Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ett rättvisare kvalsystem för Hockeyettan?

Var i finns egentligen rättvisan att lika många lag från de respektive fyra Hockeyettanserierna tvingas ur ligan framåt vårkanten? 

Jag har under flera år tyckt att det funnits en viss orättvisa i Hockeyettans kvalmekanism neråt. I normala fall är det två lag som tvingas till negativt kval och skulle man rada upp alla 47 klubbar på en rankinglista så skulle det definitivt inte vara de åtta sämsta lagen som skulle tvingas slåss för sin existens i ett ovisst och nervkittlande kval.

Till denna säsong är frågan än mer aktualiserad då hela 15 (fyra från syd, öst och väst, tre från norr) ska kvala och där endast åtta kommer bli kvar i tredjeligan.

Jag fick en input från en läsare som också satte luppen på detta: Hur rimligt är det egentligen att till exempel två lag från söder (den i särklass starkaste Hockeyettan-serien) ska behöva lämna när de rent kvalitetsmässigt rimligtvis är bättre än många av de lag som kommer kvala sig kvar i de övriga serierna.

Ni vet hur det brukar vara i normala fall. Två lag till kval tillsammans med fyra gäng från tvåan. Efter tio omgångar är det endast segraren som kan vara säker på spel i Hockeyettan säsongen efter, tvåorna (ibland treorna) får vackert vänta för att se vilka lag som kommer ner från Hockeyallsvenskan. Tvåorna tilldelas sedan plats efter en rankingtabell. Efter detta så puttas lagen in efter sin geografiska hemvist i de olika serierna.

Det beror på att man helt enkelt kvalar upp till Hockeyettan i stort. När man däremot kvalar neråt så är man “fast” i sin region så att säga.

Det ska tilläggas att norra serien fått köra ett eget rejs och inte varit inbegripna i detta på samma vis som de övriga tre serierna.

Man tvekar inte från liga och förbundshåll på att köra Allettan där klubbar får fara kors och tvärs över riket för att tävla. Varför har man inte anammat detta på samma sätt i andra änden?

Svaret på den frågan har jag inte. Men varför inte framåt dela in även kvalserierna geografiskt och baka ihop med övriga delar av landet och köra två serier istället för fyra? Det är ju såklart försent nu, men det hade varit en idé en säsong som denna när inte division 2-lagen kommer komma till spel.

Jag roade mig med att dela in de lag som just nu parkerar på kvalplatserna geografiskt för att se hur två sådana kvalserier skulle kunna tänkas se ut.

Kvalserien Norra

Vännäs
Kiruna IF
Lejon
Wings
Malung
Surahammar
Köping

Kvalserien Södra

Kalmar
KRIF
Borås
Tyringe
Kumla
Segeltorp
Hammarby
Sollentuna

När även division 2-lagen får vara med i framtiden så skulle man ju kunna tänka sig att två lag går till kval från respektive etta, men till skillnad från nu så skulle ju respektive region kunna kvala fram två lag istället för fyra, på så sätt skulle det kunna funka med två kvalserier med åtta lag i varje. I ett sådant skede bör man dock från liga och förbundshåll vara noga med att placera ut de åtta Hockeyettanlagen fyra och fyra geografiskt och samma sak med de lag som ansluter från division två. Det blir lite orimligt om geografin skulle styra helt och hållet där mellan alla lag i och med risken att sex av åtta lag i en serie skulle kunna bli från Hockeyettan.

Exit mobile version