Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: En ologisk värvning – eller ett genidrag?

Pontus Eltonius och Robin Johansson. Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

I morse droppade Nybro en av de mer oväntade nyheterna under silly season – nämligen den att man värvar in Huddinges Pontus Eltonius att kampera ihop med Robin Johansson mellan stolparna. Men kanske är det en av de senaste årens mest genialiska värvningar?

Jag var nog inte ensam om att gnugga mig i ögonen imorse när Nybro presenterade värvningen av målvakten Pontus Eltonius. Att 23-åringen har vad som krävs för att leverera i Real Nybro råder det ingen som helst tvekan om, om det nu inte vore för den lilla detaljen att man redan har Robin Johansson i sin arsenal.

Robin Johansson har utan konkurrens varit en av Hockeyettans absolut bästa målvakter sedan han kom upp i moderklubben Troja 2015. På sina fyra säsonger i ligan har han aldrig varit under 92,5 i räddningsprocent.

Nybro har spelat 95 tävlingsmatcher sedan Robin Johansson anslöt från Karlskrona 2019. Av de 95 har Johansson vaktat kassen i 82 matcher, och hade han inte varit skadad under en kortare period säsongen som var så hade han troligtvis varit uppe och nosat mot 90-strecket.

Trots den höga arbetsbelastningen fortsätter han ändå att leverera kväll efter kväll.

På detta adderar man då Pontus Eltonius. Målvakten som slog igenom med dunder och brak i Huddinge för ett par säsonger sedan och spåddes att bli nästa toppmålvakt i ettan. 23-åringen har inte riktigt lyckats följa upp debutsäsongen, men kapaciteten att vara en stabil sista utpost för ett topplag i ligan finns där absolut. På så sätt kanske det är bra med ett miljöombyte.

Robin Johansson verkar må bra av att ha en hög arbetsbelastning med många matcher och att vara ohotad etta. Pontus Eltonius utveckling mår knappast bra av att bara stå en handfull matcher den kommande säsongen. Därför verkar värvningen fullkomligt ologisk.

Men. Jag är ju inte dum i huvudet på det viset. Ibland kan det ologiska vara fullständigt logiskt.

Jag tror inte för en sekund att Eltonius hade valt spel i Nybro om det inte funnits garantier för att han verkligen kommer få chansen att konkurrera på lika villkor. På samma sätt har jag svårt att se Nybros klubbledning offra en (förmodad) saftig lön på en cementerad andremålvakt som skulle platsa som förstavalet hos de flesta andra klubbar i ettan.

Men jag har också svårt att se att Nybros sportsliga ledning skulle “köra över” Johansson och värva in en målvakt som definitivt har kapaciteten att ta upp kampen med honom. Nu gissar och spekulerar jag: Men kan det vara så att det är på Johanssons initiativ man värvar en mycket kompetent parhäst?

Man hör ju ofta snacket om att målvakter mår bra av att spela mycket, att det är negativt att komma ur rytmen och så vidare. Men å andra sidan hör man lika ofta snacket om att den dagliga konkurrensen på träningarna är viktig.

Inget ont om vare sig Didrik Jansson eller Albin Andersson som varit Johanssons parhästar under hans tid i Nybro, men det var vid varje givet tillfälle två oprövade kort och jag ställer mig frågan till om Johansson, trots sin briljans, fick den konkurrensen han verkligen känner att han behöver?

Kan det vara så att han “offrar” några matcher för att få bättre sparring i vardagen?

Eltonius är själv inne på ämnet i en intervju med Barometern.
— När vi har pratat så har Nybro sagt att de vill ha ett starkt målvaktspar som höjer varandra. Att Robin är en bra målvakt vet jag om, men jag ska kriga varje dag. Det blir en rolig utmaning för oss båda två, säger Eltonius till Barometern.

Hur det än ligger till med ovan frågor och spekulationer så är en sak helt klar. Nybros ledare måste visa på stor fingertoppskänsla säsongen som kommer. För här har de två målvakter som kommer vilja spela varje match och där gäller det för Tisell och gänget att ha en mycket rak och tydlig kommunikation med duon när det handlar om laguttagningar.

Exit mobile version