Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Så stor är chansen att “skrällarna” tar sig vidare

Imorgon smäller det igen. Det är dags för rond två av åttondelsfinalerna och tisdagen bjöd på fem segrar från de lägre rankade lagen. Nedan tar hockeystaden.se en titt på hur stor chansen egentligen är att “skrällarna” historiskt sett tar sig vidare.

I tisdags vann fem av de åtta gäng som i åttondelsfinalerna rankas lägst. Men av Kalix, Piteå, Mariestad, Troja och Östersund så är det i ärlighetens namn bara Kalix krigarseger mot Boden som är att betrakta som en skräll i egentlig mening. Boden skulle ju bara ta det här med 2-0 i matcher, det var alla experter och tyckare ense om på förhand. Inklusive mig själv.

Slutspelet i Hockeyettan är upplagt på det viset att det sämre rankade laget börjar hemma för att sedan avsluta på bortaplan i match två och en eventuell tredje match. Och det tillhör inte ovanligheterna att det lägre rankade laget brukar vinna på hemmaplan. Hockeystaden.se har gått tillbaka i tiden och kollat igenom alla Play Off-serier i Hockeyettan som spelats från 2013 fram till nu och i 52 av fallen har just det lägre rankade laget vunnit match ett på hemmaplan.

Observera att det endast är slutförda slutspelsserier som är medtagna i statistiken. De pågående åttondelsfinalerna samt de avbrutna matchserierna i fjolårets Play Off 3 är inte medräknade.

I de 52 fall där det lägre rankade laget segrat i match ett så har de tagit sig vidare till nästa omgång vid 31 tillfällen. Det bättre rankade laget har alltså lyckats vända tillbaka flintasteken på hemmaplan vid 21 tillfällen. Om man så vill är skillnaden i procent 59,6 mot 40,4 till fördel för de sämre rankade gängen.

Givetvis är det variationer år från år, men om vi benhårt ska hålla fast vid statistiken så tre av de fem som “skrällde” i tisdags ta sig vidare till kvartsfinal. Två gäng kommer vända runt på det hela på hemmaplan. Men vilka kommer hålla och vilka kommer falla?

Innevarande säsong är ett märkligt spelår på många sätt, men spontant känner jag att fler “storheter” än vanligt placerat sig längre ner på rankingen än förväntat inför åttondelsfinalerna sett till auran de ändå har kring sig. Därför tror jag att ovan statistik inte behöver stämma speciellt väl när det är dags att summera.

Efter 7-1-segern hemma mot Teg känns det rätt givet nu att Troja tar sig vidare. Jag tycker också att Mariestad visade prov på större slutspels-smartness än vad Dalen gjorde i Mariehus Arena och jag har svårt att se att Dalen ska kunna ta två raka segrar mot ett BoIS som sent omsider verkar ha växlat upp och återigen blivit ett jobbigt gäng att möta.

Östersund pulvriserade Huddinge på hemmaplan och jag har även i stockholmarnas fall svårt att se att de tar två raka i Björkängshallen efter den lektionen.

På förhand tippade jag 2-0 i matcher till Boden mot Kalix. Jag tror ALLA tippade 2-0 i matcher till Boden. Hade en försigkommen journalist frågat statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff om resultatet så hade nog även han tippat 2-0 till Boden.

Men Kalix stod för en rejäl krigarinsats på hemmaplan och de slet så hårt att även undertecknad kände det som han genomfört ett mindre träningspass efter matchen. Men kommer de kunna upprepa det? Ja, jo. Jag tror nog alldeles säkert att de kan uppbringa samma arbetskapacitet i en/två matcher till. Samtidigt ska vi komma ihåg att Boden hade vilat ett längre tag än vad Kalix hade och de lär dessutom ha gjort sin hemläxa nu.

Boden har under säsongen visat att de är klasser bättre än de flesta andra Hockeyettan-lag. Inte börjar väl de vackla nu?

I den här matchserien tror jag vi till slut får se skrällen i match ett ge sig.

Men frågan är om inte Piteå kan lägga Hudiksvall på rygg i en av de eventuellt två matcher som ska spelas i Glysis-hallen.

Utvisningarna fällde Hudiksvall i det första mötet mot Piteå och tittar man tidigare under säsongen så hade de en period med idel förluster som kom till genom för många utvisningar. Kort sagt: Hudiksvall måste hålla sig på banan för att kunna konkurrera med Piteå.

Det tror jag förvisso att Hudiksvall skulle kunna klara av, de har vänt negativa trender förr den här säsongen. Men ett på förhand nederlagstippat Piteå som vädrar blod, släpper de verkligen två raka matcher till Hudiksvall i det läget?

Frågan är om inte fyra av de fem “skrällarna” från i tisdags ändå tar sig vidare till kvartsfinal.

Exit mobile version