Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Kommer det bli en värvningsscirkus?

Har vi sett den sista värvningen till Hockeyettan inför säsongen? Knappast. Många fler truppförändringar lär komma med tanke på situationen runt om i världen.

Vi upplever en tid som saknar motstycke. I våras var tänket bland många toppspelare i Hockeyettan att det på grund av Covid-19 kanske skulle kunna öppna upp sig lite extra arbetstillfällen i Hockeyallsvenskan till hösten. När vi nu är här så ser vi att det inte riktigt blivit så. Istället har andraligan öppnat upp för korttidslån från NHL och återigen gjort skäl för öknamnet “Biblioteksligan” som Mikael Mjörnberg myntade för några år sedan.

I utlandet står det i stort sett helt still och det är svårt för svenska spelare att få kontrakt. I Nordamerika råder det stor osäkerhet om huruvida farmarligorna AHL och ECHL ens kommer komma till spel senare i höst. Likadant med juniorligorna.

Det gör att mängder av spelare befinner sig i en prekär situation just nu. Om jag får spekulera fritt så tror jag att läget i hockeyvärlden gör att vi kommer få se ytterst få svenskar som kommer röra sig till ligorna i mellaneuropa. Om de ens öppnar upp för spel i vinter så är risken stor att vi kommer få se de öppna platserna tas av många nordamerikaner.

Den senaste tiden har vi fått ett flertal starka värvningar och kontraktsförlängningar i Hockeyettan. Strömsbro skickade in Max Pålholm i leken och har förlängt med genombrottsmannen Gabriel Deutsch. Den senare hade nog alldeles säkert tänkt sig minst ett allsvenskt kontrakt.

Alex Ek gick till Vallentuna. De draftaktuella kanadensiska juniorerna Connor McClennon och Ridly Greig kommer spela för Karlskrona i fram tills dess att juniorligorna i Nordamerika drar igång. Om de ens gör det. Mattias Granlund har lämnat allsvenskan för Teg och Mikael Kurki har hittat tillbaka till Hockeyettan och KRIF.

STJÄRNORNA TRÄNAR MED ETTANKLUBBAR

Samtidigt ser vi en rad prominenta namn som just nu är med och tränar med klubbar i ettan. Trion Robin Dahse, Jesper Thörnberg och Anders Eriksson spelar till och med träningsmatcher för Halmstad, Dalen och Borås. I Erikssons och Dahses fall får man väl nästan räkna med att de är klara då klubbarna gått ut med möjligheten för fansen att samla in pengar. När jag pratade med Thörnberg häromveckan så uteslöt han inte spel för Dalen i vinter, även om prio ett var allsvenskan eller utlandet.

Alexander Johansson tränar med Halmstad. Oscar Sundh tränar med Dalen. NHL-spelaren Johan Larsson tränar med Visby och där skrev Hela Gotland om häromdagen att klubben undersöker möjligheterna att låna in 28-åringen fram tills dess att träningslägren drar igång i november borta i NHL. I Johanssons och Sundhs fall skulle jag inte bli förvånad om de i alla fall spelar några matcher under inledningen av säsongen för klubbarna de tränar med.

Samtidigt går en rad spelare kontraktslösa. Ett gäng som alla gjorde starka insatser i Hockeyettan ifjol. Teemu Huttu, Kyle Brothers, Jesper Appel och Jonas Halvarsson för att nämna några. Conny Strömberg för att nämna en annan. Jag ska erkänna att jag inte har full koll på hur tankarna går hos nämnda kvartett, men att de fortfarande saknar kontrakt någonstans är för mig märkligt.

Som sagt, det är en märklig tid vi lever i. Men jag tror inte att vi har fått se den sista stora värvningen eller kontraktsförlängningen till Hockeyettan innan säsongen startar om mindre än en månad. Beroende lite på vad som händer i andra ligor runt om i världen så är min känsla att vi kan få se oväntade spelare även en bit in på serien.

En annan sak som slagit mig är vad som kommer hända när allsvenskans NHL-lån ska åka över pölen igen i november. Jag ser flera olika scenarior framför mig där. Ett är att en del av spelare som inte tar plats till NHL-premiären i december kommer återvända till Sverige och allsvenskan på lån resten av säsongen. Ett annat är att en del allsvenska sportchefer kommer rikta blicken mot Hockeyettan för att leta ersättare. Det är ju sen gammalt att tredjeligan är en godisaffär för allsvenskan.

Vad vi kan vara säkra på i alla fall är att hösten lär kunna att komma bjuda oss ordentliga värvningskarameller.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version