Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Vilka gynnar Hockeyettan mest och bäst?

Idag drar Hockeyallsvenskans Play Out igång. Förloraren mellan Väsby och Kristianstad kommer förgylla Hockeyettan nästa säsong. Men vilket lag skulle egentligen vara bäst att få ner?

Även om det blivit bättre de senaste åren, så är Hockeyettan fortfarande en liga som drar på sig oförskämt lite strålkastarljus från riksmedia. Därför behöver ligan ett draglok, en klubb med anor som lockar drakarna att skriva även en onsdag i november när himlen över Surahallen eller Smedjehov mer liknar en smetig kebabsås än just en…himmel.

Det har funnits några sådana draglok genom åren. SSK, Västerås, AIK och Björklöven för att nämna några. Det vore en lögn att påstå att Kristianstad och Väsby har en så pass stor storlagsaura över sig så att det skulle få SVT:s Dusan Umicevic att besöka ett plåtskjul för att göra ett reportage.

Ja, jag erkänner att jag under de 10-15 sista omgångarna satt och höll på Modos motståndare. S n a c k a om boost för Hockeyettan om de kommit ner, samtidigt som Boden rykt i två raka mot Vännäs i åttondelsfinalen. Vilka matcher vi hade fått se nästa säsong.

Med Hockeyettan-mått mätt så är ändå Kristianstad och Väsby att betrakta som storklubbar. Sedan Hockeyettan 1999 blev tredjeliga i Sverige så har de båda gjort totalt 38 säsonger i ligan och enligt denna Wikipedia-sida så låg de fyra respektive femma i maratontabellen inför fjolårssäsongen.

Detta till trots, sett från oss Hockeyettan-älskares ögon, vilka av dessa två skulle vara bäst att få ner? Nedan punktar hockeystaden.se ner några tankar om detta.

Men först, jag ställde följande fråga på Twitter i eftermiddags:

HET BLIR HETARE

Föreställ er slagstyrkan på den södra serien om Kristianstad gör comeback där till hösten. Ett Kristianstad som alltid känns som en klubb som satsar på ett eller annat vis. Om vi leker med tanken att årets söderlag skulle bomma att ta klivet upp till allsvenskan så skulle serien nästa säsong utöver Kristianstad innehålla Troja, Nybro och Karlskrona där samtliga lär ha målsättningen att gå upp.

Lägg därtill ett Halmstad som nog vill ha ett ord med i leken. Kalmar som kommer stå med en nybyggd arena och en ligacomeback av den skicklige sportchefen Daniel Stolt. Vi får inte heller glömma Mörrum som man väl får anta vill upprepa årets bedrift. Vimmerby är alltid farliga…

Åtta av tio lag alltså som lär vilja vara med och bråka om att gå långt. Sedan vet man ju inte vad som händer i klubbar som Tranås (lär få flytta till väst om KIK ansluter) och KRIF till nästa säsong. Om de spelar kvar i ettan då.

RUBRIKERNA

Känslan är att det alltid är något kring Kristianstad. Under de senaste åren så har det varit ekonomiska bekymmer och konkurshot varvar med andra rubriker. Tråkigt såklart, men ska man vara cynisk så är det sådant som ger rubriker och därmed drar till sig intresse.

FÅR ISKALLA SERIEN ETT LYFT?

Huddinge, Hudiksvall, Visby och Väsby. Det är de gängen det handlat om under senare år när toppen av den östra serien ska tippas. I somras försvann Väsby ett hack upp i seriesystemet samtidigt som Vallentuna gick loss med en storsatsning modell större som var en Percy Nilsson-light-version från slutet av 80-talet.

Storsatsningen höll inte för Allettan, men väl för Play In och fortsätter Vallentuna även över nästa säsong med att ställa ett stjärngalleri på benen samtidigt som Strömsbro fortsätter med sin hemvävda satsning så kan det här bli riktigt intressant om dessutom ett degraderat Väsby ska blanda sig i leken.

Samtidigt skulle ett lag behöva flytta från öst till väst och det ligger väl nära till hands att det skulle bli Nyköping eller Enköping som skulle tvingas till att göra den flytten. Båda de lagen skulle höja klassen en smula på den västra serien, samtidigt som tappet ändå inte blir jättestort i öst då Väsby smäller högre.

BÄST FÖRUTSÄTTNINGAR ATT STUDSA TILLBAKA

Man ska aldrig säga aldrig med Kristianstad, men det har varit mycket snack om den dåliga ekonomin under den allsvenska sejouren. Håller ekonomin för en satsning tillbaka? Skulle de åka ur så lär det bli en hel del spelartapp också som ska ersättas.

Skulle Väsby åka ur så lär det även där bli en hel del spelartapp. Men sett till den senaste femårsperioden, hur de sakta men säkert klättrade från att vara ett mittenlag till toppen med en stomme av spelare, så är känslan att de har större förutsättningar att vid ungefär där de slutade sin förra Hockeyettan-sejour.

Kom ihåg att de ifjol vann den norra Allettan och Hockeyettan   Finalen. Så får de behålla 10-12 man från årets allsvenska trupp, plus addera tillbaka dem som de tvingats låna ut till andra klubbar när de gick upp, så kan de snabbt få ihop ett slagkraftigt lag.

Frågetecknet här är såklart vad det innebär att man gjort sig av med den framgångsrike coachen Viktor Tuurala. Det är ändå han som, tillsammans med sportchef Tärnström, format det lag som blev så framgångsrikt i Hockeyettan mot slutet. Känns som att den sparkningen kan komma tillbaka och bita Väsby hårt nästa säsong.

HÖJER DE KLASSEN I VÄST?

Skulle Kristianstad tvingas kliva ner så skulle det troligtvis innebära att Tranås får flytta efter årets succégäng Dalen till den västra serien. Förutsatt att Tranås inte åker ur och att Dalen inte går upp i allsvenskan. Då får vi ett väldigt intressant scenario även i väst där troligtvis Mariestad, Dalen, Borlänge och Tranås kommer prata i termer av att i alla fall ha 2022 års kvalserie som målsättning. Bakom där lurar Skövde (När ska det egentligen lossna för dem i Allettan-sammanhang?), Lindlöven och Forshaga.

Samtidigt blir det då troligtvis Eskilstuna som får flytta till öst och med tanke på deras vår, och den generella känslan av att de är en förening på frammarsch, så skulle de definitivt kunna höja tempen en smula kring Allettan-strecket i öst.

Fem punkter där KIK “vinner” tre av dessa. Och nog skulle de i större utsträckning än Väsby höja tempen överlag en smula för Hockeyettan nästa säsong?

Exit mobile version