Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Därför blir de jumbo i söder

Det är bara lite drygt ett år sedan Mörrum slog på stora trumman och pratade om allsvenskan inom bara några år. Sedan dess har många laxar lekt i laxtrappan och det finns all anledning att oroa sig för laget. Att de lyckas undvika negativt kval ser jag som uteslutet.

Det har börjat rulla ut diverse tabelltips till höger och vänster. I profetiorna märker jag genomgående en viss övertro på Mörrum. Som ni snart kommer märka så håller jag inte riktigt med.

Men, det är ändå söndag och vi kan väl börja med det som talar för Mörrum. Vi börjar med det positiva.

Nye tränaren

Thomas Engman har gjort ett hästjobb med klassiska Strömsbro de senaste åren och tog dem från division 3 till Hockeyettan på endast tre säsonger. När man lyssnar runt så omgärdas Engman bara av positiva tillmälen och det är nog skönt för klubben att gå in i en säsong med lite lugn och ro på tränarsidan. Vi minns ju alla felrekryteringen förra sommaren.

Marcus Paulsson

36-åringen är alldeles för bra för Hockeyettan. Det visade han om inte annat ifjol när han under 17 matcher gästspelade för Växjö och insatsen skvallrade inte om att han varit borta från högstaligan under två års tid. Forwarden är en sån där spelartyp som på denna nivån kan ändra matchbilder på egen hand och dessutom höjer han sin omgivning.

Adam Ingvarsson/Hampus Melén

Två toppspelare på nivån som utan tvekan skulle kunna spela för vilken toppklubb som helst i ettan. Förmodligen också i allsvenskan. Här ska också nämnas Khalid Ibrahim som jag tycker är en av hela ligans mest underskattade spelare. 23-åringen gör oftast jäkligt bra saker på isen.

Spännande nyförvärv

Backen Caleb Efting var ruskigt bra för Kalix ifjol. Kommer kanadensaren fortsätta vara ruskigt bra nu när han kommer till den betydligt tuffare söderserien. Robin Vernström Palmqvist har några röriga säsonger bakom sig med spel i allsvenskan, Hockeyettan och division 2. 21-åringen fick fart på poängproduktionen i tvåan ifjol och möjligt att han kan fortsätta med det en våning upp nu.

Det var några positiva punkter. Nu går vi över till det lite mer negativa.

Målvaktssidan

Jonatan Stålberg är borta och han har ersatts av Didrik Jansson och Emil Cederlund. Två 19-åringar som dessutom är på lån till klubben. Deras samlade erfarenhet av Hockeyettan är sju matcher. Inget ont om dessa två herrar som säkert är duktiga. Men det krävs att någon av dem kliver fram rejält säsongen som kommer.

Spelarförlusterna

Backen Alexander Molldén har försvunnit till Kristianstad. Andreas Frisk verkar inte återvända och Dave Lindarv har lagt av. Forwarden Andreas Silfverberg har också han lagt av och Dennis Finn Olsson har dragit vidare till Borlänge. Alla dessa fem var topp tio i den interna poängligan ifjol och som känslan är på förhand så har inte dessa ersatts.

Bredden

Som nämns ovan finns toppspelarna kvar i klubben. Men alldeles för många jämbördiga eller i skiktet strax under har försvunnit för att det här ska kännas jättestabilt. Backsidan dessutom drastiskt försämrad enligt mig och det lär knappast hjälpa de oerfarna målvakterna.

Dessutom är hela truppen alldeles för skadekänslig på nyckelspelare. I den stentuffa södra ettan kommer det inte i längden funka att förlita sig på 3-4 spelare. Inte heller i bottenstriden. Jag tror jämnast trupp kommer avgöra.

Oroligt i klubben?

För två säsonger sedan var Mörrum en spännande nykomling där känslan var att det fanns mycket positiva saker att bygga vidare på. Sedan slog de på stora trumman och började prata om allsvenskan, rekryterade en tränare som visade sig vara en grov felrekrytering osv, osv.

När dessutom klubbens egna officiella twitterkonto går i svaromål mot personer som hånar klubben, som fans till andra klubbar gör, börjar man ju undra hur det egentligen är ställt. Det känns allt annat än stabilt och om den känslan smittar av sig på spelartruppen så är det riktigt mycket fara på färde.

Konkurrenterna

Under hösten ifjol slutade Mörrum sjua. Före Vimmerby, Dalen, Borås, Hanhals och Tyringe. Dalen har försvunnit till västra och ersatts av Karlskrona. Vimmerby kommer vara klart bättre i år än ifjol. Jag får en positiv känsla av Hanhals också. Av allt att döma kommer Mörrum få kriga i botten tillsammans med Tyringe och Borås, två klubbar där det faktiskt blåser positiva vindar just nu och som till skillnad mot Mörrum har starkare uppställningar på papperet jämfört med ifjol.

Exit mobile version