Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: De tar klivet till allsvenskan våren 2021

Trots att många profiler försvunnit ut och trots att det är många om budet så är Troja det laget som får gälla som favorit till att ta klivet till Hockeyallsvenskan 2021.

Vid en okulär besiktning av den kommande säsongens Troja-lag så kan det för den oinvigde te sig som att de ställer ett betydligt svagare lag på isen i år jämfört med det som tog sig hela vägen till playoff 3 ifjol innan säsongen bröts.

Tre högst kompetenta backar i form av Alexander Edström, Jonatan Nielsen och Carl Ernstig har försvunnit. Spetsiga forwards som Oscar Öhman och Mattias Åkesson har också lämnat, liksom nyttiga trion Mattias Elfström, Sebastian Hansson och Hampus Olsson.

Men skrapar man lite på ytan så märks det rätt snart att klubbdirektören Daniel Håkansson byggt upp ett riktigt intressant lag som i mitt tycke är det bästa bland alla 47 klubbar i det som utgör Hockeyettan. Man har inte den starkaste målvaktssidan. Man har inte den bästa backsidan. Man har inte den spetsigaste forwardssidan. Men man har ta mej tusan den absolut bästa helheten.

Låt mig förklara. Framåt nästa vår lär Troja få tampas med i första hand Boden, Hudiksvall, Tranås och Nybro om den åtråvärda allsvenska platsen. Det är även möjligt att något annat lag blandar sig i leken där också. Att ett lag från ettan går upp, det vet vi givet den nya kvalmekanismen där ett lag ovanifrån åker ur utan pardon.

Spelas det allsvensk hockey här hösten 2021? Foto: Henrik Skoglund

Av alla de ovan nämnda så finns det åtminstone en lagdel som skaver lite för att bergsäkert kunna slå fast att just de tar den allsvenska platsen.

Hos Boden, Hudiksvall och Tranås finns det frågetecken på målvaktssidan. Boden och Hudiksvall ställer upp med jämbördiga par där alla fyra är duktiga målvakter, men har någon av dem förmågan att kliva fram i säsongens elfte timme när precis allt ska avgöras? Hos Troja vet vi att Wictor Ragnewall kan just det, han har tagit upp Tingsryd tidigare i karriären. I Tranås har de just nu bara en målvakt på kontrakt.

Hos Troja finns det de senaste åren historik av att två jämbördiga målvakter gett framgång till laget. Johan Nielsen och Robin Johansson tog upp klubben till allsvenskan 2017 och de två senaste säsongerna har Anton Svensson och Ragnewall stått för framgångsrik trygghet längst bak. I år har man valt en annan väg med Ragnewall som given etta medan Anton Hjalmarsson lär få nöta bänken en del. Men här har Daniel Håkansson tänkt riktigt finurligt då han plockat in en (troligtvis) billig målvakt från lägre division. Hjalmarsson är nämligen ingen duvunge. 20-åringen har två fulla säsonger bakom sig i division 2 med Alvesta och gjort det riktigt bra där. Södra tvåan är riktigt stark. Han kommer absolut kunna gå in och avlasta Ragnewall mellan varven så denne kommer vara pigg och utvilad lagom till det ska dra ihop sig.

Hos Boden finns det stora frågetecken just nu på backsidan. Hos Nybro lite mindre skala på de tecknen, men de finns. Det finns det väl förvisso hos Troja också, med tanke på de som farit. Men då glömmer man också att det redan i fjolårets trupp fanns en kille som heter Kevin Karlsson. Nu när han kommer få kliva fram och få en större roll. Hur bra kan inte han bli då?

Kvar sedan ifjol är också stabila pjäser som ”Trucken” och Niklas Enberg. Med nytillskotten Tim Bothén och Måns Hansson så känns även backsidan enormt solid.

Då återstår forwardssidan att avhandla. Trojas problem ifjol var att ingen riktigt ville ta skitgörat framför mål. Med Victor Gagic in från Halmstad så kommer det problemet inte bli lika stort. Rekryteringen av Alexander Bjurström känns också oerhört intressant. En gång i tiden spelade han till sig ett SHL-kontrakt med Brynäs, men har inte fått det att lossna än på seniornivå. Överlag känns anfallssidan rappare i år.

Här ska vi också nämna Hampus Gustafsson som blev klar igår. Den AHL- och SHL-meriterade forwarden kommer spela för moderklubben fram till 16 december. Med tanke på hur marknaden ser ut, så är det väl ingen omöjlighet att han stannar längre än så. Gustafsson är ingen som kommer vässa Trojas offensiv flera 100 procent, däremot så är det en smart och välutbildad spelare som kommer ge en stark krydda till helheten. Som kebabsåsen på pizzan. Han kommer göra jobbet och säkra defensivt, givet nivån på serien så kommer han troligtvis också få utrymme att hitta tillbaka till offensiven han hade i ungdomsåren och på college i USA.

Troja gör en budgetsatsning i år. Men nybygget kan visa sig vara guld värt när det är dags att summera. En annan klok grej som Daniel Håkansson gjort är att han uteslutande endast satsat på färdiga seniorer i sin rekryteringsprocess. Många klubbar i Hockeyettan brukar nämligen plocka in förstaårsseniorer som kommer direkt från juniorhockeyn och det brukar oftast ta ett tag för dem att anpassa sig till den lite tuffare och mer taktiskt drivna ”vuxenhockeyn”.

Sist men inte minst. De två senaste gångerna Troja har avancerat till allsvenskan så har det varit under det tredje året i Hockeyettan. Snart går de in på tredje året för den här vändan. Det kan med andra ord bara sluta på ett sätt.

Exit mobile version