Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Dagens superdrama – så slutar det

Foto: Marcus Vilson | Vilson Media/Montage

Idag vänds blickarna mot vårserierna och hockeystaden.se gör ett försök att reda ut hur detta kommer att sluta.

Om det finns något positivt att plocka fram med Corona och alla dessa uppskjutna matcher så är det att vi hockeyfans får mängder av hyperviktiga matcher att avnjuta. Minns bara den södra grundseriens avgörande i början av året.

Idag väntar två vinna-eller-försvinna-matcher. Om vi börjar längst uppe i norr så möts Kiruna IF och Vännäs i en direkt avgörande match om vilka som kommer ta sig till play in. Tabellen är som följer (Målskillnad inom parantes):

1. Kiruna IF, 31 poäng (+11)
—————————————-
2. Vännäs, 30 poäng (+15)

Vinnaren i dagens möte till play in alltså och kollar man inbördes möten under säsongen mellan gängen så är det 2-2 mellan lagen. De har dessutom vunnit varsin gång hemma och borta. Kiruna vann dock gårdagens match och kan väl antas äga en viss form av momentum i och med det. Å andra sidan tenderar ett dubbelmöte mellan samma lag att sluta med varsin seger.

Vännäs drog ifrån de övriga lagen rejält i vårserien, men har mattats av mot slutet och förlorat tre av sina fyra senaste matcher. Detta medans Kiruna gjort precis tvärtom och vunnit tre av sina fyra senaste. Tittar på den senare hälften av alla matcher så har Kiruna vunnit fem av sju.

Vänder vi på steken så har Kiruna hela vägen fram tills igår varat ett jagande lag, för första gången har de nu något att försvara. Detta i en helt avgörande match.

Tips: Det kommer bli tätt och tufft. Men Vännäs defensiv kommer bli vägvinnande här och de kommer ta de två nödvändiga poäng som krävs för att ta sig vidare.

Toppstriden i den västra vårserien har utvecklat sig till att bli ett riktigt trekejsarslag. Linden, Surahammar och Lindlöven slåss om en plats till play in. Troligtvis är det också så att de slåss om att bli valda först av Mariestad i slutspelets första omgång.

Surahammar kunde i fredags ha avgjort hela serien hemma mot Linden, men uppträdde blekt och syntes vara tagna av stundens allvar. I min värld så är Surahammar Hockeyettans absolut största skrällgäng den här säsongen, men frågan är om inte verkligheten hunnit ikapp dem nu?

Tabellen är såsom följer:

1. Linden, 35 poäng (+6)
—————————————-
2. Surahammar, 34 poäng (+22)
3. Lindlöven, 34 poäng (+12)

Lindlöven har vunnit tre av fyra möten mot Surahammar den här säsongen, vilket egentligen kanske inte säger så mycket eftersom Surahammars ofantliga formtopp kom sent in på säsongen. Det är helt enkelt nya tider nu.

Surahammar har förlorat två raka nu och om de har haft svårt att klämma dit matchbollen, så är det ingenting mot Lindlövens öde i deras sista grundseriematch. Ni minns väl att Lindlöven “bara” skulle besegra Grums på hemmaplan för att lugga Forshaga på platsen i Allettan. Man vann förvisso, men först efter straffar, något som inte riktigt räckte.

Vem av Lindlöven och Surahammar har nerver nog att vinna här?

Tips: Lindlöven har mest att förlora om man ser till förhandstipsen i höstas. Det tror jag talar för Surahammar som, hur man än vrider och vänder på det, gjort mer än vad någon kunde förvänta sig av dem. Jag tror de avgår med alla tre poängen härifrån…

…Men det kommer inte att räcka. Linden har avsågade Kumla på hemmaplan och hemma i Sméhallen har Eskilstunagänget ännu inte förlorat i grundserien. Dessutom är man seriens formstarkaste lag och har vunnit fyra av sina fem senaste matcher.

Samtidigt har Kumla rejäl spets i sitt lag och kapacitet att välta vilket lag som helst en bra dag. Med ett negativt kval runt knuten så vill de självklart komma in i det med en bra känsla.

Tips: Linden har mest att spela för och det här vinner de och tar därmed play in-platsen.

***

Avslutningsvis: Ingenting kommer bli klart idag i den södra serien. Men, torskar Tranås mot Borås efter full tid samtidigt som Hanhals tar tre poäng mot Tyringe så är smålänningarna mer eller mindre klara för negativt kval. De kommer då ha nio poäng att ta ikapp på Hanhals/Kalmar ovanför strecket med tre matcher kvar. Av dessa tre väntar dessutom ett dubbelmöte med Halmstad. Det kommer helt enkelt inte gå. Så kniven mot strupen rejält för Tranås idag.

Exit mobile version