Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Fyra gäng som skulle skapa mervärde till allsvenskan

Ikväll kan Troja bli klara för Hockeyallsvenskan. Blir det inte klart ikväll så kan de eller Nybro och Hudiksvall säkra avancemang i fredagens slutomgång. Men om vi kikar lite framåt – vilka fyra klubbar i Hockeyettan skulle i framtiden färga på olika sätt i rikets andraliga?

HuddingeSom hockeyjournalist går man ständigt runt och tänker på hur framtiden kan tänkas te sig för de klubbar man bevakar. Eftersom jag har nöjet att skriva en hel del om Hockeyettan så blir det en hel del klubbar att fundera över. Många skulle kunna sätta rejäla avtryck i allsvenskan i framtiden, här nedan redogör jag för fyra av dem. Det är dock inte helt omöjligt att jag om ett tag återkommer med fyra helt andra.

Här skulle jag lika gärna kunnat välja Väsby, men Huddinge fick platsen tack vare sin egenskap av talangfabrik. Men jag är av den åsikten att det är bra för hockeyn i landet överlag om Djurgården och AIK (I viss mån SSK också) får sällskap i vardagsrummet och finrummet från någon i farstun.

Vi såg på Väsby säsongen som var att det attraherade Stockholms-killar att komma “hem” igen och med tanke på att det finns väldigt många 08:or i förskingringen så skulle det inte bli några som helst problem att på sikt bygga ett hemvävt och framgångsrikt lag.

Just nu är det Huddinge och Väsby som ligger närmast av Stockholms-klubbarna att ta klivet och jag tror att Huddinge på lite längre sikt har större potential att etablera sig bland landets 28 främsta klubbar.

Boden

Säga vad man vill om Boden, men de väcker minst sagt känslor. Både på och utanför banan. Om vi lämnar det utanför isen därhän och istället koncentrerar oss på det sportsliga så har Boden ett lagbygge som spelar härligt frenetiskt och ligger på gränsen. Som hockeysupporter älskar man att kolla på en spelstil som även väcker känslor hos motståndarlaget.

Sedan man tog klivet upp till ettan för några år sedan så har det varit en hemvävd touch på lagbygget. Jag ser inget annat än att de kommer fortsätta på det spåret och vem älskar inte norrbottnisk tjurighet som får utlopp på isen?

Kalmar HC

Poplags-auran är väl förvisso ett minne blott, men med en ny arena i antågande samt en härlig stad överlag så känns det som att den här organisationen har alla förutsättningar att etablera sig i Hockeyallsvenskan den dagen de väl tar klivet.

Dessutom blomstrar hockeyn i Kalmar län just nu med ett lag i SHL (Oskarshamn), ett lag i allsvenskan (Västervik) och tre gäng i Hockeyettan (Utöver Kalmar även Nybro och Vimmerby). Risken kan vara att klubbarna tillslut kommer kväva varandra på en relativt liten marknad, men KHC lär definitivt ta upp kampen om att inte vara de som får kippa efter andan.

Vi ska dessutom addera den nye sportchefen Daniel Stolt hit. Får han ett par år på sig så kommer han troligtvis ha byggt något riktigt intressant i residensstaden.

Mariestad

Med tanke på befolkningsmängden samt antalet verksamma hockeyklubbar i området så är det rätt konstigt att Skaraborg ännu inte lyckats skaka fram någon klubb som etablerat sig i någon av våra två högsta ligor.

För att inte tala om alla talanger området spottat ur sig på senare år. Den främsta så klart Rasmus Dahlin från Lidköping. Men det finns många fler och den klubb som så småningom tar den definitiva ledartröjan inom Skaraborgshockeyn tror jag kan dra stor nytta av omgivningens talangutveckling och kunna bygga ett slagkraftigt allsvenskt lag.

Det var Hockeysveriges krönikör Mikael Mjörnberg som uttryckte det bäst i vår senaste episod av Mjörnbergs Trashtalk (Patreon-versionen): “Mariestad skulle kunna bli något av ett nytt BIK Karlskoga” och det är ju bara att skriva under på det. Det verkar som att de sitter i DNA:t så fort spelarna drar på sig BoIS-tröjan, att de helt plötsligt blir experter på att spela slutspelshockey och dela ut lite lämpliga tjuvnyp till höger och vänster. Vi som sitter vid sidan av älskar ju sådant.

Exit mobile version