Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hur långt kan skrällgänget gå?

Var hittar vi HC Dalen när röken skingrat sig? Foto: Marcus Vilson | Vilson Media

De nämndes knappast bland förhandsfavoriterna inför säsongen. Men med två tredjedelar kvar av Allettan så måste frågan ställas: Hur långt kan HC Dalen gå i år?

Troja. Nybro. Karlskrona. Boden. Huddinge…Ingen nämnde Dalen inför säsongen som en möjlig kandidat till att kunna vara med och utmana in på mållinjen säsongen 20/21. Inget konstigt förvisso då de sedan förra säsongen tappade mängder av spelare som varit en längre tid i klubben och haft framträdande roller. Jag pratade med en del Dalen-anhängare precis innan serien startade och där rådde det dock en försiktig optimism till spel i Allettan efter jul. En optimism som i mångt och mycket grundade sig i att de brådstörtat fick byta från den starka södra till den lite svagare västra serien.

Jag delade inte den optimismen med Dalen-anhängarna. Jag såg laget en del på försäsongen och tyckte inte att de imponerade. Jag håller med om att den södra serien är en högre nivå än den västra, men tvekade ändå på att tvärsäkert slå fast att de skulle sluta topp fem och placerade dem därför på en sjätte plats i mitt tips.

I mina tankar fanns det alldeles för många frågetecken. Oscar Malm är i grunden en stark målvakt, men han hade ingen supersäsong bakom sig i Nyköping. Det kändes lite för orutinerat på backsidan. Förvisso såg den sena värvningen av Jakob Stridsberg klart intressant ut, men vi har sett allsvenska värvningar förr som kanske inte slagit ut så väl som man trott på förhand. Skulle verkligen nyförvärven Henrik Neubauer och Adam Hirsch motsvara förväntningarna på att bli de där spetsarna på anfallssidan? Hur länge skulle Jesper Thörnberg stanna.

Allt det där ovan har rätats ut till utropstecken och Dalen vann den västra serien relativt enkelt med bara tre förluster under ordinarie tid. Detta efter en bra start med nio raka segrar. Men Dalen har börjat bra vissa av de tidigare åren också, men tillslut har har man ändå fallit igenom och segrarna har vänts till förluster istället. Känslan har varit att spelarna inte orkat utföra det hårda jobbet och spelidén under längre tid. Men den säsongens spelargrupp verkar ha hur mycket energi som helst.

Förr om åren så har en förlust oftast följts av en ny. Och så vidare. Säsongens första förlust kom mot Borlänge innan man två dagar senare förlorade på övertid mot Kumla. Via en vinst hemma mot Skövde kom en överraskande förlust mot Surahammar på straffar. Svaret på den tveksamma formen, som dessutom infann sig efter lagets Corona-paus, blev tre raka segrar, varav bortasegern med 1-0 mot Forshaga får ses som den mest imponerande. Det var nämligen värmlänningarnas enda förlust under den andra halvan av höstserien.

Väl i Allettan har de fortsatt att ösa på. Den enda förlusten kom hemma mot Nybro och där vill jag nog påstå att Dalen föll en smula på eget grepp. Förstå mig rätt här nu: Nybro var riktigt bra, men Dalen hängde gott och väl med och var minst lika bra, men utvisningarna fällde dem.

Efter förlustmatchen har man studsat tillbaka och vunnit tre raka. Vimmerby, där man vände 0-2 till 4-2 i den sista perioden. Man besegrade sedan Skövde som gjorde en av sina bättre matcher på länge. Mot Mörrum under söndagen var man i underläge och illa ute, men körde sedan över laxgänget med 5-0 i den sista perioden. Man har tidigare slagit Visby på bortaplan och Troja på hemmaplan. Det ska sägas att de båda lagen inte gjorde sina bästa matcher, men samtidigt gäller det ju att slå mynt av ett för dagen blekt motstånd. Det är inte alla som klarar av det.

Inför Allettan var det många som menade på att Dalens chanser kraftigt försämrades då Jesper Thörnberg bestämde sig för att lämna och istället gå till den danska ligan. Jättetungt tapp såklart, men samtidigt är det bra målvakts- och försvarsspel som gett Dalen framgång den här säsongen. Dessutom har hans bror Martin Thörnberg anslutit och hur man än vrider och vänder på det så är det ett uppköp. Även om jag såklart förstår att Dalen skulle vilja ha haft bägge två på isen samtidigt.

Den nye backen Jakob Stridsberg visade sig bli en general på backsidan. När han saknades i de två matcherna mot Vimmerby och Skövde så trodde i alla fall jag att det skulle märkas, men det gjorde det inte. Dalen såg precis lika stabila ut bakåt som tidigare. Här ska ju givetvis betydelsen av Christoffer Persson belysas. Den tvåfaldige SM-guldbacken har varit enormt stabil i sina matcher för Dalen sedan han anslöt från HA74.

En annan kille som verkligen tagit rejäla kliv jämfört med förra säsongen är centern Karl Smedberg. Men inte heller hans frånvaro de senaste matcherna har märkts av.

När folk faller ifrån så har andra klivit fram istället.

Hur långt kan det här Dalen-laget gå då? Jag tänker inte börja yla om “superskrällen till kvalserien” riktigt än. Det är för tidigt. Men de kommer bli riktigt jobbiga att möta för vilket lag som helst i ett slutspel och ju bättre de placerar sig i seriespelet, desto större möjlighet har de att välja motstånd efter tycke och smak på vägen fram till när åtta lag ska bli fyra.

Jag tror att det är absolut nödvändigt för Dalen att målvakten Oscar Malm håller sig frisk och kry för att de ska nå fortsatt framgång. Jag tror också att det är viktigt att de får behålla Christoffer Persson och Martin Thörnberg säsongen ut. Deras erfarenhet från stentuffa slutspelsmatcher kommer bli guld värt för Dalen.

Exit mobile version