Site icon hockeystaden.se

Det laget får frågan om vakans uppstår i allsvenskan

Med nytt kvalsystem i kombination med oroliga ekonomiska tider för hockeyföreningarna så kan den slutgiltiga rankingen mellan lagen bli avgörande i händelse av att en klubb i Hockeyallsvenskan skulle gå i konkurs. Men hur rankas lagen egentligen?

Det var först våren 2020 som den svenska ishockeyintresserade publiken fick upp ögonen på allvar för det här med förbundets rankingsystem. Det vill säga vilket eller vilka lag som kliver upp i händelse av att vakans skulle uppstå i överliggande serie när kvalet redan är avslutat.

Om vi koncentrerar oss på förflyttningar mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan så har det där tidigare varit en enkel nöt. När IK Pantern sommaren 2019 tvingades dra sig ur ersattes de av kvalserietrean Almtuna. Ifjol var det inte lika enkelt, då säsongen avbröts i förtid på grund av Corona-pandemin. Väsby vann Hockeyettanfinalen över Halmstad och var det enda laget från Hockeyettan som hade kvalificerat sig för kvalserien mot Hockeyallsvenskan innan säsongen stängdes igen. Därmed var det de som flyttades upp när Karlskrona sent omsider tvingades ta klivet ner.

Från och med denna säsong sköts kvalen internt av ligorna. De två sämst placerade lagen i Hockeyallsvenskan gör upp om att få stanna kvar och de fyra kvartsfinalvinnarna i Hockeyettans slutspel gör upp om en plats i den högre serien.

Men vad händer då om ett eller flera lag tvingas dra sig ur allsvenskan, exempelvis på grund av ekonomiska bekymmer, när kvalen är avslutade? Vilket eller vilka lag ersätter?

Med hjälp av Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom reder vi ut begreppen och han berättar att lag från överliggande serie historiskt sett alltid har rankats högst och skulle han göra en ranking idag så skulle han ranka enligt följande när det handlar om lagen mellan andra- och tredjeligan.

1. Förloraren Hockeyallsvenskans playout
2. Tvåan Hockeyettans kvalserie
3. Trean Hockeyettans kvalserie
4. Fyran Hockeyettans kvalserie

När rankingen är framtagen av tävlingsnämnden går den till förbundsstyrelsen för ett formellt beslut.

Om man går till hur det rankats historiskt sett om man ser till om det skulle uppstå fler vakanser än fyra, så blir det en ranking mellan de fyra kvartsfinalförlorarna i Hockeyettans slutspel och mellan dem är det resultaten i seriespelet som blir avgörande enligt följande modell.

1. Serietillhörighet (Allettan slår högre än vårserien)
2. Placering i senast spelad avslutad serie
3. Poängkvot

Exit mobile version