Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Nu måste drastiska och vågade beslut tas

Under dessa extremt konstiga tider vi lever i så finns det bara en rimlig väg att gå: Skjut fram bantningen av Hockeyettan ett år i tiden och stäng risken att lag åker ur till våren.

Idag gick Karlskoga ut med att 13 personer med anknytning till deras a-lag är konstaterat Corona-smittade. Verksamheten är nedstängd på obestämd. Senare gick Västerås, som mötte Karlskoga häromdagen, ut med att de har sjukdom i laget och stänger ner verksamheten i en vecka. Där är det ännu inte konstaterat om det är Corona eller ej.

Vi kommer få se fler såna här fall under säsongen. Något jag var inne på i detta inlägg. Samtidigt ska Hockeyettan knoppa av sju lag till våren. Nästa säsong ska det vara 40 istället för 47 lag i ligan. Något jag tycker är bra och välkomnar, men inte just nu i denna extrema situation världen befinner sig i.

Här måste ligaorganisationen Hockeyettan tänka till. De måste sätta press på förbundet att riva upp avknoppandet och skjuta fram det en säsong. För här har vi ett läge där flera lag kan tvingas stå över ett antal matcher, förmodligen är detta matcher som inte kommer kunna spelas vid annat tillfälle då spelschemat redan är tillräckligt komprimerat som det är med senarelagd säsongsstart. Då återstår endast WO att ta till. Lek med tanken att ett lag under hösten tvingas stå över en månads spel på grund av ett Corona-utbrott. Noll poäng på nio-tio matcher. Det är ju garanterat en bommad Alletta och ett rejält försprång att ta igen efter jul när bonuspoängen delats ut efter höstserierna.

Än värre: Tänk så kommer det ett Corona-utbrott i januari som tvingar ett lag till WO i en månads tid? Vi har ingen aning om hur pandemin kommer se ut i januari, vi vet inte om vi har ett vaccin. De lag som drabbas av ett utbrott i början av januari kan definitivt hälsa kvalserien välkommen.

I min värld finns det bara ett givet beslut för förbund och liga att fatta: Stäng ligan och sätt i pluggen neråt. Våren 2021 ska inget lag löpa risk att åka ur. Däremot välkomnar jag att plocka upp ett lag från vardera underliggande region så nästa säsongs grundserier genomförs med 13 lag. Våren 2022 (Om nu läget stabiliserat sig) kan man knoppa av till önskade 40 lag.

Min tanke är alltså att lag som får in smittan i truppen kommer drabbas av WO och halka efter i tabellen. Men med borttagen risk för nedflyttning behöver inte skadan bli så stor. Man kan argumentera för att de lag som drabbas kommer också gå miste om möjligheten att gå upp och det är ju helt sant. Men, för att välja mellan pest eller kolera: Förlorar man inte hellre chansen till allsvenskt avancemang än att ta risken att åka ner till division 2?

Dessutom kommer spelschemat kunna gå ihop sig. Vi kommer slippa ständiga omläggningar av pusslet, det kommer ändå inte funka mer än att lägga om max 2-3 matcher. Sen att vi kommer få se mängder med 5-0-resultat är väl någonting vi får leva med.

Ett annat argument mot mitt förslag är ju att de lag som gagnas positivt av ett WO-förfarande ju kommer få en stor sportslig fördel. En fördel som de kanske inte riktigt förtjänar. Det stämmer och mot det har jag faktiskt inget riktigt bra motargument. Ett alternativ är att man efter seriens slut broderligt delar ut de poäng som blivit över bland samtliga lag i serien. Men jag har inte funderat klart alla varven över en sådan lösning. Eller så stryker man matcherna helt. Men det blir å andra sidan rejält orättvist mot de lag som faktiskt håller sig friska.

Dessa tankar ska även appliceras på SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL. Stäng i botten, men möjliggör för lag att ta klivet upp.

Exit mobile version