Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Ställ in Allettan

Inget är sig likt längre. Det är uppskjutna matcher och klubbar blöder. Nu kanske det är läge att ställa in allettorna efter jul i ett försök att lindra smällen för klubbarna?

Halmstad, Vallentuna och Hammarby har redan fått göra det, ställa in en eller flera matcher på grund av Corona eller misstänkt Corona i truppen. För Vallentunas del handlar det nu om att hämta igen ett antal missade matcher i ett redan komprimerat spelschema. Med start på onsdag ska de spela 20 matcher på åtta veckor.

Det kanske inte låter så jättemycket, men betänk att man i normala fall spelat 22 matcher under 14 veckor i grundserierna runt om i Hockeyettan. Det handlar om spelare som har en profession vid sidan av ishockeyn och så mycket tid till återhämtning finns det inte. Någonstans ser jag en förhöjd skaderisk i allt detta.

Nu handlar inte detta enbart om Vallentuna. Vi lär få se fler Cotona-utbrott i andra klubbar med uppskjutna matcher som resultat. Då kommer vi till frågan om det ens kommer gå att hinna spela klart grundserierna innan Allettan är tänkt att ta vid den 28 december. Vad händer om ett lag sätts i karantän med fyra omgångar kvar?

Det finns inte många speldagar att vinka på under den tänkta julledigheten.

Samtidigt blöder klubbarna ekonomiskt då publiken inte tillåts komma in på matcherna.Visst, från och med 1 november kommer 300 tillåtas och det hjälper en del klubbar, men långtifrån alla. Sen ska vi inte ropa hej riktigt än, de regionala smittskyddsläkarna kan fortfarande plocka ner maxtaket till 50 personer om de finner det nödvändigt.

Det är här jag fundera om det ens är värt att spela Allettan efter jul? Dels, vad händer om det kommer in smitta i en trupp när den serien ska till att starta? När ska man hämta igen de matcherna innan slutspelet börjar? Någon gång upphör ju spelarnas kontrakt att gälla.

Men också dels det faktum att klubbarna inte drar in så mycket pengar just nu. Vem vinner egentligen på att Borlänge ska behöva åka upp till Norrland och möta Boden med flera? Vem vinner på att tvinga ner Boden till Stockholm för att spela matcher?

Som ni vet och som jag skrivit tidigare så tycker jag man från förbund och liga ska slopa bantningen från 47 till 40 lag nästa säsong. Det är inte rätt tid nu när en bacill kan avgöra en hel förenings framtid. Jag tycker också att de ska hindra risken att åka ur nästa vår. Just nu finns det alldeles för många faktorer i omlopp som sätter den sportsliga rättvisan ur spel.

Men nu tycker jag dessutom att man denna säsong ska dra det ett snäpp längre. Slopa Allettan och utöka antalet matcher i grundserien istället. Om vi undantar norra serien så har vi redan 22 schemalagda grundseriematcher innan jul. Varför inte efter dessa 22 tänka mer lokalt? Dela in serierna i tre derbygrupper och släng på 12 omgångar till (Man möter varandra fyra gånger efter jul inom derbygruppen för totalt 34 matcher under säsongen. Det är inte optimalt med så få matcher. Men i nuläget känns det inte som det finns så många andra alternativ.

Dessutom kan jag se en liten vinst i att vi inte bussar hockeylag kors och tvärs över hela Sverige i dessa pandemi-tider.

För att exemplifiera vad jag menar med derbygrupper så har jag plockat ut följande grupper i den södra serien.

Derbygrupp A

Karlskrona
Mörrum
KRIF
Tyringe

Derbygrupp B

Hanhals
Halmstad
Borås
Troja

Derbygrupp C

Tranås
Vimmerby
Kalmar
Nybro

I norr får man nog kanske köra en ännu mer spetsad lösning. Vilken har jag inte funderat ut.

De åtta främsta i varje serie går till slutspel, ett slutspel som avgörs inom serien. När man sedan fått varsin seriemästare gör dessa upp i kvalserien mot Hockeyallsvenskan i vår.

Exit mobile version