Site icon hockeystaden.se

SKOGLUND: Hockeyettans bästa forwardssidor

Hösten är på intågande och säsongsstarten i Hockeyettan är i antågande. Idag rankar hockeystaden.se ligans fem bästa forwardssidor.

Denna artikel är en del av Hockeystaden premium unlocked. Klicka här för att ta reda på mer. Uppgifter om hur du går tillväga för att betala din prenumerationsavgift finns efter denna artikel.

Till att börja med: Hur mäter man egentligen en skicklig forwardssida? Borlänge har ju Markus Persson till sitt förfogande, förmodligen Hockeyettans bästa forward. Men gör det att deras anfallsled är bäst i klassen. Nja, det handlar även om vad som kommer bakom. Vad kan de ställa upp med för tredjekedja?

Denna ranking ska alltså läsas med vetskapen om att hänsyn tagits till både spets och bredd och kanske snarare ska ses som ett mått av vilka klubbar som har bäst förutsättningar att säkra segrar och poäng i den händelse att de största stjärnorna i laget har en dålig kväll.

5. Huddinge

Förortsgänget kan ställa upp med fyra kompletta kedjor där samtliga komponenter har rutin sedan tidigare från spel i Hockeyettan. De allra flesta av byggstenarna har dessutom en historik av att leverera rikligt med poäng på nivån. Jag tänker på såna som Christian Blomqvist, Björn Jonason, Rasmus Dahlberg Karlsson plus några till.

Den stora utmaningen här för nye tränaren Peter Nylander blir att hålla alla nöjda och glada, även om de inte får spela så mycket.

4. Nybro

När jag tittar igenom smålänningarnas anfallssida så slås jag av den spetsiga bredden. Sebastian Borg, Matej Galbavy, Eric Gustafsson, Ryker Leer, Markus Palmberg, Adam Persson och Fredrik Strömgren är samtliga spelare som en bra säsong kan hota i toppen av den totala poängligan. I laget finns också killar som Kalle Hult och Robin Wengdahl med flera som gör att känslan blir att Nybro har en enorm bredd på anfallssidan. Tre kedjor som var och en kan kliva fram och avgöra i täta matcher.

3. Karlskrona

Det blev klart sent att laget fick kliva av Hockeyallsvenskan och truppen är långtifrån färdigbyggd. Men deras sena silly har sannerligen börjat bra med Hockeyettanmått mätt. Lagkaptenen Niklas Johansson, med 543 allsvenska matcher under bältet, förlängde. 35-åringen har varit och snuddat upp mot 40 poäng de två senaste säsongerna i allsvenskan och han lär inte sakna motivation för att fortsätta poängskördandet en våning ner.

LÄS MER: Hockeyettans bästa målvaktspar

Karlskrona får också behålla Mikael Roslund och Axel Lindström. Två spelare som inte fått det att lossna på allsvensk nivå, men som håller hög Hockeyettanklass.

Finländaren Oskari Siiki är en synnerligen intressant värvning. Trots 167 matcher i Liiga har han inte lyckats slå sig in i den finska högstaligan. Det har ändå blivit 39 poäng på dessa matcher. I andraligan för TUTO blev det 24 poäng på 37 matcher ifjol.

Filip Nordström hämtas in från Forshaga och det är en center som under två första säsonger i Hockeyettan visat upp ett spel som ger löfte om mer framöver. Mycket spännande värvning av KHK.

Forwardssidan är inte färdigbyggd ännu i Karlskrona, men redan nu är den synnerligen vass. Det här kan bli riktigt spännande.

2. Boden

Fjolårets bäste poängplockare Max Pålholm är förlorad. Men det ser ändå intressant ut i militärstadens anfallsled. Sebastian Huczkowski, Christian Nyman, Viktor Sandberg och Marcus Sandström finns kvar. Ingen av dessa vräkte direkt in poäng ifjol, men Boden var i början av säsongen inget lag i harmoni under Lars Molins ledning. Nu är Robert Nordberg tillbaka som styrman och det finns fog att tro att spelare som Nyman, Sandberg och Huczkowski kan hitta tillbaka till leveransen för två år sedan när Nordberg senast stod i båset.

Vi ska inte heller glömma att Boden plockat in ren och skär dynamit till sitt anfall säsongen som kommer. Anton Tano ansluter från Teg. Ifjol stod läkaren för 24 mål och 16 assist. Pontus Johansson har visat förr att han kan leverera i ettan nu när han återvänder från en säsong i allsvenskan för Almtuna. Sebastian Kaijser gjorde 28 poäng under sin första seniorsäsong i förfjol för Borlänge, där han var på lån från Timrå. Ifjol blev det sparsmakat med poäng för Timrå i allsvenskan, men det var ett stjärnlag han tillhörde då och i Boden lär han få en ledande roll.

Kristoff Kontos snittade långt över en poäng per match när han anslöt till Vimmerby mitt under säsongen ifjol. Nu flyttar han norröver till Boden och på förhand är känslan att det här kan bli en av ligans största stjärnor säsongen som kommer. Kanadensaren har sprutat in poäng var han än har lirat tidigare i karriären och varför skulle det avta nu?

Bakom dessa hittar vi bland annat trion Robert Bergdahl, Sebastian Hansson och Alfons Nordberg. Inga poängmaskiner på något sätt, men spelare som visat att de mer än väl håller på nivån och som definitivt kan gå in och göra ett gott arbete när stjärnorna måste pusta ut ett slag.

1. Hudiksvall

En omfattande renovering har ägt rum under våren och sommaren av hela Hudiksvalls trupp. På forwardssidan kan vi konstatera att spelare som Jonas Lindström och Markus Kinisjärvi fått lämna. Det är inte direkt spelare man ersätter i en handvändning.

Samtidigt så stannar Adam Byström Johansson, Jesper Wiberg och Henrik Marklund. Ettan, fyran och femman i fjolårets interna poängliga. Samtliga var över 30 poäng. Lukas Enqvist ansluter från Karlskrona och han har lirat allsvenskt för dem, Timrå och Leksand de senaste åren. Marcus Linderborg kommer in från Nyköping med en 29-poängssäsong i ryggsäcken från ifjol.

LÄS MER: Hockeyettans bästa backsidor: “Snudd på infantilt”

Men den intressantaste forwardsvärvningen får vi ändå säga är Christoffer Jansson. 22-åringen gjorde för två år sedan en hel säsong med Borlänge och smattrade in 41 poäng på 35 matcher. Han lyckades inte få fäste i Timrå ifjol och kliver nu återigen ner en nivå. Troligtvis kommer vi få se snarlik, om inte bättre, leverans från Janssons som han hade för två år sedan.

Vi ska inte heller glömma Anton Björkman som har sinne för att göra poäng. Bakom de nämnda herrarna lurar en rad kompetenta Hockeyettanlirare, som tillexempel Emil Lindblom, Marcus Sirén och Axel Levander.

Får de ihop et hela så kommer Hudiksvall kunna ställa upp med minst tre kedjor framåt där samtliga enheter kommer kunna vara ett reellt hot mot motståndet.

***

Hockeystaden.se är beroende av att ni läsare visar förståelse och betalar er prenumerationsavgift. Summan är valfri och kan med fördel betalas med swish till 1232177236 (eller via QR-koden nedan) eller sättas in på bankgiro: 5196-9855.

Tack för ditt bidrag för att hålla denna sajten levande.

Har ni nyhetstips? En het övergång? Tveka inte att skicka ett meddelande på Twitter (@hockeystaden) eller ett mejl till henrik@hockeystaden.se.

Exit mobile version