

Snacka om att de lyckats med att väva in loggan i tröjan på ett mycket bra sätt. Ändå känns den aningen för “blaffig”, en känsla som jag har svårt att motivera närmare än så. Men det drar ner helhetsintyget väsentligt.

Reklam: +++

På det stora hela har man lyckats bra. Men några logotyper drar ner betyget och visst känns det som aningen för mycket reklam också?

Helhetsintryck: +++

På det stora hela har de lyckats med både logga och reklam. Men tillsammans blir det hela alldeles för plottrigt. Men Vännäs är definitivt rätt ute.

Totalt: 19

7. Troja

Grundfärg: ++++

Rött är en klassisk grundfärg på matchställ och funkar till det mesta.

Färgkombination: +++++

Likaväl som rött är en klassisk tröjfärg i sportsammanhang så är kombinationen rött och vitt en vinnare.

Logotyp: +++

Loggan är snygg. Dräkten är snygg. Därför kan det tyckas märkligt att detta segment bara får tre plus. Men den känns påklistrad på något vis. Hade Troja satsat på ett modernt snitt så hade den här tröjan varit en vinnare och med modernt snitt menar jag att man borde skippat den vita botten och istället gjort allt det röda i loggan vitt istället på hemmadräkten.

Reklam: +++

Trots att det är andra färger så tycker jag att reklamen ovanför loggan är helt okej. Det som drar ner betyget rejält är den stora blaffan längst ner på tröjan. Den borde kunna gå att göra bättre.

Helhetsintryck: ++++

Klassiska färger och klassiskt snitt. Svårt att ändå inte gilla den här tröjan.

Totalt: 19

6. Dalen

Grundfärg: +++++

Svart går helt enkelt inte att misslyckas med.

Färgkombination: +++++

Svart och rött harmoniserar väldigt väl med varandra.

Logotyp: +++++

Snygg och klassisk logga där den svarta botten smälter samman perfekt med dräkten. De gula och röda inslagen ger en känsla av att loggan brinner. Ger liv åt skapelsen.

Reklam: ++

På ett sätt har man lyckats väldigt väl här. Men tyvärr går den vita reklamen stick i stäv med den svarta och röda grundkombinationen. Blaffan längst ner på tröjan drar ner betyget.

Helhetsintryck: +++

Jag tycker att den här är snygg, men lite för plottrig för att segla upp som en toppkandidat. Siffrorna borde varit i rött.

Totalt: 20

5. Huddinge

Grundfärg: ++++

Rött funkar definitivt.

Färgkombination: +++++

Rött, vitt och blått är en klassisk kombination.

Logotyp: +++++

Huddinges skridskoskapelse smälter in perfekt i tröjan.

Reklam: +++

Nja. Trots att det inte för mycket så vetetusan om man inte kommit undan på ett bättre sätt här om man kört reklamen i blått istället? Plus för att man inte överdriver reklamen och trots att man har blaffor på vissa reklamer så är det inget som stör nämnvärt.

Helhetsintryck: ++++

En klassisk tröja och extra plus till att man har stjärnor i både loggan och på ärmarna.

Totalt: 21

4. Tyringe

Grundfärg: +++++

Den mörka blåa färgen Tyringe använder går alltid hem.

Färgkombination: +++++

Använder sig av tre färger och i många fall är det minst en för mycket. Men inte här, här blir det snyggt och färgerna rimmar med varandra.

Logotyp: +++++

Tyringes officiella logga lämnar en hel del i övrigt att önska. Därför ett genidrag att de gömt undan den på axlarna. Texten “Tyringe” mitt på tröjan harmoniserar väl med färgerna.

Reklam: +++

Man har lyckats i många avseenden, men några loggor förstör verkligen och rimmar inte alls med de övriga färgerna.

Helhetsintryck: ++++

Den här är snygg. Tankarna far iväg till Frankrikes fotbollslandslags tröja och den är behaglig att titta på.

Totalt: 22

3. Hammarby

Grundfärg: +++++

Den mörka gröna färgen är trivsam att titta på.

Färgkombination +++++

Grönt och vitt kan aldrig vara fel.

Logotyp ++++

Klassisk logga i Idrottssverige. Dock får man lite känslan att den är tvingad på tröjan. Det drar ner betyget en smula.

Reklam ++++

Överlag harmoniserar reklamen med övriga tröjan. Men det som drar ner helhetsintrycket är den svarta loggan samt ATG-loggan som inte harmoniserar med de övriga färgerna.

Helhetsintryck +++++

Hammarby har verkligen lyckats med sin tröja. Jag är speciellt förtjust i stjärnorna på ärmarna.

Totalt: 23

2. Wings

Grundfärg: +++++

Härlig mörkblå färg.

Färgkombination: +++++

Det är inte alltid blått och gult harmoniserar. Det beror helt enkelt på färgtonen. Men här går det väldigt väl ihop.

Logotyp: +++++

Snacka om att loggan känns integrerad i tröjan. Känslan är att tröjan har vuxit ut runt den.

Reklam: +++++

Det har varit ruskigt svårt att hitta bilder som visar hela tröjan. Men av vad jag kunnat notera så finns det ingenting som stör gällande reklamen heller. Integrerar fint i tröjan.

Helhetsintryck: ++++

Den här tröjan hade varit en fullpoängare om det inte varit för en sak. Antalet ränder på ärmarna. Fyra känns som minst två för många. Här hade man klarat sig med färre och dessutom tunnare linjer.

Totalt: 24

1. Sundsvall

Grundfärg +++++

Sundsvalls blå färg är verkligen behaglig att vila ögonen på.

Färgkombination +++++

Man tänker nog inte på det spontant, men tar man bort reklamen så är det faktiskt kombination blått och guld som gäller. Men här har Sundsvall faktiskt lyckats “lura” oss med att färgkombinationen är blått och vitt, något som är behagligare för ögat.

Logotyp +++++

Det finns snyggare loggor i Hockeyettan. Det gör det, men sättet man lyckats med att integrera emblemet i tröjan är inget annat än fem plus.

Reklam ++++

Utöver den guldfärgade symbolen precis över loggan så är det enbart vitt som gäller i reklamväg. Oerhört skickligt av klubben att lyckas med det och allting ger ett harmoniskt intryck. Det som drar ner betyget är att det ändå känns som någon reklamlogga för mycket.

Helhetsintryck +++++

Finns inget annat än en stark femma. Det här är en tröja man fastnar för direkt.

Totalt: 24

Exit mobile version