Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ett märkligt KHK-beslut – men ett spännande sådant

Det slog ner som en blixt från klar himmel. Mats Lusth tvingas lämna Karlskrona och tränartalangen Eric Karlsson tar över rodret. Ett mycket märkligt beslut – men också ett spännande beslut.

Det går knappast klaga på Mats Lusths resultat i Karlskrona. Ifjol räddade han kvar ett nederlagstippat gäng i Hockeyallsvenskan med god marginal. Att ekonomin senare satte käppar i hjulet och drog undan elitlicensen för KHK är knappast den gode masens fel.

Karlskrona fick sent skrapa ihop ett lag som skulle kunna utmana i den stentuffa söderettan och även där har Lusth lyckats få fin fyr på lagsammansättningen. Allettan var första målet för säsongen och det klarades av.

Igår kom så beskedet att Mats Lusth får lämna sitt uppdrag. Väldigt märkligt om ni frågar mig. Visst att spelet ibland har sett lite styltigt ut, men resultaten har kommit och min känsla var att det här bara kan bli bättre. Men nu får man alltså börja om på ny kula med en ny tränare som såklart har sin egna filosofi om hur hockey ska spelas och hur laget ska formeras.

Klubben motiverade det hela på sin hemsida genom sportkordinatorn Erik Belin
— Vi vill bygga långsiktigt med ett nytt och bredare ledarskap som tar ansvar för hela vår elitverksamhet där Eric Karlsson får förtroendet att leda laget framöver. Den moderna hockeyfilosofi som Eric står för tror vi passar dagens trupp på ett väldigt bra sätt.

Jag kan köpa att man plockar in Eric Karlsson som en långsiktig lösning. Jag ämnar återkomma till det senare i texten. Men jag tycker att det oerhört märkligt att förändringen kommer nu och inte tidigare. För jag antar att detta inte var något klubben kom på igår, detta måste ju funnits i tankarna under en lång tid och det är minst sagt våghalsigt att göra en förändring med bara dagar kvar till att Allettan ska dra igång. En serie där det gäller att vara med från början i det hektiska matchtempot om man ska nå några topplaceringar och positionera sig på bästa sätt inför slutspelet.

Dessutom riskerar man att bränna en ung och talangfull tränare om resultaten uteblir.

Det har surrats länge om Eric Karlsson nu. Redan som 23-åring kom han in i Vimmerbys bås som ansvarig när Jeff Hällegard fick sparken och sommaren därefter spekulerades det i om han inte skulle ta över permanent. Nu blev det aldrig så, utan han har gått via Boro och Karlskronas juniorverksamhet till att nu då bli huvudtränare i a-laget.

Som ni märker är jag skeptisk till att Lusth sparkades mitt under säsongen. Men det innebär inte att jag skulle vara skeptisk till att Karlsson tar över. Tvärtom, det är en ung framtidstränare som står för ett modernt ledarskap. Det är möjligt att det är hans ledarstil som spelartruppen behöver för att ta nästa kliv.

Om allting slår väl ut så kan detta bli starten på en riktigt fin tränarkarriär på högre nivå.

Exit mobile version